Exact acum un an, Preşedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, la primit pe Preşedintele moldovean Vladimir Voronin, în reşedinţa prezindenţială de la Novo-Ogoreovo, lângă Moscova. Preşedintele Voronin şi echipa acestuia investiseră mari speranţe în întâlnirea de atunci cu dl Putin, se spera ca Putin era gata-gata să susţină propunerile Chişinăului pentru rezolvarea conflictului din Transnistria în interesul Republicii Moldova. Mai mult, chiar, se spera ca dl Putin să forţeze mâina Tiraspolului ca să iscălească şi acesta propuenrile negociatorilor moldoveni. Propunerile Chişinăului, pachetul, erau foarte bine concepute şi conforme cu interesul Republicii Moldova, cum am apreciat atunci şi de atunci încoace. Tocmai din acest motiv Rusia nu se împacă cu ele.
A trecut un an de la întâlnirea Putin - Voronin din Novo-Ogoreovo. Astăzi, dl Putin, în calitatea sa de Prim-ministru al Rusiei, a primit-o în acelaşi loc pe dna Zinaida Greceanîi, Şeful Guvernului RM. Chiar dacă dl Putin nu mai este Preşedinte, dânsul a păstrat reşedinţa prezindenţială de la Novo-Ogareovo. Cu dna Greceanîi a discutat numai chestiuni economice în termini foarte generali. Precum reiese din relatările oficiale ruseşti, apărute chiar astăzi, nu s-a discutat nimic sau aproape nimic concret.
Despre conflictul din Transnistria a dsicutat Adjunctul Secretarului Consiliului Securităţii Naţionale al Rusiei, Iurie Zubakov, în 18 şi 19 iunie la Chişinău şi Tiraspol. Zubakov a discutat cu Preşedintele Voronin şi cu funcţionarul de stat al Rusiei, Igor Smirnov. Negocierile rămân blocate pe toate cele 3 planuri. În formatul 5+2 le zădărniceşte Rusia, zădărnicind convocarea acestui for în pofida dorunţei arzătoare a Chişinăului de-al reconvoca.
Moscova zădărniceşte şi negocierile directe cu Chişinăul pe plan bilateral, refuzând se discute serios asupra pachetului de propuneri chişinăuiene. Lui Igor Smirnov şi Evghenii Şevciuk le mai rămâne misiunea de a bloca discuţiile directe Chişinău – Tiraspol, discuţii impuse de către Rusia, ştiind perfect că Tiraspolul le va bloca. Aceasta este, în parte, şi preţul plătiti chiar de către Chişinău pentru propuneri conforme cu interesele Republcii Moldova. Dacă pachetul Chişinăului ar fi făcut concesii majore, desigur că Rusia s-ar fi grăbit să înceapă negocieri serioase asupra pachetului. Dar pachetul e prea bun pentru Republica Moldova şi prea defavorabil Rusiei, pentru ca liderii Rusiei, fie dl Putin, fie urmaşii acestuia, să-l accepte în timpul previzibil. (Transcris APE)