Emil Constantinescu: Guvernarea de coaliţie este inevitabilă. Info-Prim Neo. 30.03.2011.
05.04.2011 ,
 

Guvernarea de coaliţie în perioada de tranziţie este inevitabilă, dar condiţia principală este ca ea să aibă un proiect de realizat. Declaraţii în acest sens a făcut ex-preşedintele României Emil Constantinescu, în cadrul Forumului Uniunea Europeană – Moldova, început marţi seara, la Chişinău, transmite Info-Prim Neo. Emil Constantinescu a participat la primul panel de discuţii întitulat „Tranziţia spre democraţie: 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova”, alături de fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski şi fostul preşedinte moldovean, Petru Lucinschi.

„Nu există pe partea de centru-dreapta, pe partea democratică, altă soluţie decât coaliţia. Pentru cei de pe centru-dreapta care au încercat într-o primă perioadă să înlocuiască regimurile comuniste, nu există niciun caz în care acestea să fi venit la putere fără coaliţie. Ei nu aveau sistemul organizat al fostelor partide comuniste. Deci, coaliţia este inevitabilă. Şi eu am condus o coaliţie, inclusiv în opoziţie. Dacă nu se realiza Convenţia Democratică din România pe care am condus-o în anii 1992 – 1996, ca o alianţă, atenţie, din 17 partide de centru-dreapta (şi cu partidul social democrat, istoric, este adevărat) şi asociaţii civice, în România nu s-ar fi realizat nimic şi România ar fi fost ca Belarusul, aceasta era calea pe care se mergea. Şi numai o coaliţie de centru dreapta a creat un val popular care a schimbat, în 1996, cursul României atât în politica internă, cât şi externă”, a declarat Emil Constantinescu.

Însă, potrivit lui, o coaliţie are de plătit un preţ. „Acest preţ este al disputelor intercoaliţie. Să nu vă aşteptaţi ca o coaliţie să funcţioneze, şi nu funcţionează nici în statele occidentale cu democraţie de secole, fără aceste conflicte interne. Nu trebuie să vă sperie acest lucru. Desigur că aceste conflicte servesc materie primă pentru presă. Şi nu trebuie să imputăm acest lucru presei. Ce aţi dori să facă presa decât să popularizeze aceste conflicte? E datoria presei să le aducă la cunoştinţa publicului, nu trebuie să ne supărăm pe presă. Şi ce ar trebui să facă societatea civilă, decât să sancţioneze aceste conflicte, atunci când apar ele?”, a spus ex-preşedintele României.

O altă parte din preţ este de natură general politică „Nu se poate face trecerea spre democratizare totală decât într-o colaliţie de centru dreapta şi am învăţat că aceste coaliţii plătesc şi preţul politic general: în următorul ciclu electoral sunt înlocuite de către partidele social democrate. Aceasta s-a întâmplat peste tot: Polonia, Ungaria, Cehia etc. Deci, coaliţia este inevitabilă, dar soluţia este ca orice coaliţie să aibă un proiect. Proiectul este important, nu soarta politică a unui sau altui lider politic”, a afirmat Emil Constantinescu.

Ex-preşedintele Polonie Aleksander Kwasniewski, care a adus ţara sa în UE şi NATO, a subliniat importanţa solidarităţii dintre forţele politice în atingerea unor scopuri majore. „Noi am realizat succese în modernizarea ţării pentru că în Polonia a existat un consens politic în cele mai importante probleme. Am fost diferiţi, dar am vorbit acelaşi limbaj”, a spus Kwasniewski. El a afirmat că Uniunea Europeană are o singură cale de consolidare a poziţiei sale la nivel geopolitic şi economic: să se extindă spre Est, proces ce ar include şi Republica Moldova.

Ex-preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi consideră că Republica Moldova are o cale mai dificilă şi de durată mai mare spre democratizare din cauza lipsei unei mentalităţi statale şi a experienţei politice. În timp ce alte ţări din Europa Centrală şi de Est ştiau ce au de făcut după destrămarea lagărului socialist, Republica Moldova a venit „cu un proiect spiritual, în locul celui statal. Noi nu am plătit pentru independenţă care ne-a venit datorită unor împrejurări geopolitice şi plătim acum”. Potrivit lui Petru Lucinschi, problemele cu care se confruntă acum ţin, de asemenea, de existenţa conflictului transnistrean pe teritoriul ţării.

Forumul UE – Moldova este organizat de Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău şi Institutul pentru Studii Estice din Varşovia. Evenimentul întruneşte politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri importanţi din străinătate şi din Republica Moldova. Miercuri, 30 martie, la lucrările Forumului participă prim-ministru moldovean Vlad Filat şi premierul poponez, Donald Tusk.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire