Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Victor Chirilă: „Un ultimatum dat R. Moldova, autorităţilor noastre, o chemare la raţiune”. Radio Europa Liberă. 22.06.2015
Victor Chirilă: „Un ultimatum dat R. Moldova, autorităţilor noastre, o chemare la raţiune”. Radio Europa Liberă. 22.06.2015
Versiune tipar
22.06.2015
Astăzi se așteaptă ca preşedintele Nicolae Timofti să anunţe decizia de numire a unui premier intermar, după ce fostul prim-ministru, Chiril Gaburici, şi-a făcut cunoscut refuzul de a prelua interimatul funcţiei din care a plecat pe 12 iunie. În aceste condiții, potrivit Curții Constituționale, șeful statului trebuie să numească un premier interimar dintre cei doi vicepremieri, Natalia Gherman și Stephane Bride. Despre evoluţiile curente de pe scena politică din Republica Moldova într-o discuţie cu Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Domnule Chirilă, Moldova ar fi iarăşi la o răscruce sau într-o dilemă. Urmează o perioadă destul de complicată, în care va trebui să fie reformată coaliţia cea minoritară, cel mai probabil, trebuie să ajungă una majoritară. Cine cu cine ar putea să facă o nouă coaliţie?

Victor Chirilă: „Este pentru prima oară când partenerii noştri europeni şi donatorii principali anunţă despre sistarea asistenţei bugetare sau asistenţei pentru anumite reforme, lucru extrem de grav. Este un ultimatum dat Republicii Moldova, autorităţilor noastre, este o chemare la raţiune. Şi aflându-ne în această situaţie, sperăm că politicienii noştri vor da dovadă de bun simţ, de înţelepciune, de raţiune şi vor găsi soluţia potrivită, corectă.”

Europa Liberă: Care ar fi soluţia potrivită?

Victor Chirilă: „Soluţia corectă, cu toate antipatiile noastre faţă de actualii politicieni, pentru că există şi motive clare pentru astfel de antipatii, ar fi crearea unei majorităţi stabile în Parlament şi formarea unui guvern care ar avea şi un prim-ministru puternic, şi un mandat clar pentru reforme şi libertatea necesară pentru a pune în practică toate acţiunile legate de aceste reforme.”

Europa Liberă: Care formaţiuni politice din legislativ trebuie să creeze o majoritate?

Victor Chirilă: „Acele formaţiuni politice care sunt gata să implementeze Acordul de Asociere.”

Europa Liberă: Şi care sunt acestea?

Victor Chirilă: „Deocamdată sunt trei formaţiuni politice în Parlament care au declarat nu o singură dată că îşi propun să implementeze Acordul de Asociere, ca în cele din urmă să obţină o perspectivă clară europeană pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Vă referiţi la PLDM, PD şi PL.

Victor Chirilă: „Mă refer la PLDM, PL şi PD. Deci aceste partide ar trebui, teoretic, să formeze această alianţă.”

Europa Liberă: Ele au fost împreună. A fost cel mai eficient act al guvernării pe timpul cât au condus cu Republica Moldova?

Victor Chirilă: „Sigur că nu au fost cel mai eficient pentru că au existat o mulţime de scandaluri, au existat o mulţime de reforme care nu au fost duse până la capăt, au existat foarte multe angajamente care au fost încălcate, s-au acutizat relaţiile personale între liderii acestor formaţiuni, s-a dus de râpă încrederea între aceste formaţiuni. Deci, sigur că nu a fost cea mai eficientă, dar în acelaşi timp...”

Europa Liberă: Se mai poate bea apă din aceeaşi fântână?

Victor Chirilă: „Din păcate nu văd altă fântână. Şi această fântână trebuie să o sape cetăţenii Republicii Moldova. Dar la ultimele alegeri locale vedem că cetăţenii vor să bea apă din aceeaşi fântână. Mai mult decât atât, aducem şi nişte corpuri străine în această fântână, cum ar fi Shor la Orhei sau Usatîi la Bălţi. Din păcate, alegem din ceea ce avem.

