Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Konstantin Kosachev: „Cine este preşedintele UE?” Europa Liberă. 23.06.2010.
Interviu cu Konstantin Kosachev: „Cine este preşedintele UE?” Europa Liberă. 23.06.2010.
Versiune tipar
23.06.2010

Europa Libera: Intr-o declaratie pentru o publicatie rusa spuneati zilele trecute ca „in prezent, in relatiile dintre Rusia si Europa nu exista mecanisme capabile sa reduca la minim factorul uman, in favoarea intereselor strategice”. La ce va refereati, mai exact?

Konstantin Kosachev: Discutiile recente dintre dl Medvedev si dna Merkel au fost despre crearea unui mecanism de criza care nu exista in acest moment intre Rusia si UE. Imi aduc aminte de criza din Georgia, din 2008 cand dl Sarkozy, in calitate de presedinte al Consiliului Uniunii Europene a trebuit sa intervina. Interventia UE de la acel moment a fost salutata de Rusia si a adus rezultate imediate. Daca ne-am imagina, insa, doar pentru o clipa, ca presedintele Consiliului UE ar fi fost altcineva, din alta tara, alta personalitate, acest rezultat ar fi putut fi complet diferit. Aceasta inseamna ca inca suntem foarte dependenti de persoanele care detin functiile de conducere la nivelul UE.

Cine este presedintele UE? Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, avem, in mod formal, niste persoane care sunt la conducere. Multe personalitati importante din structurile de conducere ale UE sunt in favoarea dezvoltarii unor relatii stranse, a unui parteneriat strategic cu Rusia, altele nu. Dupa parerea mea, ar trebui sa incercam sa reducem importanta figurilor politice aflate la putere si sa introducem un mecanism care sa faca sa mearga interesele comune pe care le avem si nu opiniile liderilor politici.

Europa Libera: Cand spuneti „noi”, va referiti la Rusia, la UE, la Rusia si UE? La cine anume?

Konstantin Kosachev: In calitate de politician rus, ma refer la Rusia. Dar, Rusia este o tara europeana, noi si UE avem o Europa comuna si in acest sens, cand vorbesc de cooperare strategica, securitate comuna, ma refer la intreaga Europa care nu este divizata de granite. E adevarat, situatia de acum nu este ca cea descrisa de mine. In momentul de fata avem in Europa Uniunea Europeana si mai avem si Rusia si in multe cazuri ne comportam de parca am apartine unor lumi diferite. Aceasta situatie este gresita si ar trebui schimbata cat mai curand posibil.

Europa Libera: Vedeti Rusia, intr-o buna zi, devenind membru al Uniunii Europene?

Konstantin Kosachev: Nu pentru moment. Uniunea Europeana, la acest moment, este o structura care nu adauga o valoare speciala Rusiei. Insa, in timp, mai devreme sau mai tarziu, vom pune bazele unei organizatii comune in care sa fie implicata fiecare tara europeana, care sa nu fie creata pe baza actualei Uniuni Europene care are propriile probleme interne; si care, cred eu, nici nu va accepta ca Rusia sa devina stat membru. In momentul de fata situatia economiei rusesti este departe de standardele UE. In cazul unei tari mici, este usor sa imbunatatesti situatia economica prin asistenta din partea UE. O astfel de schema nu va functiona pentru Rusia din motive tehnice, economice, financiare si asa mai departe. Asa incat, probleme sunt in ambele parti: si in UE si in Rusia.

Europa Libera: Exista analisti care spun ca discutiile dintre Germania si Rusia au intotdeauna un rezultat imediat pentru ca Rusia doreste sa discute doar cu parteneri puternici pe care ii respecta. Si ca lista acestor parteneri nu e prea lunga in UE. Germania este unul dintre ei, poate cel mai respectat.

Konstantin Kosachev: Da, avem relatii foarte bune cu anumite tari europena: Germania, Franta, Italia si multe altele. Nu ca am avea relatii speciale cu acestia. Motivul este ca aceste tari sunt gata sa ia initiativa sa isi asume responsabilitatea pentru proiectele comune. Imi amintesc de proiectul de facilitare a vizelor. Primul nostru pas a fost sa ne adresam Comisiei Europene. Am mers la Bruxelles si am facut aceasta propunere. Raspunsul a fost: „Nu. 100% nu. Aceasta nu este posibil.”

Europa Libera: Cand a fost asta?

Konstantin Kosachev: Acum vreo 5 ani. Asa ca am propus intelegeri de facilitare a vizelor bilaterale cu Germania, cu Italia, cu Franta si, deodata, birocratia UE si-a schimbat opinia. Acum avem un acord de facilitare a vizelor pentru intreaga UE.

Europa Libera: Ce parere aveti despre, sa ii spunem, intelegerea privind Transnistria dintre dl Medvedev si dna Merkel?

Konstantin Kosachev: Nu exista nici o intelegere. Transnistria este un conflict care este rezolvabil, ca sa spunem asa. Acum 4 sau 5 ani am incercat sa rezolvam acest conflict si am ajuns la un compromis care a fost acceptat de ambele parti dar, mai tarziu, a fost blocat de asa numita „Europa unita”. Motivul? Acest compromis a fost realizat fara participarea lor. De aceasta data vom incerca sa facem mai multe progrese cu privire la acest conflict (si poate si cu privire la altele).

Conflictul din Transnistria este, pot spune, cel mai aproape de a fi rezolvat prin cooperarea dintre cei implicati fara sa mai fie repetate greselile din trecut. Noi, nu am facut nici o greseala. UE a facut cateva greseli si iata ca inca avem acest conflict. Conflictul din Transnistria va fi poate primul in care se va folosi mecanismul de cooperare in situatii de criza agreat de dl Medvedev si dna Merkel. Daca va avea succes, cred ca toata lumea va fi multumita. Insa nu cred ca putem reusi doar prin intalniri intre Rusia si Germania, Rusia si UE. Moldova si Transnistria trebuie sa accepte aceasta mediere si sa accepte compromisul. Nu suntem inca acolo si nimeni nu stie cand vom ajunge.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Konstantin Kosachev: „Cine este preşedintele UE?” Europa Liberă. 23.06.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716869
ultima actualizare: 23.11.2024