ntegrarea europeană a Republicii Moldova se poate transforma într-un proces fără finalitate din cauza mai multor evoluţii de ordin intern sau extern. De această părere este Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), care a vorbit despre faptul că ţara are nevoie urgent de o viziune nouă, realistă şi ambiţioasă de integrare europeană în cadrul unui club de presă la IPN.
Victor Chirilă a accentuat că procesul de integrare europeană a ţării deja a fost afectat de stagnarea reformelor, de corupţia endemică şi problemele din sistemul financiar-bancar care au redus din încrederea acordată Republicii Moldova, iar aspiraţiile sale de integrare europeană nu mai sunt luate în serios de către UE.
Directorul executiv al APE mai spune că şi raporturile diplomatice dintre Moldova şi statele membre ale UE s-au răcit, în special cu Berlinul. Or, susţinerea Germaniei era foarte importantă în procesul de apropiere de UE. „Aceste evoluţii nu sunt decisive, dar luate împreună cântăresc foarte mult”, a subliniat Victor Chirilă.
Şi o serie de evoluţii de ordin extern, regional, pun în pericol perspectivele europene ale ţării. Victor Chirilă subliniază că extinderea nu mai este o prioritate pentru UE, care trebuie să facă o pauză în ceea ce ţine de acest proces. Plus la aceasta, încă din 2012 se simte că populaţai mai multor state din UE nu-şi mai doreşte extinderea comunităţii, iar dacă Moldova ar ajunge atât de departe încât să se pună întrebarea integrării sale, atunci statele-membre vor trebui să-şi întrebe cetăţenii şi nu vor putea trece peste opinia lor.
Ca urmare a crizei refugiaţilor din Siria cu care se confruntă acum UE, problema extinderii nu se mai pune, ci dimpotrivă, Uniunea Europeană începe să-şi consolideze frontierele. Cel mai grav este însă faptul că agresiunea Rusiei faţă de Ucraina se pare că a stopa extinderea UE spre Est. Victor Chirilă afirmă că aceasta s-a văzut încă la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, când UE a evitat să ofere perspective europene clare ţărilor din Parteneriat.
Victor Chirilă mai consideră că UE nu este gata să facă faţă unei confruntări cu Rusia, ba mai mult, o serie de oficiali europeni cer relansarea relaţiilor cu acest stat. Potrivit lui, agresiunea Rusiei faţă de Ucraina au adus Parteneriatul Estic în faţa unui colaps şi destinul Republicii Moldova depinde în mare parte de posibilitatea Ucrainei de a se reface după conflictul armat cu care se confruntă. Directorul APE apreciază că această situaţie se poate constitui într-un eşec al Republicii Moldova.
În aceste condiţii, mai spune Victor Chirilă, ţara este lăsată să facă faţă singură problemelor cu care se confruntă şi trebuie să acţioneze în aşa mod încât să ajungă să-i demonstreze Uniunii Europene faptul că nu are altă alternativă decât integrarea.