Nu există extratereştri care să vină să ne facă reforme, există ceea ce alegem noi. Şi am ales din nou aceste partide să ne reprezinte la nivel local, la nivel raional şi, probabil, dacă urmăm această evoluţie, s-ar putea să facem aceeaşi alegere şi la alegerile parlamentare care vor avea loc, nu știu, mai devreme sau mai târziu. Acum am vorbit despre formula teoretică care ar trebui să aibă loc, având în vedere declaraţiile acestor partide că sunt pro-europene, că vor reforme, că vor să pună în practică Acordul de Asociere, că vor să înainteze solicitarea oficială de aderare la Uniunea Europeană. Deci, aceste partide, teoretic, ar trebui să formeze această alianţă.

Dacă ne uităm la realităţile actuale, având în vedere şi problemele care există între aceste trei partide europene, neîncrederea, diferite interese oculte care există între aceste partide, mă tem că o astfel de soluţie este practic imposibilă.”

Europa Liberă: În cât timp ar putea să fie învestit noul guvern?

Victor Chirilă: „Este greu de spus. Nu cred că va avea loc această alianţă şi nici guvern nu vom avea până la sfârşitul campaniei electorale, al doilea tur de alegeri locale. Ar putea să avem un guvern abia în august, în funcţie cât de grele vor fi negocierile. Pentru că de această dată, înţeleg, şi presiunea Uniunii Europene, şi a comunităţii de donatori va fi mult mai mare asupra partidelor pro-europene, inclusiv asupra Partidului Liberal. Şi va fi greu de ignorat această presiune, va fi greu de ignorat pentru că şi realităţile economice s-au deteriorat foarte mult în ultimul timp.”

Europa Liberă: Odată cu căderea guvernului, moneda naţională a început să se deprecieze, Banca Mondială a decis că deocamdată suspendă acest ajutor financiar de 45 milioane de dolari, nu există un acord pe care ar trebui să-l aibă guvernul cu Fondul Monetar Internaţional. Situaţia se complică foarte mult pe plan economic. Deşi este devreme de vorbit despre un default, totuşi experţii spun, sugerează că ar putea interveni întârzieri la achitarea salariilor, pensiilor. Ce se întâmplă pe plan economic?

Victor Chirilă: „Dumneavoastră deja aţi menţionat aceste lucruri. Ne aşteptăm inclusiv la creşterea preţurilor la energia electrică, la gazul natural. De aici scumpiri în lanţ la produse alimentare şi serviciile comunale în toamnă.”

Europa Liberă: Şi atunci Parlamentul şi-ar permite „luxul” să nu învestească un guvern cât de curând posibil?

Victor Chirilă: „Parlamentul nu-şi poate permite acest „lux”, dar liderii politici au demonstrat că îşi pot permite uneori acest „lux”. Sper că dânşii realizează gravitatea situaţiei, dar, din nou, câte răscruci am avut noi în ultimii ani şi de fiecare dacă am luat-o pe o cale greşită, mă tem că şi de această dată interesele personale, interesele de grup vor prevala asupra problemelor majore cu care se confruntă societatea.”

Europa Liberă: Domnule Victor Chirilă, cine ar merita să ajungă în fotoliul de premier? Şi cine ar accepta această funcţie în împrejurările care s-au creat?

Victor Chirilă: „Eu nu pot numi persoane, dar în condiţiile actuale avem nevoie de un prim-ministru puternic, un prim-ministru care să aibă libertatea de acţiune, pentru a implementa reformele pe care le-am convenit cu Uniunea Europeană, le-am declarat. De asemenea, avem nevoie de un guvern care să se bucure de susţinere politică clară pentru aceste reforme. Avem nevoie de un prim-ministru cu caracter.”

Europa Liberă: Dar garnitura guvernamentală depinde nu atât de mult de Parlament, care trebuie să-i dea votul, cât, aşa cum iarăşi sugerează mai mulţi analişti politici, depinde de două-trei persoane.

Victor Chirilă: „Aşa este. Şi aceste trei persoane trebuie să renunţe a da indicaţii viitorului prim-ministru, dacă doresc să se facă reforme. Acest prim-ministru desigur trebuie să fie un actor egal cu ei, să discute problemele majore, dar deciziile trebuie să-i aparţină. Dacă viitorul prim-ministru va avea această libertate pe care nu a avut-o Gaburici, mai mult, Gaburici a fost şi şantajabil din cauza diplomei false, atunci acest prim-ministru va reuşi să schimbe lucrurile. Dar, repet, avem nevoie de un prim-ministru credibil, un prim-ministru care se bucură de susţinerea Europei, un prim-ministru cu caracter.”

