Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Iurie Leancă: O traiectorie ascendentă în relațiile moldo-ruse. Radio Europa Liberă. 21.11.2011.
Interviu cu Iurie Leancă: O traiectorie ascendentă în relațiile moldo-ruse. Radio Europa Liberă. 21.11.2011.
Versiune tipar
21.11.2011

Europa Liberă: Domnule Leancă, omologul dvs rus, va efectua mâine o vizită de lucru la Chisinau. Anterior ați spus Europei Libere ca atât Moscova, cât și Chișinăul manifestă deschidere și interes sporit pentru un dialog politic mai bine structurat. Ce ar însemna acest dialog politic mai bine structurat?

Iurie Leancă: „Este adevărat că atât Chişinăul, cât şi partenerii noştri din Federaţia Rusă sunt deschişi pentru un dialog mai activ, în primul rând, un dialog mai intens, un dialog, care ar trebui să includă diverse nivele politice; un dialog care să fie axat pe abordarea şi soluţionarea mai multor probleme. Astfel încât vizitele din acest an ale funcţionarilor moldoveni la Moscova, dar şi ale celor  ruşi la Chişinău, discuţiile de ansamblu, dar şi faptul că am reuşit să deblocăm anumite probleme cu anumit istoric deja, faptul că nu există blocaje pe subiecte comerciale, toate denotă că ne mişcăm în linii mari pe o traiectorie ascendentă şi care sper să ne aducă beneficii pentru ambele părţi.”

Europa Liberă: Moscova rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Atunci când am creat încă prima Alianţă pentru Integrare Europeană şi am elaborat primul program de guvernare, ne-am propus să edificăm astfel de relaţii cu un şir de parteneri ai Republicii Moldova şi printre aceşti parteneri figurează şi Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă un parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă?

Iurie Leancă: „Parteneriat strategic între două ţări este o relaţie complexă, o relaţie care denotă în primul rând existenţa unui substrat istoric, unul plin, unul dinamic.  Dar care denotă totodată şi că două ţări doresc să-şi edifice nişte relaţii active, bazate pe anumite interese în comun pe viitor. Nu e o definiţie precisă pentru un astfel de parteneriat. Dar din punctul meu de vedere pentru relaţia cu Federaţia Rusă ceea ce am menţionat eu ca elemente de bază, tocmai se încadrează în această definiţie de parteneriat strategic.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, ştiu că pe agenda discuţiilor moldo-rusă permanent figurează soluţionarea crizei transnistrene. Sunt şanse să fie rezolvată această problemă? Pentru că dacă îl cităm pe omologul Dumneavoastră rus, domnul Lavrov, acesta spunea la începutul verii, pare-se, că Transnistriei trebuie să i se acorde un statul special, pentru că nici ideeea independenţei Transnistriei, nici cea a Moldovei ca stat unitar nu-şi găsesc sprijin internaţional. La ce s-ar putea ajunge?

Iurie Leancă: „În primul rând, m-aţi întrebat dacă e vreo şansă? Bineînţeles că şanse sunt, altfel nici nu ar trebui să încercăm să deblocăm acest conflict, care iată deja are o istorie de peste 20 de ani. Care vor fi parametrii  viitorului statut al regiunii transnistrene în cadrul republicii suverane şi integre teritorial Republica Moldova asta urmează să fie definit, discutat pe parcursul negocierilor.

Cel mai important este faptul că după o perioadă îndelungată, am reluat aceste negocieri. Reluarea acestor negocieri a fost posibilă datorită faptului că Chişinăul în ultimii doi ani a promovat o politică raţională, echilibrată, bazată pe angajamente care vizează în primul rând rezolvarea unor probleme cotidiene pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Dar şi pe edificarea acestei atmosfere de încredere. Şi la fel datorită faptului că politica noastră a fost apreciată de partenerii noştri şi din Est, şi din Vest.

Mai departe urmează să stabilim şi să  identificăm un statut, eventual nu trebuie neapărat să inventăm o nouă bicicletă. Să ne uităm la modele care funcţionează deja în alte state europene, unde sunt descentralizări profunde care marchează aceste  tari.

Eu sunt moderat-optimist că vom reuşi să avansăm, poate nu foarte spectaculos şi nici nu cred că este cazul. Să nu ne aşteptăm, totuşi, că după 20 de ani s-au cicatrizat anumite răni. Dar asta nu înseamnă că este imposibil. Trebuie să perseverăm şi vom vedea care sunt aceste elemente principale. Important este să dăm dovadă şi în continuare de deschidere, de voinţă politică. Nu doar din partea Chişinăului. E nevoie de aceeaşi deschidere, sau mult mai multă deschidere din partea Tiraspolului, dar sunt încrezător că vom reuşi.”

Europa Liberă: Dar iată că reprezentanţii de la Tiraspol spun că vor merge la negocierile de la Vilnius numai în eventualitatea în care Chişinăul şi Tiraspolul vor fi considerate entităţi egale în procesul soluţionării conflictului transnistrean şi ei insistă pe aceste noţiuni de foarte mulţi ani. Asta ar însemna o deschidere din partea lor?  Asta ar însemna o încăpăţinare? Asta ar însemna o condiţionare?

Iurie Leancă: „Valentina, condiţionări au fost puse de multiple ori pe parcursul acestor ani şi vedem că aceste condiţionări nu au adus beneficii şi câştiguri nici pentru cetăţenii de pe un mal, nici pentru cetăţenii de pe celălalt mal.

Ceea ce este important este să avansăm pe calea acestor negocieri oficiale, a celor care au fost lansate  recent. Eu cred că, dincolo de declaraţiile făcute de cei de la Tiraspol, trebuie să ne uităm la acţiunile care se întreprind. Nu vreau să zic că acţiunile întreprinse de ei sunt lipsite de ambiguitate şi trasează o cale foarte clară. Dar faptul că mici progrese pe anumite segmente s-au realizat, faptul că au luat decizia la Moscova toţi cei implicaţi în formatul 5+2 de a relansa discuţiile oficiale, faptul că  au loc aceste întâlniri între primul ministru Filat şi liderul regiunii transnistrene  deja e bine.

Chiar şi astăzi urmează o astfel de întâlnire să aibă loc. Deci, aceasta denotă faptul că în pofida  unor declaraţii făcute pentru public, lucrurile puţin câte puţin se mişcă şi sper să reuşim pe viitor să imprimăm acestei dinamici un caracter şi mai activ.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că premierul Vlad Filat urmează să se întâlnească astăzi cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Şi aceasta se întâmplă doar cu 20 de zile înainte ca in regiune de est a Moldovei să aibă loc aşa-zisele alegeri prezidenţiale. Aceasta ar însemna un sprijin pentru Smirnov? Din moment ce Moscova încearcă să-i limiteze susţinerea, spune clar ca Federatia Rusa nu-i mai acorda susţinere  domnului Smirnov.

Iurie Leancă: „Nu, Valentina, îmi pare rău că vă întrerup, dar nu cred că întrebarea Dumneavoastră este corect formulată. Noi în primul rând nu recunoaştem aceste alegeri şi Dumneavoastră foarte corect aţi spus că sunt aşa-zisele alegeri în aşa-zisa republică transnistreană moldovenească. Şi pornind de la faptul că nu recunoaştem aceste alegeri, pentru noi este mult mai important să imprimăm acestui proces, care este încă destul de firav, destul de fragil, deci să-i imprimăm o anumită continuitate şi cu anumite consistenţe, astfel că nu ne putem permite luxul să aşteptăm ca ciclurile de aşa-zise alegeri să se deruleze ş.a.m.d.

Pentru noi este important să-i angajăm pe cei de la Tiraspol, atât conducerea regiunii, cât şi mediul de afaceri, oamenii simpli, într-un dialog permanent. Întâlnirea de astăzi tocmai în acest context trebuie concepută şi analizată. Drept un eveniment important înainte de întâlnirea planificată de la Vilnius.”

Europa Liberă: Bine, dar se pare că Moscova a decis să susţină un alt candidat, decât pe Igor Smirnov, pentru că nu mai poate tolera, zic cei de la Kremlin, proporţiile fraudelor financiare ale acestuia şi ale familiei sale.

Iurie Leancă: „Valentina, relaţia dintre Moscova şi o parte din regiunea Republicii Moldova este în primul rând discutată în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanţii Chişinăului şi Moscovei. Şi astăzi la fel urmează să discutăm acest subiect, înainte de vizita la Chisinau a omologului meu rus. Această relaţie e una complexă, una care ridică anumite întrebări la Chişinău şi întrebări legitime.

Dar încă o dată: atât noi, cât şi ceilalţi parteneri ai noştri pornesc de la ideea că aceste alegeri nu sunt legitime şi este foarte important să-i angajăm pe cei de la Tiraspol într-un dialog permanent şi consistent.”

Europa Liberă: Totuşi, dacă e să-l citez iarăşi pe Igor Smirnov, el spune că regiunea vrea să adere la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, să primească statut de observator în comunitatea economică euro-asiatică. Când el face asemenea declaraţii putem să-l credem că ar vrea să contribuie, sau dacă ar vrea să contribuie la soluţionarea crizei transnistrene?

Iurie Leancă: „Valentina, cu acelaşi succes cred că dumnealui ar putea să facă o declaraţie că vrea să adere la euro-regiunile care s-au format în cadrul Uniunii Europene. Sunt nişte declaraţii lipsite în totalitate de sens şi de orice perspectivă. Aduceţi-mi măcar un exemplu când măcar o parte, chiar şi nerecunoscută, dar în sensul separatist, a unui stat a reuşit astfel de performanţe. Eu nu-mi aduc aminte de aşa ceva.”

Europa Liberă: Dar cum comentaţi ceea ce spun autorităţile de la Moscova şi din  alti parteneri din spatiul CSI  referitor la revenirea la fosta URSS într-o altă formă?

Iurie Leancă: „Valentina, am mai vorbit la acest capitol. Fiecare popor este în drept să-şi croiască destinul său. Şi în momentul în care două-trei ţări găsesc interese identice de abordare din acest punct de vedere, de construcţie a unor instituţii integraţioniste, cu crearea unor organisme, instituţii supranaţionale, le priveşte şi nu au decât să realizeze acest obiectiv. Şi iarăşi dacă faptul aduce beneficii cetăţenilor ţării respective e un lucru benefic, bănuiesc eu.

În ceea ce ne priveşte, noi am stabilit foarte clar unde este viitorul Republicii Moldova. Participarea la apropierea, integrarea şi, sper eu, obţinerea statutului de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene este obiectivul nostru, fiindcă toate analizele demonstrează că pentru Republica Moldova atât din punct de vedere poziţional, geografic, istoric, dar şi din punct de vedere al perspectivelor sale de viitor, Uniunea Europeană reprezintă nu doar polul puternic de atracţie, dar şi instituţia care ar putea să ne asigure o dezvoltare stabilă economică, comercială, identitară, lingvistică, etc.”

Europa Liberă: Aţi făcut un anunţ foarte optimist privind perspectivele cetăţenilor moldoveni de a călători în scurt timp fără vize în Europa. Declaraţia Dumneavoastră precum că dacă acest lucru nu va reuşi, vă veţi prezenta demisia, ce ar insemna?

Iurie Leancă: „Valentina, nu este o declaraţie nouă. În momentul în care am iniţiat dialogul despre vize cu Uniunea Europeană, am examinat bineînţeles situaţia care a existat la acel moment de  pornire a unui astfel de dialog între Uniunea Europeană şi ţările  Balcanilor de Vest. Am vorbit cu mai mulţi actori care au jucat un rol important în  demararea acestor dialoguri cu ţările Balcanilor de Vest şi Uniunea Europeană şi am analizat parcursul respectiv. Iată că este un model foarte clar, inclusiv din punct de vedere al perioadei care e nevoie de a fi parcursă pentru a obţine un regim fără de vize. Acea perioadă în ţările din Balcanii de Vest a durat de la un an şi jumătate până la doi ani şi ceva.

Bazându-ne pe această experienţă, bazându-ne pe o analiză a nivelului de pregătire a instituţiilor din ţara noastră şi din ţările Balcanilor de Vest, pornind de la deschiderea care există în Uniunea Europeană, am considerat şi noi că este bine să ne propunem şi  să plafonăm acest proces în timp. Fiindcă asta, în primul rând, mobilizează instituţiile de acasă; asta te face să ştii exact unde mergi şi cât de repede  doresti să obţii acest lucru.

Acest obiectiv, din punctul meu de vedere, trebuie să mai aducă şi puţin optimism în societatea noastră, fiindcă nu ştiu de ce am aşa senzaţii că un val de pesimism ne acoperă pe noi şi e un lucru foarte greşit. Fiindcă toate reformele care au fost iniţiate acum doi ani şi ceva urmează într-o perioadă nu îndelungată în sfârşit să aducă beneficii. Fiindcă ar trebui să schimbăm în totalitate fundamentul, baza sistemului economic, politic, pe care l-am moştenit noi de la comunilşti.”

Europa Liberă: Ințeleg eu că Moldova nu trebuie să aștepte anul 2012, ci mai degrabă să muncească asiduu. Dle Leancă, vă mulțumim pentru interviul acordat Europei Libere.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Iurie Leancă: O traiectorie ascendentă în relațiile moldo-ruse. Radio Europa Liberă. 21.11.2011.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 717209
ultima actualizare: 23.11.2024