Interviu cu Pavel Telicka: UE nu va spune nu ţărilor pregătite pentru aderare. Infotag. 22.01.2010.
22.01.2010 ,
 

Infotag: Dle Telicka, este binecunoscut faptul că orice problemă care necesită rezolvare implică un anumit cost. În opinia Dvs., care este preţul integrării R.Moldova în UE şi cine trebuie să achite aceste preţ?

Pavel Telicka: Este o întrebare provocatoare, iar noi nu putem spune care este preţul negocierilor pentru UE. Convingerea mea este că însăşi cetăţenii R.Moldova vor  să trăiască într-o altă ţară. Chişinăul doreşte să implementeze principiile democratice bazate pe supremaţia legii, să aibă instituţii necorupte, justiţie care să acţioneze rapid, afaceri care să se dezvolte şi investitori străini care să fie interesaţi să investească în această ţară. Eu înţeleg că Moldova vrea ca toate acestea să se întîmple în orice caz, iar acest lucru nu are nimic de a face cu UE.

Desigur, toate aceste transformări ar putea fi costisitoare. Pentru unii acest cost ar putea fi pierderea serviciului, însă, aceste costuri vor fi urmate evident şi de beneficii. Statul va beneficia de pe urma prezenţei noilor companii care vor investi în Moldova şi vor achita taxe la buget. Cetăţenii vor beneficia de pe urma noilor posibilităţi de angajare şi a oportunităţilor de afaceri. Întreaga ţară va beneficia de pe urma noului statut, iar acest lucru va atrage noi investitori.

Infotag: Cînd credeţi că R.Moldova ar putea adera la UE? Peste 5, 10 sau 20 de ani? Cum poate fi redusă această perioadă de pregătire?

Pavel Telicka: Aşi vrea să vă răspund la această întrebare cu o altă întrebare: “Dar Moldova doreşte întradevăr să adere la UE?” Aceasta este principala întrebare. Eu voi crede că Moldova vrea să adere la UE doar atunci cînd Chişinăul va face nu doar declaraţii în acest sens, dar va întreprinde şi acţiuni concrete, cînd va avea o strategie clară, susţinută de reforme. Aşadar, acest lucru depinde, în fond, de Moldova.

Noi nu putem spune acum moldovenilor că dacă ei vor  progresa atunci vor deveni cu siguranţă membri ai UE, pentru că nimeni nu poate promite acest lucru astăzi. UE are propriile sale obiective, iar extinderea nu reprezintă la moment scopul ei principal. Însă, atunci cînd UE va fi gata pentru o nouă extindere, ea nu va accepta noi ţări membre care nu au depus şi ele suficiente eforturi. Personal, nu ştiu dacă Moldova este pregătită să se schimbe suficient de mult şi în direcţia necesară în 5, 10 sau 15 ani. Dvs. trebuie să daţi răspuns la această întrebare.

Oricum, în urma acestei vizite am un sentiment pozitiv. Am primit încurajări în cadrul tuturor întîlnirilor  pe care le-am avut la Chişinău, dar mai este necesar să vedem şi schimbări concrete.

Este impresionant ce a reuşit să facă noul Guvern, deoarece Moldova este deja o ţară diferită. Cred că Moldova merită şansa de a fi în UE peste 7-10 ani. Vreau să spun că acest lucru depinde de Moldova în proporţie de 80% şi 20% de UE, care trebuie să fie pregătită pentru o nouă extindere. Un lucru pot spune sigur - în viitor UE nu va a spune “nu” ţărilor care vor fi pregătite pentru aderare.

Infotag: Cînd Moldova va putea beneficia de regimul liber de vize cu UE?

Pavel Telicka: Cu riscul de a mă repeata, spun că acest lucru depinde doar de progresele înregistrate de ţara Dvs. Sperăm că Moldova va deveni membră a UE într-o zi şi cei care astăzi se plîng că nu pot obţine vize vor spune: “Eu nu doresc migraţie ilegală în ţara mea. Nu vreau paraziţi în sistemul meu social. Sînt dispus să accept migranţi, însă doar pe cei legali. Vreau să fiu în siguranţă”. Acest lucru îl vrea şi UE în prezent. Aşadar, trebuie să luptaţi împotriva migraţiei ilegale, traficului de droguri, să fiţi siguri că sistemul de drept funcţionează bine, iar hotarele sînt securizate. Atunci veţi putea circula fără vize.

Infotag: La ce aspecte economice şi financiare ar trebui R.Moldova să acorde atenţie prioritară în procesul de aderare la UE?

Pavel Telicka: Moldova trebuie să decidă dacă întradevăr doreşte să aibă o economie deschisă şi modernă, să atragă un număr cît mai mare de investiţii şi să aibă un mediu competitiv, chiar dacă acest lucru înseamnă că unele întreprinderi locale se vor confrunta iniţial cu dificultăţi. Dacă răspunsul va fi “da”, atunci veţi putea semna un acord de liber schimb cu UE destul de repede.

A doua variantă este ca Moldova să spună “nu, noi vrem să ne protejăm industria şi producătorii locali”. În acelaşi timp, însă, trebuie să conştientizaţi că unele companii poate nici nu merită să fie protejate, deoarece nu sînt competitive. Prin urmare, nu are nici un sens să le protejaţi în mod artificial.

Cel mai rău lucru pe care Chişinăul ar putea să-l facă este să declare toate ramurile economiei naţionale şi toate întreprinderile drept prioritare şi să încerce să salveze orice. Or, acest lucru ar fi un nonsens. UE nu va crede Chişinăul, negocierile vor fi foarte dificile şi nu veţi reuţi să realizaţi scopurile propuse.

Infotag: Ce greşeli comise de ţările care deja au aderat la UE, ar trebui Moldova să încerce să le evite?

Pavel Telicka: Sînt o mulţime de greşeli. De exemplu, Cehia s-a mişcat destul de rapid la capitolul reforme internaţionale la etapa iniţială, dar ulterior ritmul acestor reforme a fost încetinit. De asemenea, am fost destul de lenţi în ceea ce priveşte privatizarea băncilor. Vreau să spun că uneori este dureros să implementezi reforme, dar dacă acest lucru se întîmplă prea lent, atunci consecinţele sînt mult mai severe, deoarece mai tîrziu este şi mai dificil să faci acest lucru.

Infotag: Integrarea europeană a R.Moldova depinde de alte ţări din regiune, de exemplu de Ucraina, sau doar de noi?

Pavel Telicka: Este dificil de a da un răspuns la această întrebare. Deocamdată nu vorbim de integrarea R.Moldova în UE. Dar la moment Bruxelles-ul aşteaptă ca Chişinăul să se mişte mai mult sau mai puţin cu aceeaşi viteză ca şi vecinii săi. Dacă veţi face acest lucru, atunci UE ar putea să vă de-a drept exemplu ţărilor vecine. Deci, nu aşteptaţi.

Vom şti dacă UE este pregătită să accepte un singur nou membru sau un grup din trei state, de exemplu, atunci cînd va sosi timpul integrării. Dar dacă Moldova va înregistra progrese foarte bune şi va fi la o etapă mult mai avasată decît restul ţărilor din regiune, cred că va fi acceptată în UE. Uitaţi-vă la statele din fosta Iugoslavie. Slovenia a fost un caz specific (este déjà membru al UE), dar restul părţilor Iugoslaviei au fost implicate, într-o măsură sau alta, în conflicte armate. Cu toate acestea, astăzi Croaţia avansează în procesul de negociere şi nu o va aştepta pe Serbia.
(Citiţi varianta integrală a interviului cu Pavel Telicka în numărul din ianuarie-februarie al revistei Profit).

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2025 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire