În ajunul vizitei lui Štefan Füle la Chișinău. Radio Europa Liberă. 16.05.2013.
16.05.2013 ,
 

Comisarul Uniunii Europene, Štefan Füle, se va afla la acest sfirsit de saptamina, la Chisinau intr-o vizita particulară, pentru a participa, ca şi în alţi ani, la sărbătorirea Zilelor Europei. Într-un comunicat de presă remis ieri în exclusivitate pentru Europa Liberă, comisarul european responsabil cu extinderea Uniunii Europene, Štefan Füle, s-a exprimat critic față de recenta adoptare pripită în Parlamentul de la Chisinau, a unor importante modificări legislative, parte din ele promulgate sub formă de legi de către președintele Nicolae Timofti. Comisarul european a spus că „Legi care ating domenii vitale ale funcționării unei democrații, precum functionarea sistemului electoral sau interactiunea dintre instituții, ar trebui sa fie adoptate pe baza unui consens cât mai larg al principalelor forțe politice. Asemenea decizii vitale trebuie pregătite  temeinic, iar evoluțiile politice trebuie sa aibă loc in interiorul, nu in afara instituțiilor democratice.” Valentina Ursu a cerut părerea mai multor politicieni de la Chisinau despre aceasta vizita particulara si de momentul în care se produce.

Până a ajunge la Chişinău, la finele acestei săptămâni, unde este aşteptat  pentru a participa la manifestări cu ocazia Zilei Europei, Štefan Füle, a spus că Moldova încă mai poate fi o poveste de succes a integrării europene, dacă rezolvă rapid criza politică.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat Europei Libere că scopul acestei vizite a demnitarului de la Bruxelles e  de imagine publică pentru ambasadorul Dirk Schuebel.
 
Artur Reşetnicov: „Dumnealui vine să-i „mulţumească” ambasadorului Dirk Schuebel. După 3 ani de activitate „rodnică” a lui Dirk Schuebel, reprezentantul şi ambasadorul Uniunii Europene, această speranţă de integrare europeană a scăzut drastic, dramatic la aproape 30%.”
 
Europa Liberă: Cum vă explicaţi această scădere?
 
Artur Reşetnicov:
„Cu Uniunea Europeană se asociază degradarea principalelor instituţii democratice, destrămarea statului de drept, uzurparea puterii de stat, creşterea criminalităţii, creşterea corupţiei, degradarea infrastructurii, economiei, în general, domeniului social, medicinii. Tot acest dezastru se asociază acum cu integrarea europeană. Pentru că cei care au guvernat patru ani de zile au luat o denumire, această coaliţie de integrare europeană, Alianţa pentru Integrare Europeană.”
 
Democratul Igor Corman e de părere că Štefan Füle, Comisarul European pentru Extindere şi Vecinătate, va încerca la Chişinău să convingă politicienii că este nevoie de o coaliţie pro-europeană.
 
Igor Corman: „Va încerca, în ceasul al 12-lea să cheme, încă o dată la raţiune clasa politică. Interesul este evident: să fie o majoritate parlamentară pro-europeană, să fie un guvern pro-european, să fie continuate reformele europene. Dar eu personal mă întreb în ce măsură poate comisarul Füle să influenţeze situaţia de aici, din Republica Moldova.”
 
Europa Liberă: Şi în ce măsură ar putea?
 
Igor Corman:
„E o întrebare la care eu nu am răspuns.”
 
Deputatul neafiliat, Igor Dodon crede că domnul Füle va avea două mesaje în viziza sa privată la Chişinău.
 
Igor Dodon: „Comisarul European va încerca să ajute partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană să găsească limbă comună – va fi foarte greu să reuşească acest lucru, deoarece vedem că antagonismul între PD şi PLDM este destul de mare. Al doilea mesaj: bineînţeles că va încerca să vină cu un mesaj de Ziua Europei. Vine să încerce să convingă populaţia Republicii Moldova că totuşi noi suntem încă în sfera de interese ale Europei, că încă nu este totul pierdut. Toate acestea au loc pe o descreştere, o scădere dramatică, a susţinerii vectorului european în Republica Moldova.”
 
Anatol Şalaru, vicepreşedintele Partidului Liberal, spune că mesajul Uniunii Europene a fost dintotdeauna unul foarte clar de susţinere a Moldovei şi cetăţenilor ei pe calea eurointegrării.
 
Anatol Şalaru: „Mesajul lor a fost întotdeauna acelaşi: stabilitate. Ei vor să ne ajute, dar pentru aceasta trebuie să vrem şi noi. Şi de multe ori nu ne-au ajutat din cauza că noi nu am vrut acest lucru, clasa politică din Moldova.”
 
Europa Liberă: De ce nu ar fi vrut clasa politică să fie ajutată?
 
Anatol Şalaru:
„Clasa politică a fost mânată şi măcinată de conflicte interne şi de ambiţii, şi de orgolii, de răzbunări, de lucruri meschine. Şi, de multe ori, au pus interesele partidului sau interesele personale mai sus decât interesul naţional. Iar unii, pentru a-şi păstra funcţiile, sunt gata să arunce totul în aer şi să distrugă totul numai pentru a rămâne în funcţie.”
 
Štefan Füle va vizita Republica Moldova la 18 şi 19 mai, cu ocazia Zilei Europei.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2025 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire