Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu Iurie Leancă: „Toate ţările membre ale OSCE au reiterat principiul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova". Radio Europa Liberă. 07.12.2012.
Interviu Iurie Leancă: „Toate ţările membre ale OSCE au reiterat principiul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova". Radio Europa Liberă. 07.12.2012.
Versiune tipar
07.12.2012

O soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei, cu identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, a afirmat vicepremierul Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului de Miniştri al OSCE de la Dublin. Potrivit unui comunicat de presă al diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a promova măsurile de consolidare a încrederii, eliminarea barierelor pentru libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, îmbunătăţirea situaţiei în sfera protejării drepturilor omului, şi altele.  Ministrul moldovean de externe a acordat un interviu Europei Libere, realizat Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule Leancă, pentru că aţi participat la această Reuniune Ministerială a OSCE, să ne spuneţi pe cât de încurajatoare sunt deciziile adoptate acolo, pentru soluţionarea crizei transnistrene.

Iurie Leancă: „Această Reuniune Ministerială a fost una bună, una cu anumite rezultate încurajatoare. Pentru prima dată, după o perioadă îndelungată, a fost adoptat de către ţările membre un document care ţine de procesul de reglementare a conflictului şi, în mod special, în formatul „5+2”. În acest document sunt câteva elemente-cheie pentru noi, cum ar fi reiterarea de către toate ţările membre ale OSCE a principiului integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, necesitatea axării şi concentrării nu doar pe primele 2 coşuri, dar şi pe subiectul-cheie care ţine de statutul juridic al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova. Sper că aceste elemente pozitive ne vor permite să avansăm într-o manieră mai eficientă în săptămânile, lunile ulterioare, după anul nou deja, sub preşedinţia ucraineană. Faptul că Ucraina preia preşedinţia, ţară care cunoaşte foarte bine situaţia din regiune, ţară vecină. Sper să ne ajute să venim cu anumite elemente noi, deşi trebuie să menţionez că preşedinţia irlandeză a depus eforturi susţinute, prin motivaţia sa, prin expertiza şi experienţa diplomatică, dar şi prin faptul că au încercat să ne arate şi alte experienţe, nu neapărat identice ca etnogeneză, ca evoluţie. Mă refer la evoluţiile din Irlanda de nord. Deci, prin preluarea anumitor experienţe, anumitor elemente pozitive, preşedinţia irlandeză a fost una de succes.”

Europa Liberă: Credeţi că Ucraina, care preia preşedinţia OSCE, de la 1 ianuarie, va fi în stare să convingă Federaţia Rusă să-şi retragă armata din stânga Nistrului? Or, şi acest angajament a fost asumat tot în cadrul unei reuniuni OSCE.

Iurie Leancă: „Acest angajament, este adevărat, a fost luat în cadrul unor reuniuni ale OSCE-ului şi, de altfel, în cadrul reuniunii ministeriale a fost adoptat un document care se numeşte „Helsinki +40”. „Helsinki +40” se referă la faptul că iată în 3 ani procesul de la Helsinki iniţiat în ’75 va cunoaşte 40 de ani. În acest context membrii au convenit să mediteze, să reflecteze foarte profund în următorii 3 ani asupra proceselor care se derulează în zona noastră, asupra problemelor cu care ne mai confruntăm, inclusiv problemele care ţin de conflictele îngheţate şi care  ar fi soluţiile la aceste provocări. Constatăm că lucrurile s-au schimbat, dar nu aşa cum ne-am fi dorit. Noi avem acelaşi conflict nereglementat. Şi mai există încă o prezenţă militară străină, deşi într-un format ceva mai redus. Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, nu cred că ţine doar de datoria preşedinţiei reanimarea acestui angajament mai vechi. Ţine, în primul rând, de datoria noastră, fiindcă noi suntem ţara cea mai interesată să realizăm acest principiu al neutralităţii, să realizăm unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care spune că, dacă ţara gazdă nu este de acord cu prezenţă militară străină, deci ţara respectivă trebuie să respecte acest principiu. Şi vreau să menţionez că în acest an, la această conferinţă, atât Uniunea Europeană, cele 27 de ţări membre, cât şi Statele Unite ale Amercii, în mesajele lor de încheiere, s-au referit la necesitatea realizării, îndeplinirii acestor angajamente luate de Federaţia Rusă în cadrul altor reuniuni anterioare ale OSCE-ului şi s-au pronunţat într-o manieră foarte clară asupra necesităţii demilitarizării în continuare a regiunii, fiindcă prin astfel de acţiuni inclusiv se creează premisele necesare pentru avansarea pe calea reglementării conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Pentru că la această Ministerială în declaraţia adoptată se vorbeşte foarte clar despre un statut special pentru regiunea transnistreană, un statut care ar garanta întru totul drepturi politice, economice, sociale, pentru populaţia din regiune, vreau să vă întreb cine şi când ar putea să vorbească despre un asemenea proiect de statut?

Iurie Leancă: „Doamnă Ursu, cred că în momentul respectiv nu trebuie să anticipăm detaliile viitorului statut. În linii mari, elementel-cheie au fost formulate în Legea adoptată de Parlament în 2005. Cunoaştem care sunt liniile, ca să le zic aşa, roşii pe care nimeni nu le va accepta, pentru a identifica un statut al regiunii transnistrene. Ceea ce, până la urmă, este foarte important, ca orice soluţie să vină să consolideze statalitatea Republicii Moldova şi să consolideze vectorul proeuropean. Şi să fie un astfel de statut care ar face statul şi mai funcţional şi nu ar crea din contra anumite probleme şi impedimente în funcţionarea instituţiilor statului. Nu suntem primii şi nu suntem ultimii care se confruntă, s-au confruntat cu astfel de probleme. Şi ceea ce este important, şi în acest context, să nu reinventăm bicicleta. Şi dacă există voinţă politică din partea tuturor actorilor implicaţi în acest exerciţiu dificil, dar necesar, cred că vom găsi formule, care ne vor permite în baza reglementării conflictului, să avansăm pe calea construirii unui stat democratic, stabil şi european.”

Europa Liberă: În cadrul acestei reuniuni, dumneavoastră v-aţi exprimat convingerea că reformele care sunt implementate în Republica Moldova pot avea un impact pozitiv în rezolvarea problemei transnistrene.

Iurie Leancă: „Cu cât mai dezvoltaţi vom fi noi, cei de pe malul drept al Nistrului, din punct de vedere al infrastructurii, din punct de vedere al calităţii vieţii, al serviciilor prestate de instituţiile statului, cu atât mai atractivi vom fi noi pentru cei de pe malul stâng al Nistrului, iar această modernizare, care coincide cu europenizarea Republicii Moldova, tocmai ne va permite să creăm această situaţie de atractivitate pentru cetăţenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului, pentru o republică reintegrată şi europeană.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu Iurie Leancă: „Toate ţările membre ale OSCE au reiterat principiul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova". Radio Europa Liberă. 07.12.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716944
ultima actualizare: 23.11.2024