Discursul Însărcinatului cu Afaceri a SUA, 4 iulie 2008.
04.07.2008 ,
 

Stimate domnule  Prim-vice-priministru şi multstimaţi oaspeţi,

Îmi face o deosebită plăcere posibilitatea să sărbătoresc Ziua Independenţei Americii împreună cu Dumneavoastră. Ziua de mâine, 4 iulie, este una din cele mai importante zile ale anului pentru americani, fiindcă ea reprezintă ziua în care noi am pornit la drum ca o naţiune independentă. Ambasadele americane din toată lumea invită prieteni şi colegi ca să comemoreze această zi împreună cu noi.

Cu această ocazie noi onorăm un aspect special al relaţiilor Moldo-Americane: parteneriatul dintre statul Carolina de Nord şi Republica Moldova. Acest parteneriat a început în 1999. De atunci universităţi, comunităţi şi persoane din Carolina de Nord au colaborat cu moldovenii la proiecte în domeniile sănătăţii, educaţiei şi culturii. Instituţii din Carolina de Nord au donat de asemenea echipament medical, cărţi şi consumabile instituţiilor din Moldova. Pe coperta din spate a programelor veţi găsi doar câteva exemple ale numeroaselor proiecte care au rezultat din acest parteneriat.

În timp ce mă gândesc la parteneriatul dintre Statele Unite şi Moldova, trec cu vederea diferenţele evidente şi remarc cât de multe avem în comun. Atât Moldova cât şi Statele Unite sunt ţări multi-etnice. Ţările noastre nu sunt definite de un singur grup etnic cu o singură limbă.  Multiple limbi sunt auzite în oficiile, pieţele şi şcolile noastre. Statele Unite şi Moldova sunt casă pentru oameni cu un trecut istoric şi cultural diferit care trăiesc şi muncesc umăr la umăr.

Mai puţin evident, dar la fel de semnificativ, ambele naţiuni au luptat să creeze o identitate comună şi să construiască o ţară în care toţi cetăţenii săi să convieţuiască în pace. Deşi Statele Unite şi-au declarat independenţa faţă de Anglia pe 4 iulie 1776, a fost nevoie de aproape o sută de ani înainte ca americanii să se considere cetăţeni ai unei naţiuni. Majoritatea oamenilor care au locuit în Statele Unite în timpul primelor decade ale independenţei s-au identificat în special cu statul în care trăiau. Ţara noastră a fost pur şi simplu o uniune de state diferite şi vorbeam despre Statele Unite la plural: “Statele Unite sunt”.

Diferenţele regionale dintre nordul şi sudul Statelor Unite erau atât de pronunţate, atât de puternice încât au dus în cele din urmă la un război civil. În 1861, la începutul războiului nostru civil, Generalul Robert E. Lee s-a opus deciziei statelor sudice de a se retrage din uniune, totuşi a luat hotărârea să lupte pentru statele sudice fiindcă se simţea obligat să treacă de partea statului său de baştină, Virginia. Abia în 1865, la încheierea războiului civil, Statele Unite se manifestă ca o singură naţiune cu un caracter distinctiv, şi am început să ne referim la ţara noastră la singular: “Statele Unite este”.

Priviţi din această perspectivă, nu e de mirare că după 17 ani, cetăţenii Moldovei mai discută la subiectele identităţii, istoriei şi a unităţii sociale. Americanii de asemenea au discutat la aceste subiecte o perioadă îndelungată. Din punct de vedere cultural noi ne identificăm cu Marea Britanie, ţara faţă de care ne-am declarat independenţi, şi împărţim valori comune cu europenii. În acelaşi timp, suntem purtătorii experienţelor sclavilor africani, a ţăranilor hispanici, a constructorilor de căi ferate din China, a refugiaţilor evrei din timpul celui de-al doilea război mondial, şi a triburilor noastre de Americani nativi indigeni.

Probabil aceste aspecte explică asemănarea dintre Statele Unite şi Moldova şi asigură o bază a interesului continuu al Americii faţă de viitorul Moldovei.  Probabil anume ele explică de ce americanii, atât prin intermediul guvernului cât şi ca cetăţeni privaţi, menţin parteneriate şi prietenii cu poporul Moldovei şi susţin progresul pe care îl realizaţi pe calea dezvoltării democratice.

La încheiere, permiteţi-mi să doresc poporului din Moldova putere de a continua munca asiduă de construire a ţării, răbdare la depăşirea obstacolelor care inevitabil vor apărea în procesul de ridicare a nivelului de trai al cetăţenilor din Moldova, toleranţă faţă de cei cu opinii diferite şi satisfacţie, mândrie şi bucurie care vin odată cu crearea unei Moldove mai prospere.   

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire