Germania îndeamnă AIE „să se trezească”. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.
11.10.2010 ,
 

Markus Meckel, care acum un an a rostit la Chişinău un discurs cu titlul „Trezeşte-te, Moldova!” a apreciat schimbările benefice asigurate de actuala guvernare, dar s-a arătat dispus să dezvolte ideea printr-un eventual viitor discurs „Trezeşte-te, Alianţă!”

„Înţeleg că forma, structura coaliţiei nu e cea mai bună. Realizez că încrederea reciprocă dintre liderii Alianţei nu sporeşte, ci, din contra, se reduce. Sigur că fiecare partener din Alianţă poartă o doză de responsabilitate pentru reducerea acestei încrederi. Însă opinia mea personală e că pentru Moldova este crucial să fie formată o nouă alianţă de genul celei care a existat. Documentându-mă privind situaţia din Republica Moldova, principalul mesaj către partenerii Alianţei este să nu lupte între ei în cadrul campaniei electorale, ci, din contra, să găsească o modalitate de a conlucra pentru democraţie şi pentru perspectiva viitoare a ţării. Astfel, doar lucrând împreună vor putea să modifice ceva pe viitor şi doar activând împreună vor continua să câştige încrederea UE pe viitor”, a spus Markus Meckel.

Solicitat de Info-Prim Neo să aprecieze dacă, după mesajul masiv şi clar de susţinere adresat actualei guvernări acum două săptămâni de căteva misiuni europene aflate la Chişinău, UE nu găseşte necesar să se adreseze direct populaţiei Republicii Moldova pentru a se evita eventualele pericole, Markus Meckel a spus că „ mingea e pe terenul vostru nu al UE”. „Aveţi diferite forţe şi acestora le aparţin deciziile. Media reprezentaţi o forţă, ar trebui să transmiteţi un mesaj clar. Noi nu putem face mai mult decât s-a făcut. Cred că publicul trebuie să înţeleagă că aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul ţării”.

„Va fi o mare provocare pentru Aalianţă. Deşi trebui să recunoaştem că au fost făcute realizări, dacă vorbim de modul cum s-a lucrat în interiorul coaliţiei, trebuie să recunoaştem că au fost şi multe greşeli. Aş vrea ca prim-ministrul să se comporte ca un partener. Lucru care nu s-a văzut în unele situaţii. Alianţa poate să continuie mai departe în formă de alianţă doar când tratezi pe ceilalţi din alianţă ca parteneri. Un parteneriat echitabil, corect ar crea fundamentul unei viitoare alianţe. În acelaşi timp, e necesar ca şi partidul democrat să-şi dorească şi în continuare să fie membru al alianţei. Nu văd o altă cale. De aceea eu cred că e foarte important ca în săptămânile care au rămas până la alegeri să fie transmis de liderii alianţei mesajul că parteneriatul va continua şi după alegeri, că va dura”, a menţionat reprezentantul german.

„Atunci când în Germania apar situaţii dificile între membrii unei alianţe, liderii coaliţiei se întâlnesc regulat pentru a le discuta. Potrivit Constituţiei Germaniei, cancelarul stabileşte orientarea ţării. Dar ea este determinată, precedată de un proces de negocieri din interiorul coaliţiei. Dreptul cancelarului e limitat de ce se negociază în coaliţie. Cancelarul trebuie să găsească un compromis, să discute, să găsească soluţia la această problemă. E vorba de dezvoltarea unei culturi de respect reciproc care ar fi baza unei viitoare cooperări, alianţe”, a precizat Markus Meckel.

Prezent la întrevederea cu presa de la Chişnău, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Berthold Johannes a apreciat că „acum se observă ajutoare fără precedent, contacte, relaţii UE-Republica Moldova fără precedent care să ajute Moldova să înfrunte acele provocări cu care se confruntă la etapa actuală. De aceea e absolut crucial ca poporul Republicii Moldova să se prezinte masiv la urne ca să voteze o nouă guvernare şi ca această guvernare să fie reprezentativă şi să existe o continuitate a acelor lucruri începute”, notează Info-Prim Neo. 

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire