Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Anatol Ţăranu şi Radu Vrabie: Diplomaţia fotbalului la Tiraspol - perspective? Radio Europa Liberă. 11.07.2011.
Anatol Ţăranu şi Radu Vrabie: Diplomaţia fotbalului la Tiraspol - perspective? Radio Europa Liberă. 11.07.2011.
Versiune tipar
11.07.2011

Ce ar putea urma întâlnirii de vinerea trecută la Tiraspol, între premierul Vlad Filat şi liderul transnistrean Igor Smirnov?

Vineri, premierul Vlad Filat a fost la Tiraspol, unde s-a întreţinut, la un meci de fotbal, neoficial cu Igor Smirnov, liderul regiunii transnistrene. La acest sfîrşit de săptămînă Adunarea parlamentară a OSCE a dat publicităţii o rezoluţie în care îşi exprima speranţele că negocierile oficiale în problema transnistreană vor fi reluate în formula 5 plus 2 şi s cere retragerea armamentului şi a militarilor ruşi din regiunea separatistă. Radio Europa Liberă a vrut să ştie ce anume aduc nou, şi dacă aduc ceva noi, aceste evoluţii de la sfîrşitul săptămînii în problema transnistreană.

Vineri, premierul Vlad Filat a fost la Tiraspol, unde s-a întreţinut, la un meci de fotbal, neoficial cu Igor Smirnov, liderul regiunii transnistrene. La acest sfîrşit de săptămînă, Adunarea Parlamentară a OSCE a dat publicităţii o rezoluţie în care îşi exprima speranţele că negocierile oficiale în problema transnistreană vor fi reluate în formula 5 plus 2 şi cere retragerea armamentului şi a militarilor ruşi din regiunea separatistă. Radio Europa Liberă a vrut să ştie ce anume aduc nou, şi dacă aduc ceva nou, aceste evoluţii de la sfîrşitul săptămînii în problema transnistreană. Liliana Barbăroşie:

Întîlnirea de vinerea trecută cu Igor Smirnov la un meci de fotbal  la Tiraspol nu este ceva nou pentru premierul Vlad Filat. În 2010 au mai avut loc două asemenea întrevederi, iar după asta s-au întîmplat două lucruri – după o pauză de patru ani a fost reluată circulaţia feroviară pe ruta Chișinău - Cuciurgan – Odesa prin regiunea transnistreană, iar jurnalistul Ernest Vardanean condamnat la 15 ani de închisoare pentru ceea ce Tiraspolul a numit „spionaj în favoarea Moldovei” a fost graţiat şi eliberat din detenţie.

Se aşteaptă analiştii la evenimente similare în urma celei din urmă întrevederi?

Iată ce crede despre asta politologul Anatol Ţăranu:

„Luînd în consideraţie faptul că între liderii de la Chişinău şi Tiraspol nu există practic nici un fel de contacte,  aceste întîlniri vin indiscutabil să umple un vacuum de comunicare şi sunt pozitive. Dacă cel puţin una din problemele abordate îşi va găsi soluţie, asta va avea un efect pozitiv. Mă refer la soarta lui Ilie Cazac, nemaivorbind despre comunicarea pe calea ferată sau problemele de telefonie care există între două maluri. Plus la aceasta, s-a discutat şi încercarea de a relua negocierile. Eu nu cred că această problemă îşi va putea găsi soluţie în contactele dintre Smirnov şi Filat, dar cel puţin nişte lucruri ar putea fi planificate.”

O părere împărtăşită şi de Radu Vrabie, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică externă:

„Orice tip de discuţie, în orice circumstanţă şi la orice nivel sunt mai bune decît o stare de conflict dintre Chişinău şi Tiraspol. Alta e că nu trebuie să credem că în urma acestor întîlniri vom avea nişte rezultate spectaculoase. Tot ce poate să aibă loc în procesul de reglementare transnistreană trebuie să aibă în formatul 5+2. Aceste întîlniri au menirea să catalizeze anumite lucruri. Este bine că există, dar să avem un optimism rezervat şi să continuăm să căutăm soluţia pentru deblocarea negocierilor în formatul 5+2.”

Dar iată ce importanţă îi atribuie Radu Vrabie rezoluţiei adoptată zilele trecute la Belgrad de membrii Adunării Parlamentare a OSCE, rezoluţie în care  Rusia este îndemnată din nou să-şi retragă armamentul şi trupele de pe teritoriul Moldovei, iar Chişinăul şi Tiraspolul să reia negocierile oficiale în formatul 5+2:

„Rezoluţia nu va schimba mentalitatea sau modul de acţiune a administraţiei transnistrene sau a Federaţiei Ruse. Dar este important că această problemă se bucură de atenţie internaţională, există unanimitate în ceea ce priveşte modul de rezolvare a problemei transnistrene.”

L-am întrebat şi pe Anatol Ţăranu cum ar răspunde celor ce critică rezoluţia pentru că n-ar aduce nimic nou şi susţin că nimeni nu va ţine cont de recomandările ce se conţin în acest document:

„Este greu de spus în ce măsură această rezoluţie ar putea să propulseze reglementarea politică în Transnistria, dar este absolut evident că comunitatea OSCE îşi manifestă iarăşi interesul pentru reglementarea în Transnistria şi acest lucru este deja pozitiv”, ne-a spun Anatol Ţăranu.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Anatol Ţăranu şi Radu Vrabie: Diplomaţia fotbalului la Tiraspol - perspective? Radio Europa Liberă. 11.07.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 717258
ultima actualizare: 23.11.2024