Premierul Iurie Leancă: Republica Moldova nu va devia de la cursul integrării europene. Lina Grâu pentru Europa.md. 19.09.2012.
19.09.2013 ,
 
Decizia Republicii Moldova de a urmări parcursul european atât în relațiile externe, cât și în plan național a fost o opțiune strategică aleasă de Chișinău încă acum patru ani, de la care autoritățile moldovene nu vor devia în pofida unor încercări de a tensiona situația și a compromite acest curs, încercări care vin atât din afara, cât și din interiorul Republicii Moldova. Declarații în acest sens a făcut primul ministru Iurie Leancă în cadrul unei conferințe de presă susținute cu ocazia  împlinirii a 100 de zile de la învestirea Guvernului pe care îl conduce.

”Noi ne dorim ca cetățenii noștri să se bucure de aceleași drepturi și oportunități pe care le au cetățenii europeni, pentru că suntem europeni. Dar dincolo de valori, Europa înseamnă salarii și pensii mai mari, locuri de muncă mai bune, educație și sănătate de calitate, libertatea circulației, justiție corectă, un viitor în afara corupției pentru copiii noștri”, a declarat Iurie Leancă.

Vorbind despre accelerarea parcursului european al Republicii Moldova, care a fost una din cele trei priorități stabilite de Guvernul Leancă la învestire, primul ministru a subliniat că în perioada celor 100 de zile Executivul a reușit să încheie negocierile pe Acordul de Asociere cu UE. ”Negocierile începute de Vlad Filat au fost încheiate în luna iunie, iar pe 29 noiembrie documentul ar urma să fie parafat, împreună cu Acordul de Liber Schimb, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a spus Iurie Leancă.

În același timp, premierul a menționat cu regret ”unele involuții în plan regional”, de natură să exercite presiuni asupra opțiunii strategice a Republica Moldova și a spus că a fost nedumerit de faptul că opoziția comunistă a triumfat atunci când Rusia a anunțat instituirea embargoului la vinurile moldovenești. ”Reacția opoziției comuniste este greu de înțeles și de justificat”, a subliniat Iurie Leancă.

În ceea ce privește presiunile exercitate asupra Chișinăului de Rusia, premierul a spus că autoritățile de la Chișinău au demonstrat că sunt parteneri de încredere care își îndeplinesc angajamentele cu maximă responsabilitate. ”Pentru a depăși această situație cu embargoul la vinuri și alte produse agricole, preferăm să menținem și să intensificăm dialogul cu partenerii ruși și prin dialog, prin comunicare, prin schimb de opinii să găsim soluții. Și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și cel al Agriculturii, Vasile Bumacov, vor merge zilele acestea la Moscova pentru a se vedea cu Dmitrii Rogozin și Ghenadii Onișcenko. Inclusiv acest gest reflectă dorința noastră de a comunica și de găsi soluții. Vrem să facem comerț civilizat cu Rusia, în cadrul regulilor Organizației Mondiale a Comerțului la care ambele țări sunt parte”, a spus Iurie Leancă.

Pe de altă parte, Iurie Leancă a anunțat că UE este dispusă să crească accesul produselor moldovenești pe piața comunitară și a menționat că Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, va anunța săptămâna viitoare noi oportunități pentru exportatorii din Republica Moldova.

Leancă s-a arătat optimist în ceea ce privește adoptarea la Vilnius a unei decizii pozitive privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, ceea ce ar putea însemna că vizele vor fi abolite pe parcursul anului viitor. ”Ne așteptăm la Vilnius la parafarea celor două acorduri – a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb și la o declarație favorabilă a Comisiei Europene privind onorarea de către Republica Moldova a angajamentelor pe Planul de acțiuni cu privire la eliminarea vizelor. Avem deja înțelegerea cu Comisia Europeană și cu țările membre UE că cele două acorduri urmează să fie semnate pe parcursul mandatului Parlamentului European curent și a actualei Comisii Europene, adică în 2014”, a spus Iurie Leancă.

Printre principalele realizări ale cabinetului său în primele 100 de zile Leancă a menționat lansarea lucrărilor la gazoductul Iași-Ungheni. ”Interconectarea sistemului de gaze din Republica Moldova și România va face posibilă reducerea prețurilor și creșterea competitivității produselor moldovenești. Și chiar dacă presa a scris că lucrările au fost suspendate, am toată încrederea că compania austriacă selectată pentru acest proiect va respecta întru totul termenii fixați”, a spus Iurie Leancă.

Premierul a vorbit și despre întâlnirea pe care o va avea luni la Tiraspol cu liderul regiunii transnistrene, Evghenii Șevciuk. Deși nu a fost stabilită o agendă a discuțiilor, Iurie Leancă intenționează să abordeze subiecte precum Zona de Securitate de pe Nistru, pentru a evita provocările și destabilizarea situației de acolo, libertatea de circulație în regiune, situația școlilor cu predare în limba română și mecanisme de control al fluxurilor migraționale. ”Voi încerca să-l conving pe Evghenii Șevciuk că la negocierile pentru reglementarea transnistreană a venit timpul să ne axăm nu doar pe problemele din Coșul 1 și 2 care țin de sfera socială și umanitară, ci să discutăm și despre Coșul 3, care nu înseamnă altceva decât statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova”, a declarat Iurie Leancă.

În cadrul raportului său de 100 de zile, premierul Leancă a vorbit pe larg și despre alte două priorități pe care și le-a stabilit la începutul mandatului – crearea de noi locuri de muncă, în special legate de câteva proiecte mari de renovare a drumurilor, dar și despre lupta cu corupția, capitol în cadrul căruia s-au instituit mecanisme de plăți electronice și s-a investit în consolidarea forțelor de menținere a ordinii publice, reformarea justiției și Procuraturii.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire