Interviu cu Iurie Leancă: Sîntem într-un pas accelerat cu UE și diplomația va acționa dinamic. Radio Europa Liberă. 12.01.2010.
12.01.2010 ,
 

Iurie Leancă: „Acest acord are drept obiectiv asocierea politică a R. Moldova şi integrarea europeană.

Europa Liberă: Domnule Leancă, acest acord de asociere in caz ca va fi negociat si semnat va aduce R. Moldova mai aproape de UE, pentru că dacă îmi amintesc o declaraţie a dumneavoastră, spuneaţi recent că doar UE până acum s-a apropiat de R. Moldova?

Iurie Leancă: Acest acord, aşa cum este stipulat şi în mandatul delegaţiei R. Moldova, dar şi în mandatul delegaţiei UE are drept obiectiv asocierea politică a R. Moldova şi integrarea europeană. Deci, bineînţeles că în momentul în care vom parcurge acest traseu, vom negocia şi vom finaliza negocierile pe marginea noului acord, rezultatul va fi o apropiere esenţială pe toate domeniile, politic, economic, social, juridic a R. Moldova de UE. Doar un comentariu aş vrea să fac aici vis-a-vis de ceea ce a spus colegul dumneavoastră de la Bruxelles. Şi aici trebuie să intru într-un anumit dezacord cu dânsul. Competenţa şi mandatul delegaţiei pe care o reprezintă şi o conduce domnul Wiegand este una mult mai mare decât a menţionat domnul Alexe. Să nu uităm în primul rând că totuşi aceste negocieri se întâmplă după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede o competenţă mult mai mare pentru Comisia Europeană. Un exemplu în acest sens este că pentru prima dată preşedinţia UE la Chişinău o deţine nu o ţară membră a UE cum ar fi anul acesta Spania, ci o deţine delegaţia UE la Chişinău. Deci, competenţele lui sunt destul de mari, capacitatea de a imprima o tonalitate sau alta în relaţiile, negocierile cu R. Moldova sunt la fel de mari, fără a neglija bineînţeles rolul ţărilor membre, inclusiv a României.

Europa Liberă: Domnule Leancă, din cate inteleg acest acord de asociere ar impune în primul rând continuarea reformelor pe interior. Este un proces dificil, poate dura şi zece – douazeci de ani. Sunteti inarmati cu rabdare?

Iurie Leancă: Stimată doamnă Ursu, nu cred că astăzi este cel mai important să ne lansăm în pronosticuri, cât ar putea să dureze acest proces, doi ani sau şase ani. Cel mai important este că astăzi suntem în faza de a începe o etapă extrem de importantă şi această etapă este posibilă datorită schimbărilor democratice care au intervenit în R. Moldova, urmare a alegerilor din 29 iulie, dar şi reformei deja demarate în pofida dificultăţilor enorme pe plan economic, social şi a acestei moşteniri pe care am avut-o. Faptele aici vorbesc de la sine, dar şi partenerii noştri europeni, care ieri, la recepţia oferită cu prilejul începerii negocierilor de astăzi, au spus că acum 9 luni era imposibil de prevăzut că astăzi pe 12 ianuarie vom începe aceste negocieri. Guvernul şi-a asumat ataşamentul acestor valori, ataşamentul față de reforme, suntem într-un pas accelerat cu UE, vom continua şi mai departe aceste reforme, diplomaţia moldovenească va acţiona în aceeaşi manieră dinamică şi activă pentru a crea această imagine obiectivă, care va reflecta aceste schimbări prin care va trece R. Moldova. Deci, cred că depinde de noi. Vom face tot ce e posibil pentru ca această perioadă să dureze cât mai puţin timp şi cetăţenii să vadă aceste beneficii la care s-a referit şi domnul Popescu, cât mai repede.

Europa Liberă: Deci, în concluzie pot spune ca sunteţi optimist si încrezător. Şansele vor surâde R. Moldova?

Iurie Leancă: Stimată doamnă Ursu, dacă nu aş fi încrezător despre şansele R. Moldova de a se transforma într-un stat obişnuit european, nu m-aş fi lansat în politica moldovenească şi nu mi-aş fi asumat împreună cu colegii mei această responsabilitate extraordinar de mare, dar una foarte bine calculată şi una care demonstrează cu prisosinţă că modernizarea R. Moldova este un obiectiv fezabil şi nu într-o perspectivă prea îndelungată.

Europa Liberă: Eventual, daca se ajunge la anticipate si se mentine o instabilitate politică ar putea acesta sa afecteze procesul de negocieri?

Iurie Leancă: Noi nu avem o instabilitate politică, avem o majoritate parlamentară funcţională, avem un guvern care îşi onorează eficient şi cu randament mare datoriile sale. Avem o problemă constituţională pe care urmează să o rezolvăm şi o vom rezolva într-un context juridic existent al R. Moldova, dar şi cu antrenarea puternică a experţilor europeni, astfel încât toate aceste reforme ce ţin de modificarea Constituţiei să fie efectuate în strictă conformitate cu angajamentele interne, dar şi internaţionale ale R. Moldova.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2025 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire