Interviu cu Kalman Mizsei: Constituirea instituţiilor puterii, profesionismul miniştrilor, anchetarea tulburărilor din 7 IV. Radio Europa Liberă. 06.07.2009.
06.08.2009 ,
 

Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chişinău spune că oficialii europeni se află în aşteptarea formării noii conduceri a Republicii Moldova pentru a putea începe negocierea unui nou acord moldo-european de întărire a relaţiilor. Ambasadorul Kalman Miszei a declarat Europei Libere că la întâlnirile avute cu liderii partidelor din opoziţie intrate în noul Parlament le-a transmis patru recomandări europene pentru viitoarea coaliţie de guvernare.

L-am întrebat pe Kalman Mizsei ce mesaj a avut să le transmită liderilor celor 4 partide liberale şi democrate cu care s-a întîlnit pînă acum la Chişinău?

Kalman Mizsei: „Am spus că ţările membre ale Uniunii Europene, Uniunea Europeană ca organizaţie şi înaltul nostru reprezentant aşteaptă de la Moldova, în primul rînd, să formeze neîntîrziat instituţiile puterii – să fie ales preşedintele, guvernul şi, desigur, să se constituie Parlametul. Este foarte important, am spus acest lucru, pentru că aveţi o criză economică foarte serioasă şi este nevoie de promovarea unei politici economice foarte puternice, a unor reforme hotărîte, inclusiv a unor măsuri macro-economice şi reforme structurale.

În al doilea rînd, este foarte important ca guvernul ce va fi creat în urma negocierilor dintre diferitele partide ce au intrat în Parlament, ca acest guvern să aibă trăsături profesionale puternice, pronunţate, şi în plan economic, dar şi în ceea ce ţine mai ales de nevoia continuării reformelor democratice, care a ieşit în evidenţă din evenimentele ultimelelor luni.

Al treilea mesaj este, aşa cum a propus şi domnul Urechean în vechiul parlament, este nevoia creării unei asemenea comisii, care să cerceteze evenimentele din 7 aprilie şi cele ce au urmat, pentru încălcarea drepturilor omului, dar şi pentru chestiuni ce ţin de încrederea cetăţenilor faţă de alegeri. O asemenea comisie trebuie creată şi ea trebuie să lucreze foarte energic. Este foarte important.

Şi a patra chestiune, desigur, este reglementarea problemei transnistrene, care de asemenea are nevoie de un efort energic din partea noului guvern”.

Reprezentantul Uniunii Europene a adăugat că „ar fi fost foarte important să se aibă în vedere cele patru principii la formarea guvernului, pentru că este probabil să fie un guvern de coaliţie”. „În crearea unei coaliţii, - spune Kalman Mizsei - întotdeauna există o provocare: chestiunile politice ar putea să le pună în umbră pe cele de ordin profesional, iar asta nu ar fi de dorit, pentru că desigur, partidele politice au interesele lor, însă în primul rînd, trebuie avut în vedere interesul ţării, atunci cînd se formează guvernul”. În concluzie, a spus oficialul european, „guvernul trebuie creat şi repede, şi bine”.

L-am mai întrebat pe Kalman Mizsei cînd anume ar putea Uniunea Europeană să înceapă negocierile cu Republica Moldova asupra noului acord de colaborare şi ce trebuie să se facă pentru asta?

Kalman Mizsei: „În primul rînd trebuie formate instituţiile statului după alegeri. La fel, după cum s-a spus în declaraţia Uniunii Europene de acum o lună, desigur, aşteptăm ca acea discriminare care există în raport cu cetăţenii unuia dintre statele noastre membre - regimul de vize pentru cetăţenii români - să fie eliminat şi atunci eu cred că imediat vom putea începe negocierile”.

Reprezentantul special a spus că Uniunea Europeană îşi menţine intenţia de a sprijini financiar Republica Moldova în condiţiile crizei economice şi că ajutoarele ar putea să vină imediat după încheierea noului acord de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, a cărui misiune va reveni la Chişinău imediat după formarea guvernului pentru continuarea negocierilor. Ce este mai important, a spus Mizsei, este ca noul guvern să aibă un program economic foarte puternic, progresist şi reformist.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire