Parteneriatul Estic ca Instrument de Integrare Europeană a Moldovei. Jasek Saryusz Wolski, Comisia de Politică Externă a Parlamentului European. Radio Europa Liberă. 24.11.2008. Transcris APE.
02.12.2008 ,
 

Moldova este un partener strategic important, precizează politicianul european, nu numai pentru că este un vecin direct al Uniunii Europene, dar şi pentru rolul pe care-l joacă în Sinergia la Marea Neagră, o strategie dezvoltată de Uniunea Europeană.

În acest moment, este de părere Jasek Saryusz Wolski, vehiculul cel mai eficient al apropierii de Uniunea Europeană este Parteneriatul estic, iniţiativă lansată de Polonia şi Suedia după modelul parteneriatului mediteranean, iniţiat de Franţa. Un parteneriat care cuprinde pe lângă Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia.

„Nimeni nu pune la îndoială faptul că toate aceste ţări sunt europene”, continuă Jasek Saryusz Wolski. Şi în momentul în care vor fi pregătite, legal, economic, politic, social. În momentul când vor fi la nivelul Uniunii Europene, atunci cu greu îmi pot închipui că cineva le-ar putea refuza cererea de admitere în Uniunea Europeană. Parteneriatul, continuă Jasek Saryusz Wolski, include elemente, cum ar fi libera circulaţie a mărfurilor şi ulterior persoanelor, elemente foarte apropiate de cele ale unui Acord de asociere. Motiv pentru care se vor şi numi, în funcţie de gradul de pregătire a partenerilor „Acorduri de Asociere”. Aşa cum Uniunea Europeană a oferit deja Ucrainei.

În tot cazul, declară Jasek Saryusz Wolski, Parteneriatul estic ar putea lua o formă instituţională încă din legislatura următoare, din 2009, când se va forma un grup parlamentar comun, între Parlamentul european şi parlamentari din cele şase ţări participante.

Pentru Republica Moldova, una dintre probleme de rezolvat, rămâne desigur conflictul transnistrean, în al cărui soluţionare se implică şi Uniunea Europeană. Numai că, deplânge Jasek Saryusz Wolski, negocierile tot încep şi se întrerup, şi încep din nou şi se întrerup din nou.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire