Viorel Cibotaru: Vizita cancelarului german este un succes evident al diplomaţiei moldoveneşti. Info-Prim Neo. 23.08.2012.
23.08.2012 ,
 

Vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău este un succes absolut evident al diplomaţiei Republicii Moldova, al politicii statului şi este confirmarea statutului european al ţării. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru, care a declarat pentru că vizita este una cu adevărat istorică.

„Venirea la Chişinău în timpul unei crize globale europene, atunci când atenţia doamnei Merkel este prinsă de problemele existenţiale pentru Uniunea Europeană, este una istorică prin definiţie şi prin modul în care a prezentat lucrurile”, a menţionat Viorel Cibotaru.

Un aspect important, potrivit analistului, este abordarea subiectului conflictului transnistrean. „Un moment crucial în declaraţia doamnei Merkel sună ca un semnal de alarmă. Şi asta este surpriza cea mare. Ea a spus că nu există niciun argument care ar scuza amânarea soluţionării conflictului astăzi. Nu este vorba doar de poziţia guvernării sau poziţia părţii transnistrene, dar este şi poziţia unor ţări importante”, a notat analistul.

Potrivit lui Cibotaru, este de remarcat că şi apelul identitar lansat de premierul Vlad Filat, declarând că Republica Moldova nu se află în estul Europei, dar în inima Europei. „E o bătălie diplomatică de a clarifica identitatea Republicii Moldova. De aici încolo se dă un nou start de discuţii privind poziţionarea geo-politică, geo-istorică, geo-economică a Republicii Moldova”, a conchis analistul.

În data de 22 august, cancelarul german a efectuat o vizită oficială la Chişinău, în cadrul căreia a avut întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova şi cu premierul Vlad Filat, dar şi cu liderii partidelor parlamentare. De asemenea, cancelarul a ţinut un discurs la Palatul Republicii.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire