Fiecare din cei 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova îşi are însemnele sale şi rolul său în ceea ce s-a întâmplat în această perioadă şi, fără îndoială, în ceea ce are să i se întâmple ţării şi oamenilor ei în viitor. Solicitaţi de Info-Prim Neo, politicieni, analişti, experţi şi personalităţi în diferite domenii apreciază atât principalele evenimente derulate într-un anume an, cât şi impactul lor asupra ţării în ansamblu.
ANUL 1999, în viziunea lui Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă
1 februarie - Ion Ciubuc demisionează în mod neaşteptat din funcţia de premier al Republicii Moldova.
19 februarie - Ion Sturza este desemnat prim-ministru al Republicii Moldova.
22 aprilie - Parlamentul Republicii Moldova ratifică Harta Organizaţiei de Colaborare Economică a ţărilor din bazinul Mării Negre.
5 noiembrie - FMI şi Banca Mondială anunţă suspendarea finanţării Republicii Moldova pe motiv de nerespectare a condiţiilor impuse ţării.
9 noiembrie - A fost demis Guvernul Sturza.
21-22 noiembrie - Summit-ul OSCE la Istanbul obligă Rusia să evacueze până la 1 ianuarie 2003 forţele sale militare şi armamentul din regiunea transnistreană.
21 decembrie - Dumitru Braghiş este numit prim-ministru al Republicii Moldova.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, spune că două evenimente ale anului 1999 merită să fie comentate, pentru că au avut un impact asupra decadei ulterioare a independenţei Republicii Moldova.
„Primul eveniment reprezentă o realizare importantă a diplomaţiei noastre. Acestă realizare este decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul de a cere Rusiei retragerea totală şi necondiţionată a armamentului stocat în regiunea de est a Republicii Moldova. Acesta trebuia să fie retras până în ianuarie 2003, dar, din păcate, această decizie a fost ulterior reinterpretată de către Summit-ul OSCE din 2002, care a permis Rusiei să lege retragerea arsenalului său militar de soluţionarea politică a problemei transnistriene. Acest lucru înseamnă că guvernarea comunistă a permis reinterpretarea deciziei Summit-ului de la Istanbul, ceea ce nu a reuşit să capitalizeze acel câştig diplomatic”, a declarat Victor Chirilă.
Potrivit directorului executiv APE, Summit-ul de la Istanbul a fost cea mai importantă realizarea a diplomaţiei Republicii Moldova din toţi cei 20 de ani de independenţă, care însă nu a fost valorificată pe deplin.
Un alt eveniment cu impact profund asupra evoluţiilor ulterioare din Republica Moldova este legat, potrivit lui Victor Chirilă, de demiterea celui mai pro-european şi pro-democratic guvern din prima decadă a independenţei Republicii Moldova şi anume Guvernul Sturza. „Datorită acelui guvern, datorită Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, care era la guvernare atunci, s-au pus bazele unor reforme economice importante care ar fi putut, dacă ar fi fost duse până la capăt, să ne propulseze spre o relaţie mult mai avansată cu UE, ar fi putut să ne deschidă uşile în primii ani ai secolului XXI pentru asocierea Republicii Moldova la UE şi integrarea ei în UE”, a menţionat Victor Chirilă.
Potrivit lui Victor Chirilă, demiterea Guvernului Sturza a periclitat şansele Republicii Moldova de a se conecta la procesul de asociere şi stabilizare din Europa de Sud-Est. „Atunci s-a pus cruce pe aceste şanse şi s-a deschis calea pentru revenirea PCRM la guvernare, care pleda pentru integrarea Republicii Moldova în uniunea Rusia - Belarus. Aceste neclarităţi din partea PCRM cu privire la politica externă au dus la pierderea unor ani importanţi pentru a implementa acele reforme necesare ca Republica Moldova să se integreze în procesul de asociere şi stabilizare oferit de UE Balcanilor de Vest”, a notat Victor Chirilă.
Directorul executiv APE a mai menţionat că în prima decadă a independenţei s-a reuşit aderarea Republicii Moldova la o serie de organizaţii internaţionale şi de iniţiative regionale. „Aceste realizări trebuiau să ducă la realizarea dezideratelor noastre şi aceste deziderate sunt integrarea europeană, securitatea energetică şi soluţionarea problemei transnistriene, iar aceste lucruri nu s-au realizat. Problema transnistriană este în continuare nesoluţionată, nu se prevăd progrese esenţiale în următoarea perioadă. Asocierea Republicii Moldova la UE abia se negociază, nu am început nici măcar negocierile”, a conchis Victor Chirilă.
Notă Info-Prim Neo:
Victor Chirilă, a activat din 1996 în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Ulterior a lucrat la Ambasada Republicii Moldova în SUA. Între 2004 şi 2006, este vicedirector al Departamentului Europa şi America de Nord şi al Directoratului Relaţii Economice Internaţionale. În perioada 2006-2007 a efectuat studii de masterat în Politici Publice Europene la Universitatea din Edinburgh. Din august 2007 activează la Asociaţia pentru Politică Externă, fiind specialist în evoluţii politice şi integrare europeană. Din aprilie 2010 este director executiv al APE, după ce a asigurat interimatul acestei funcţii din iulie 2009.