Igor Corman: „Sunt mari aşteptările din partea cetăţenilor. S-a spus că în doi ani de zile trebuie să îndeplinim acest plan de acţiuni.”
Europa Liberă: Aşteptări cu şanse?
Igor Corman: „Depinde foarte mult şi de noi, în ce măsură vom reuşi să îndeplinim acest plan de acţuni, care sună foarte concret. Şi de fapt acesta şi este scopul audierilor pe care le-am avut astăzi, ca să vedem în ce măsură este gata şi Executivul. Fiindcă Parlamentul, Comisia pe care o reprezint – de politică externă şi integrare europeană, noi considerăm că reuşim ca să facem faţă şi să schimbăm, să modificăm, să venim cu proiectele de legi necesare în domeniu. Dar o bună parte din muncă îi aparţine Executivului la implementarea acestor reforme. Şi, în al doilea rând, în afară de aşteptările cetăţenilor, vreau să spun, că acesta este un test foarte important în general pentru Moldova în procesul de integrare europeană, fiindcă există acuma aşa un gen de euforie. La Bruxelles se vorbeşte de această istorie de succes, care ar putea să devină Moldova. Aşa este, într-adevăr. Dar această euforie poate să treacă, dacă nu o să avem rezultate concrete. Şi eu cred, că acest plan de acţiuni este un test, care se include pe această dimensiune.”
Europa Liberă: Domnule preşedinte Corman, când vorbim de rezultate concrete, asta ce înseamnă? Securizarea frontierei, în primul rând.
Igor Corman: „Este vorba şi de aspecte tehnice, cum ar fi introducerea paşapoartelor biometrice. Trebuie să fie echipate şi toate misiunile ca pe parcursul acestor doi ani trebuie să fie capabile şi cetăţenilor de peste hotare să dea aceste paşapoarte, lucru care s-a omis anul trecut. Noi am modificat legile, dar ne-am trezit, că misiunile nu sunt echipate. Este vorba şi de reformarea Ministerului de Interne, este vorba şi de reformarea Serviciului de grăniceri, este vorba de controlul hotarelor, combaterea corupţiei, drepturile omului. Deci, sunt un şir de prevederi şi ele nu ţin doar de activitatea Legislativului. Că e mai uşor să modifici legile, sau să adopţi legi noi, dar este mult mai important să implementezi aceste legi şi să faci reformele de care este nevoie. Este o muncă enormă şi trebuie s-o facem în decurs de doi ani de zile.”
Europa Liberă: De ce credeţi că Bruxellesul acceptă ca Moldova să aibă regim liberalizat de vize?
Igor Corman: „Bruxellesul încă nu acceptă. După solicitarea noastră insistentă, fiindcă cunoaştem că acest lucru este important pentru cetăţeni, vrem să ne mişcăm liber în spaţiu Schengen. Bruxellesul a început acest dialog şi a acceptat să ne prezinte acest plan de acţiuni. Dacă îl îndeplinim, atunci va fi luată decizia politică la Bruxelles şi în capitalele europene. Totul depinde de noi şi totul depinde şi de starea de spirit, care va fi atunci, când vom îndeplini acest plan, când trebuie să fie luată decizia politică.”
Europa Liberă: E realist acest termen - sfârşitul lui 2012?
Igor Corman: „Sincer să vă spun, eu nu aş fi ridicat aceste aşteptări la asemenea rang. Este mai bine ca să îndeplinim şi să fie aşa o surpriză pentru noi şi pentru cetăţenii noştri, decât invers. Din punct de vedere tehnic, noi suntem obligaţi să îndeplinim acest plan de acţiuni. Desigur că avem probleme cu capacităţile, dar beneficiem şi de sprijin din partea partenerilor noştri europeni, în cazul în care vom şti să formulăm foarte bine aceste domenii, în care dorim să profităm de acest fel de sprijin.”
Europa Liberă: Câtă importanţă are decizia politică?
Igor Corman: „Este foarte important. Chiar şi în cazul României, când s-a vorbit de aderarea la Schengen aţi văzut care au fost reacţiile din partea unor ţări importante din Uniunea Europeană. Şi acolo au loc alegeri, şi acolo cetăţenii privesc aşa, cam, ştiţi, negativ astfel de decizii şi politicienii trebuie să asculte ceea ce doresc alegătorii.”
Europa Liberă: Să poţi călători liber în spaţiul Uniunii Europene...înseamnă?
Igor Corman: „Înseamnă să te simţi om liber, înseamnă să te simţi ca parte componentă a spaţiului european. Nimeni nu pune la îndoială, că suntem o ţară europeană din punct de vedere geografic. Trebuie să ne integrăm şi cu economia, să ne asociem politic. Astea sunt scopurile noastre pe termen scurt şi mediu, dar pentru ca să obţinem acest lucru trebuie ca cetăţenii să se mişte liber. Nu poţi să te integrezi în Uniunea Europeană atunci când ai bariere şi restricţii la mişcare. Contactele între oameni, acesta este de fapt punctul cheie, ca să schimbăm şi imaginea Moldovei peste hotare, nu o fac doar politicienii. O fac oamenii de cultură, oamenii de ştiinţă, tinerii, în primul rând. Iar pentru asta ei trebuie să aibă posibilitatea să se mişte liber în ţările europene.”
Europa Liberă: Liberalizarea regimului de vize e pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului? Am înţeles, că şi cei din stânga Nistrului se vor bucura de aceleeaşi privilegii.
Igor Corman: „Aşa este, pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova şi toţi care au paşapoarte moldoveneşti. Şi cei din partea stângă a Nistrului în egală măsură vor fi participanţi în acest proces. Să nu uităm, că mai sunt şi alte paşapoarte, mă refer aici chiar la cetăţenia rusă, care tot este.”
Europa Liberă: Şi ucraineană.
Igor Corman: „Şi ucraineană, exact. Ei, în acelaşi proces se află şi Federaţia Rusă, cunoaştem şi Ucraina. Deci, ei îşi doresc aceleaşi libertăţi. Care mai repede va atinge acest scop, încă o dată repet, depinde şi de rezultatele pe care le putem prezenta.”