Un spaţiu economic comun ar apropia cele două maluri ale Nistrului, APE. Info-Prim Neo. 12.08.2014.
12.08.2014 ,
 
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, consideră necesar ca guvernarea de la Chişinău să insiste pe crearea unui spaţiu economic comun cu regiunea transnistreană şi să atragă expertiza europeană în acest proces. Acest fapt, potrivit expertului, ar duce la apropierea celor două maluri ale Nistrului şi la rezolvarea treptată a conflictului transnistrean, în condiţiile în care negocierile politice au ajuns în impas.

În cadrul unui club de presă dedicat problematicii transnistrene, organizat de către APE la Agenţia IPN, Victor Chirilă a menţionat că instituirea unui spaţiu economic comun este susţinută pe ambele maluri ale Nistrului. În acelaşi timp, locuitorii de pe malul drept nu acceptă acordarea unei autonomii privelegiate regiunii transnistrene. „Politicienii trebuie să propună idei care par irealizabile acum”, a subliniat expertul.

Victor Chirilă susţine că Republica Moldova nu se va integra în UE dacă nu va reuşi să rezolve conflictul transnistrean. În aceste condiţii, directorul executiv al APE îi întreabă pe politicienii liberal-democraţi, care promit integrarea în UE peste 5 ani, cum văd rezolvarea acestui conflict şi dacă întrevăd vreo posibilitate de compromis între Chişinău şi Tiraspol.

Victor Chirilă subliniază că malul drept al Nistrului este principalul partener comercial al regiunii transnistrene, iar ramura de transport de mărfuri este mai dezvoltată în regiune decât în restul ţării. Transportatorii transnistreni sunt mulţumiţi de faptul că pot să-şi ia licenţele de la Chişinău şi nu depind de Tiraspol. Expertul crede că anume prin crearea unui spaţiu economic unic Chişinăul poate, fără să implice Tiraspolul, să promoveze cadrul legal al ţării şi standardele europene la care încearcă să se alinieze Republica Moldova.

Potrivit lui Victor Chirilă, dacă guvernarea constituţională va reuşi crearea acestui spaţiu economic unic, va fi văzută altfel şi de către partenerii externi, care îi vor acorda o susţinere şi mai mare.

Directorul executiv al APE este de părere că, pentru a avea succes această idee a creării spaţiului economic comun, este nevoie ca guvernarea să vină nu doar cu conceptul, ci să convoace şi partenerii externi, care pot acorda o susţinere financiară  cel puţin echivalentă celei pe care o acordă acum Rusia regiunii transnistrene.
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire