Interviu cu Oleg Serebrean: 2010 - "Un acord de asociere va fi poarta Moldovei spre UE". Radio Europa Liberă. 11.01.2010.
11.01.2010 ,
 

Oleg Serebrean: Alegerile anticipate sunt inevitabile. Ar putea fi desfasurate in toamna. Cel mai tarziu se pot produce in iunie 2011, simultan cu alegerile locale. Cred ca PDM, PLDM nu au nicio teama de alegerile parlamentare anticipate.

Europa Liberă: De ce doar aceste 2 formatiuni nu ar avea teama de un nou scrutin electoral?

Oleg Serebrean: Pentru ca in conformitate cu toate sondajele de opinie sunt formatiuni in crestere. Nu au de ce se teme. Poate aparea o competitie interna intre aceste partide. O solutie ar fi crearea unei largi coalitii a fortelor democratice, dar din punctul de vedere electoral exista si aici semne de intrebare.

Europa Liberă: Ce fel de semne de intrebare ar exista?

Oleg Serebrean: Partidul Liberal are un electorat fidel si care raspunde unui anumit tip de mesaj, care este mai national, pe alocuri excentric chiar, daca pot sa spun asa, desi nu este poate politic corect. PLDM poate veni cu mesaje care nu intotdeaua se suprapun pe genul de mesaje cu care ar veni PD, chiar in ceea ce priveste politica externa, problema transnistreana s.a. Cred ca din punct de vedere electoral pe undeva poate fi bine ca aceste 3 partide politice sa mearga separat, cooptand o parte a electoratului care nu ar veni probabil directionat spre un bloc.

Europa Liberă: Cum va fi vazuta Moldova in 2010 pe plan extern?

Oleg Serebrean: Daca in acest an Republica Moldova ar semna un acord de asociere cu UE, asta ar fi un pas extraordinar in ceea ce priveste fundamentarea, intarirea, stabilizarea acestui stat.

Europa Liberă: Potrivit declaratiilor oficialilor de la Bruxelles, acordul de asociere nu va promite primirea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, asta inseamna ca pana la aderare mai e ceva timp.

Oleg Serebrean: Da, insa asocierea este un pas serios inainte si este poarta pe care o asteptam atat de mult spre Uniunea Europeana. Cheile sunt in buzunarul nostru, adica vom sti sau nu sa le utilizam pentru mai departe. A fost un drum foarte lung acest proces de asociere, dar va fi cel mai mare succes al acestei guvernari daca se va reusi.

Europa Liberă: Dar vreo sansa pentru solutionarea conflictului transnistrean se intrezareste in acest an?

Oleg Serebrean: Nu cred ca putem vorbim despre solutionarea conflictului transnistrean in viitorul apropiat. Fara indoiala ca guvernarea actuala trebuie sa mentina dialogul, sa mentina o poarta deschisa pentru o viitoare solutionare hotarata a acestei probleme, dar cred ca dupa alegerile parlamentare anticipate se va pune mai transant problema integrarii Republicii Moldova. Nu cred ca este bine sa ne aruncam spre diferite prioritati. Acum avem ca prioritati: stabilizarea politica interna, asigurarea unei stabilitati economice a tarii si apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana. Problema transnistreana eu as pune-o pe lista de asteptare fara a uita de ea, insa nu stiu daca este prioritatea numarul 1 in momentul de fata.

Europa Liberă: Noua guvernare liberal democrata declara ca a imprimat o calitate noua colobaorarii moldo romane, cum ar trebui sa evolueze relatia dintre Chisinau si Bucuresti ?

Oleg Serebrean: Mult depinde de Chisinau, foarte mult depinde si de Bucuresti, de tonalitatea mesajelor pe care le vom da si unii si altii. Sunt convins ca si Bucurestiul si Chisinaul isi doresc o relatie apropiata, o relatie bazata pe pragmatism si intelegere. România ne poate ajuta foarte mult. Este cazul ca si presedintele României sa ne ajute mai mult in sensul nu doar al declaratiilor dar sa urmeze si anumite fapte concrete. Spre regret, deseori declaratiile care au fost facute n-au fost intotdeauna urmate si de actiuni.

Europa Liberă: La finele acestei saptamani vor avea loc alegeri prezidentiale in Ucraina. Relatia dintre Chisinau si Kiev cum ar trebui sa se dezvolte?

Oleg Serebrean: Sunt foarte multe probleme de solutionat care raman in suspans. Problema nodului hidrotehnic de la Novodnestrovsk, problema drumului la Palanca, problema proprietatilor moldovenesti pe teritoriul Ucrainei. Kievul, din pacate, nu este un partener foarte deschis intotdeauna. Asteapta cedari doar din partea Chisinaului, Kievul nu este gata sa cedeze nimic in schimb. Ar fi fost corect ca Kievul sa puna in sfarsit pe tapet si problema proprietatilor moldovenesti pe teritoriul Ucrainei.

Europa Liberă: S-au facut auzite declaratii precum ca autoritatile ucrainene conditioneaza aceasta problema cu obtinerea terenului de sub soseaua de la Palanca.

Oleg Serebrean: Imi este teama doar ca dupa ce va fi solutionata pozitiv de catre Chisinau problema drumului de la Palanca, vor apare conditionari legate de nodul de la Novodnestrovsk, si asta va continua la nesfarsit. Chisinaul a facut pana acum cedari extraordinare Kievului. Niciodata nu am abordat teme foarte sensibile care exista intre noi. Exista o comunitate de limba romana extrem de importanta, care se considera moldoveni pe teritoriul Ucrainei, absolut uitata. Nu exista niciun program national de sustinere a acestei minoritati. Mai curand Ucraina vizeaza minoritatea ucraineana de pe teritoriul Republicii Moldova decat noi minoritatea din Ucraina, care este una extrem de importanta. Deci noi am facut cedari si morale, si economice, si politice, la care Kievul, din pacate, nu a raspuns niciodata, sau foarte rar a raspuns pozitiv. Exemplu Transnistriei este cel mai concludent. In acest caz Republica Moldova s-a simtit deseori boicotata pe din spate de catre partenerii nostri din Ucraina.

Europa Liberă: In relatia moldo-rusa se poate produce ceva spectaculos in acest 2010?

Oleg Serebrean: Cea mai sensibila problema care va aparea cu Moscova s-ar putea sa apara abia dupa alegerile parlamentare si cele prezidentiale in legatura cu Transnistria. Atâta timp cat noi spunem ca problema Transnistriei este pe lista de asteptare, pe lista de asteptare sunt o serie de alte subiecte, ca prezenta militara rusa. Rusii inteleg foarte bine ca Chisinaul nu are preocupari legate de asta. Nu este preocuparea numarul 1. Cea mai sensibila problema este problema economica a actualei guvernari, sfidarea crizei economice. Dupa 2010, 2011 fireste ca va trebui de a gasi o modalitate de a convinge Moscova sa faca pasi in intampinarea intereselor noastre nationale.

Europa Liberă: Sa vorbim si despre cooperarea moldo-americana, or in scurt timp premierul Vlad Filat, insotit de ministrul de externe Iurie Leanca vor intreprinde o vizita la Washington. Chisinaul isi propune un parteneriat strategic cu SUA.

Oleg Serebrean: Washingtonul a avut cateva mari dezamagiri legate de noi. In 2005 in America au fost mari asteptari in legatura cu viitorul Republicii Moldova si au urmat mari dezamagiri. Sper ca AIE, care a redesteptat un anumit interes si o anumita speranta la Washinton in legatura cu viitorul nostru, va sti sa nu dezamageasca partenerii nostri americani.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire