Tratatul de la Roma spune că orice ţară europeană poate face cerere de aderare la UE. Radio Europa Liberă. 19.11.2013.
19.11.2013 ,
 

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a acordat ieri un scurt interviu corespondentului Europei Libere la Bruxelles Rikard Jozwiak pe tema apropiatului summit al PE de la Vilnius, la care Moldova speră să parafeze acordul de asociere la UE.

Europa Liberă: Dacă Ucraina urmează exemplul Armeniei şi nu semnează acordul de asociere la UE, nu va însemna asta că întregul proces este irelevant, că este un eşec, odată ce vor mai rămâne în acţiune numai Georgia şi Moldova?

Radoslaw Sikorski:
„De fapt Ucraina este în momentul de faţă cea mai avansată dintre ţările PE pentru că ea are deja un text al Acordului de asociere care a fost negociat în vremea preşedinţiei polone a UE, în vreme ce Moldova şi Georgia speră să parafeze numai propriul lor text. Deci ceea ce dumneavoastră calificaţi drept eşec ar fi de fapt doar alinierea Moldovei şi Georgiei la nivelul Ucrainei.”

Europa Liberă: A fost greu să convingeţi ţările estice de avantajele acordului de asociere, ştiind că beneficiile economice vor veni după un anume timp, pe când sancţiunile ruseşti sunt imediate?

Radoslaw Sikorski:
„Pentru noi polonezii a fost la fel. Acordul nostru de asociere din anii 1990 ar fi urmat să fie, chipurile, în avantajul nostru. Numai că apoi s-a văzut că putem exporta de exemplu câţi sateliţi dorim, doar că mărfurile pe care le produceam cu adevărat nu erau competitive pe piața europeană.

Noi le-am spus foarte cinstit partenerilor noștri ucraineni că trebuie să scape de corupţie şi să creeze condiţii de afaceri mai bune dacă vor să se bucure de avantajele pe termen mediu ale prevederilor Acordului de asociere”.

Europa Liberă: Credeţi că în declaraţia summitului de la Vilnius va fi pomenit articolul 49, cel care spune că orice ţară europeană poate deveni membră în UE?

Radoslaw Sikorski:
„Nu ştiu, dar cred că n-ar trebui să ne jenăm să ne repetăm propriile legi, propriile tratate, nu putem face asta. Apoi mai există şi Tratatul de la Roma care spune că orice țară europeană poate face cerere de aderare la UE. Nu putem descuraja sau opri ţările să ceară aderarea, ar fi nedrept”.

Europa Liberă: şi atunci când ar putea face partenerii estici cereri de aderare?

Radoslaw Sikorski:
„Cu trecerea timpului aderarea, împlinirea visului european, a devenit mai dificilă. Când Spania s-a alăturat UE în anii 1980 mai întâi a devenit membră şi abia apoi a adoptat vreme de patru, cinci ani, legile comunitare. Când am aderat noi, polonezii, a trebuit să adoptăm mai întâi legile. Iar acum Ucraina, de exemplu, este chemată să adopte majoritatea acestor legi fără să aibă măcar speranţa că va deveni ţară candidată”.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire