Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Oazu Nantoi: Un conflict anacronic şi perspective diplomatice în raporturile dintre Chişinău şi Moscova. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.
Interviu cu Oazu Nantoi: Un conflict anacronic şi perspective diplomatice în raporturile dintre Chişinău şi Moscova. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.
Versiune tipar
26.07.2010


Oazu Nantoi: „dacă Chişinăul va demonstra consecvenţă, principialitate şi va fi activ în comunicarea cu toţi actorii implicaţi, s-ar putea să se contureze o perspectivă realistă de reîntregire a Republicii Moldova şi de scoatere de pe ordinea de zi a acestei probleme.”

Ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin îşi începe astăzi vizita de trei zile în Republica Moldova. Dl Karasin va avea întâlniri cu liderii coaliţiei de guvernare, cu şefii unor partide, cu deputaţi, dar şi cu administraţia autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene. Eveniment demn de aşteptări sau rutină diplomatică? Discutăm în această dimineaţă cu analistul politic şi deputatul PD, Oazu Nantoi.

Europa Liberă: Domnule Nantoi, dincolo de faptul că la Moscova vor fi plus 35 de grade astăzi şi e o binecuvântare să te refugiezi diplomatic la Chişinău, unde sunt doar plus 29, ce încă că îl face pe domnul Karasin să-şi viziteze partenerul strategic, Republica Moldova?

Oazu Nantoi: „Am înţeles ironia din întrebarea dumneavoastră. Se crează impresia că în ultima perioadă se întâmplă un lucru interesant şi anume: importanţa regimului transnistrean pentru Federaţia Rusă scade evident, ţinând cont de ultimele mişcări care au loc la Kremlin. Este vorba de dialogul ruso-german în cadrul căruia diplomaţia moldovenească, bravo ei, a reuşit să promoveze problema conflictului transnistrean, este vorba de noul sistem de securitate europeană promovat de dl Medvedev şi existenţa acestui conflict anacronic cu prezenţa ilegală a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, contravine însăşi esenţei propunerilor dlui Medvedev. Este vorba de speech-ul rostit de către preşedintele rus Dmitri Medvedev în faţa corpului diplomatic rus în cadrul căruia dl Medvedev a spus că partenerii principali ai Federaţiei Ruse trebuie să fie ţările UE şi SUA.

Vreau să vă mărturisesc că în stânga Nistrului este un grup de persoane care este foarte sensibil la toate aceste schimbări în afara Republicii Moldova şi toate acestei regiuni şi ei sunt cam puşi pe gânduri şi unii se gândesc chiar la valize din nou. Rămâne de văzut care va fi esenţa, dar eu consider că partea moldovenească trebuie să spună clar şi răspicat Federaţiei Ruse cu orice prilej: «Stimaţi parteneri strategici aveţi posibilitatea deocamdată să vă prezentaţi drept co-participanţi la un proces constructiv de restabilire a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, peste un timp oarecare riscaţi să pierdeţi şi această oportunitate». Spaţiul din stânga Nistrului degradează vertiginos, în opinia mea personală.”

Europa Liberă: Faptul că Federaţia Rusă a încetat sau a blocat temporar ajutorul financiar pe care-l acordă Transnistriei din 2008 este un semn că Moscova îşi schimbă ceva principial în atitudinea faţă de această regiune separatistă sau e vorba doar de o mică gâlceavă în familie, ca să spunem aşa? Ştiţi cum spun ruşii: (милые бранятся - только тешатся!)

Oazu Nantoi: „Se cunoaşte că această finanţare va fi menţinută până la serbarea a aşa numitei aniversări a 20-ea. La Tiraspol se consideră că după aceasta finanţarea va fi stopată. Circulă zvonuri precum că Kremlinul este foarte deranjat de faptul că unele structuri comerciale din stânga Nistrului, ţinând cont de prezumţia nevinovăţiei nu am să le spun pe nume, dar fac şotii groaznice în ceea ce priveşte încercările de realizare de contrabandă în Rusia. Se cunoaşte că există probleme reale pentru sectorul bancar al Transnistriei, în special pentru banca „Gazprombank”, în fruntea căreia era familia Smirnov şi aici trebuie să ţinem cont că dl Medvedev a subsemnat un document prin care se cere ca în Rusia să fie modificată legislaţia pentru a evita spălarea banilor în sistemul bancar. Acolo ar putea să se depisteze scheme frauduloase cu implicarea băncilor transnistrene.

Aşa că, repet, motive pentru optimism exagerat nu există dacă ne gândim din perspectia reîntregirii Republicii Moldova, consider că dacă Chişinăul va demonstra consecvenţă, principialitate şi va fi activ în comunicarea cu toţi actorii implicaţi, s-ar putea să se contureze o perspectivă realistă de reîntregire a Republicii Moldova şi de scoatere de pe ordinea de zi a acestei probleme.”

Europa Liberă: Aţi spus că finanţarea rusă sau această asistenţă va dura până la două septembrie. Ce se va întâmpla după această dată? Este Transnistria viabilă fără injecţii financiare de la Moscova?

Oazu Nantoi: „Transnistria nu este viabilă fără injecţii financiare de la Moscova şi aici nu este vorba numai de acel supliment echivalent cu 15 dolari pe care îl primesc pensionarii din raioanele de est ale Republicii Moldova. Se vorbeşte cum că reprezentanţii unor structuri cum ar fi aşa-zisul Minister al Securităţii de Stat din stânga Nistrului în frunte cu renumitul Antiufeev, ei tot primesc un supliment direct din partea Rusiei. Dar să nu uităm că există şi problema plăţii pentru gazul rusesc.

Administraţia de la Tiraspol declară că acţiunile care aparţin întrepridnerii Tiraspoltransgaz sunt transmise în gestionare prin procură Gazpromului. Este o situaţie paradoxală pentru că Gazpromul sie însăşi îşi vinde gazul, îl consumă, nu se achită şi drept consecinţă creşte datoria Republicii Moldova în faţa „Gazpromului”, care încearcă să atace în instanţă de judecată „Moldova-Gaz” cerând despăguburi pentru gazul rusesc consumat în Transnistria pentru care regimul de la Tiraspol de vreo 20 de ani nu se achită. Anul trecut, în 2009, doar 4 la sută din suma care trebuia să o ramburseze Gazpromului, „Tiraspoltransgaz”ul l-a achitat şi nu prin mijloace băneşti dar din contul tranzitului gazului rusesc prin porţiunea gazoductului care trece pe teritoriul Transnistriei.

Aşa că regimul nu este viabil, regimul este fragil, este erodat de problemele interne. Cunoaştem că la 10 iulie a fost aruncat din fotoliul de preşedinte al partidului „Obnovlenye” Evghenii Şevciuk, care se considera principalul oponent a lui Igor Smirnov, însuşi Smirnov are probleme cu mezinul familiei, Oleg Smirnov a părăsit Transnistria şi nu doreşte să se implice în gâlceava politică internă. La 12 decembrie vor avea loc alegeri în aşa zisul soviet suprem şi iarăşi situaţia este foarte neclară. Şi mai multe probleme se conturează în perspectiva anului 2011 cînd Igor Smirnov împlineşte 70 de ani şi Rusia va avea probleme grave în ceea ce priveşte realizarea operaţiunii „succesorul”. Eu consider că se conturează un tablou complex dar care oferă şanse pentru Republica Moldova cu condiţia că vom fi activi, consecvenţi, consolidaţi şi principiali.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, ar avea Republica Moldova acum suficiente resurse ca să administreze şi o regiune destul de înstrăinată şi ostilă ?

Oazu Nantoi: „În primul rând nu sunt de acord cu noţiunea că Transnistria este ostilă. Să nu uităm că majoritate populaţiei din raioanele de Est ale Republicii Moldova sunt cetăţeni ai Moldovei. Da, acolo este un segment de populaţie cu creierii spălaţi de-a binelea de propaganda locală dar în cazul când se va schimba conjunctura internaţională şi va deveni clar că acest regim este pe ducă, acest segment va avea de ales: fie să plece de pe teritoriul Republicii Moldova, fie să se conformeze realităţilor existente iar în ceea ce priveşte resursele interne, aveţi prefectă dreptate, societatea moldovenească trebuie să discute această problemă şi anume: cât ne va costa pe noi reîntregirea ţării şi dacă suntem noi de acord să plătim acest preţ, deoarece la noi de la începutul anilor 90 există această dilemă sau să vindem portvein contrafăcut în Rusia sau să avem ţară şi noi nicidecum nu ne-am decis ce este pentru noi prioritar.”

Europa Liberă: Ce credeţi că va decide această vizită a dlui Karasin?

Ministrul adjunct de externe Grigori Karasin la o conferință de presă la Geneva.

Oazu Nantoi: „Probabil pentru dl Karasin este important să vadă cum evoluzează situaţia politică internă în Republica Moldova. Eu sunt cel care de mai mulţi ani consider că cheia pentru soluţionarea conflictului transnistrean este la Chişinău. Dacă vom avea o guvernare competentă, cu voinţă politică şi necoruptă prin imlicare în afaceri murdare în Transnistria, atunci aceasta va fi condiţia cheie pentru soluţionarea problemei transnistrene. Probabil dl Karasin vrea să vadă, să simtă încotro evoluează situaţia internă îndeosebi în situaţia când principalul partid de opoziţie, în opinia mea, a comis o greşeală politică gravă ocupând poziţia de boicot a referendumului din 5 septembrie.”

Europa Liberă: Dle Nantoi vă mulţumim pentru acest interviu. Reamintim că am discutat în această dimineaţă cu analistul politic şi deputatul Oazu Nantoi.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Oazu Nantoi: Un conflict anacronic şi perspective diplomatice în raporturile dintre Chişinău şi Moscova. Radio Europa Liberă. 26.07.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 717203
ultima actualizare: 23.11.2024