Europa Liberă: Corupţia este cea care afectează inclusiv securitatea statului Republica Moldova. Există voinţă pentru a curma flagelul? Şi ce rol ar trebui să aibă premierul în a obţine această victorie în lupta cu corupţia?

Victor Chirilă: „Respingerea pachetului de legi chemat să reformeze Comisia Naţională de Integritate este o dovadă că anumite forţe, anumiţi actori din actuala alianţă nu doresc ca aceste reforme să aibă loc. Dimpotrivă, doresc ca aceste reforme să fie controlate în continuare de ei, reformele să fie mimate astfel încât dânşii să continue mai departe controlul asupra principalelor instituţii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Se creează impresia că această corupţie este generalizată şi că rămâne nepedepsită.

Victor Chirilă: „Este. Pentru că instituţiile chemate să lupte contra corupţiei nu-şi fac meseria, nici CNA, nici Procuratura, nici Ministerul de Interne, nici CNI. Toate au o scuză: nu există voinţă politică.”

Europa Liberă: Vă întrebam ce rol ar trebui să aibă premierul, viitorul şef de guvern în această luptă împotriva corupţiei?

Victor Chirilă: „În primul rând să aducă persoane credibile în funcţii importante. Doi, să elaboreze şi promoveze legi chemate să asigure independenţa acestor instituţii cheie pentru combaterea corupţiei. Mă refer şi la CNA, mă refer şi la CNI, mă refer şi la Procuratură. Şi, de asemenea, să ia poziţii clare atunci când lucrurile nu merg, să mobilizeze și societatea pentru astfel de reforme.”

Europa Liberă: Dar ceea ce se întâmplă acum e o adevărată luptă împotriva corupţiei? Mă refer şi la trimiterea după gratii a fostului şef al fiscului, care, anunţându-se sentinţa, era peste hotare. Mai sunt încă câteva dosare grele ale unor miniştri. E un început de luptă împotriva acestui flagel, fenomen?

Victor Chirilă: „Mă îndoiesc. Mai degrabă miroase a răfuială politică, a luptă politică dintre anumite partide şi nicidecum nu a avem de a face cu o luptă serioasă, reală împotriva corupţiei. Lupta împotriva corupţiei porneşte în primul rând de la eficientizarea instituţiilor, eliberarea lor de sub tutela partidelor politice, prin aducerea în funcţii cheie a unor persoane care sunt decise, hotărâte să acţioneze.”

Europa Liberă: Dar mai sunt asemenea persoane, domnule Chirilă?

Victor Chirilă: „Şi nu apelează de fiecare dată la scuza „nu există voinţă politică”. Persoanele care sunt în funcţii cheie în instituţiile pe care le-am menţionat au destule responsabilităţi, conform legii, care le permit să acţioneze independent, dacă doresc. Dar, din păcate, interesele sunt atât de împletite că ei, practic, nu-şi permit acest lux de a acţiona liber.”

Europa Liberă: Şi ce evoluţie preziceţi pentru următoarele două-trei luni, până în toamnă?

Victor Chirilă: „Îmi este greu să spun ce se va întâmpla bun în Republica Moldova. Mă aştept la înrăutăţirea situaţiei, mă aştept la negocieri grele, care din nou ne vor dezamăgi prin rezultatul lor, mă aştept din nou la formarea unei majorităţi instabile în Parlamentul Republicii Moldova, la crearea unui guvern care va fi docil, controlabil de principalele partide şi lideri politici în ţara noastră şi la mimarea în continuare a reformelor şi a dialogului cu Uniunea Europeană, lucru ce va dezamăgi şi mai mult şi societatea în ţara noastră, dar şi partenerii noştri europeni.”
 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Victor Chirilă: „Un ultimatum dat R. Moldova, autorităţilor noastre, o chemare la raţiune”. Radio Europa Liberă. 22.06.2015
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716342
ultima actualizare: 23.11.2024