Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Filat: "Numirea ambasadorilor la Bucureşti şi Chişinău este mai mult decât necesară". NewsIn. 12.11.2009.
Interviu cu Vlad Filat: "Numirea ambasadorilor la Bucureşti şi Chişinău este mai mult decât necesară". NewsIn. 12.11.2009.
Versiune tipar
12.11.2009

Fostul ambasador la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost expulzat din R. Moldova, alături de diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier, ca urmare a incidentelor din capitala moldoveană petrecute după alegerile parlamentare din 5 aprilie. Arborarea steagurilor româneşti la protestele postelectorale i-a oferit atunci fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin motivul perfect de a acuza România că a organizat "o lovitură de stat". În consecinţă, Voronin i-a expulzat pe cei doi oficiali români şi a impus vize cetăţenilor români care doreau să călătorească în Republica Moldova. În aceeaşi perioadă, Chişinăul a rechemat-o de la post pe ambasadoarea R. Moldova la Bucureşti, Lidia Guţă. Ulterior, autorităţile comuniste de la Chişinău au refuzat acreditarea ambasadorului propus de România, Mihnea Constantinescu.

Surse politice au declarat pentru NewsIn că este foarte posibil ca, după şapte luni de pauză, România să aibă un nou ambasador la Chişinău, iar în discuţiile care se poartă în prezent numele lui Bogdan Marinescu, momentan şeful secţiei pentru Justiţie şi Afaceri Interne al Reprezentanţei Permanente a României la UE, ar fi unul dintre cele mai favorizate pentru funcţia de ambasador al României la Chişinău. Marinescu are grad de ministru-consilier şi are o vastă experienţă în domeniul afacerilor interne.

Premierul moldovean Vlad Filat va avea în perioada următoare întâlniri bilaterale atât cu oficiali de la Bucureşti, cât şi cu premierul rus Vladimir Putin şi spune că mesajul cu care va veni va fi acela că Republica Moldova este un stat de drept care are drept vector de bază integrarea europeană.

Republica Moldova a depăşit definitiv situaţia din prioada guvernării comuniste, când tensionarea relaţiilor cu România sau Ucraina era folosită pentru a da semnale de prietenie Moscovei, dă asigurări Vlad Filat în interviul acordat NewsIn. “Este o politică greşită şi ineficientă chiar şi pentru Federaţia Rusă. Vom fi previzibili şi nu manipulatori în relaţiile cu partenerii noştri externi. Nu vom oscila în mesajul nostru în funcţie de locul în care ne vom afla – Moscova, Bruxelles sau Washington. Şi acest lucru va aduce plusvaloare în relaţiile noastre, inclusiv cu Federaţia Rusă”, spune premierul moldovean.

Prima vizită externă la câteva zile după preluarea funcţiei a lui Vlad Filat a fost la Bruxelles. Premierul învestit în urmă cu o lună şi jumătate întreprinde cea de-a doua vizită la Bucureşti, unde în perioada 12-13 noiembrie are loc summitul Iniţiativei Central Europene şi unde va avea o încărcată agendă bilaterală. Iar la 20 noiembrie Filat participă la summitul Comunităţii Statelor Independente de la Yalta, unde va avea o primă întâlnire bilaterală cu premierul rus Vladimir Putin. 

Vlad Filat spune că aportul României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost până acum unul direct, onest şi sincer. „Lucru pe care sunt sigur că Bucureştiul îl va face şi pe viitor, în primul rând prin experienţa pe care o are şi, în al doilea rând, prin cuvântul pe care îl are România în forurile europene”, afirmă premierul de la Chişinău.

Şeful Guvernului moldovean va semna la Bucureşti Convenţia de mic trafic la frontieră, precum şi Acordul cu privire la protejarea reciprocă a investiţiilor şi Acordul cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat. Pe lângă participarea la summitul ICE, Vlad Filat va avea întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, cu primul-ministru în exerciţiu Emil Boc, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, reprezentanţi ai marilor companii din România şi concetăţenii de la Bucureşti.  

În ceea ce priveşte întâlnirea cu premierul rus Vladimir Putin, cu acesta Filat va discuta despre situaţia din Transnistria, despre datoriile regiunii separatiste la gaze, dar şi despre înlocuirea formatului actual de pacificare dominat de militarii ruşi cu o misiune civilă sub mandat internaţional. „Dacă Rusia într-adevăr doreşte să dea un nou imbold şi să trasmită un mesaj foarte clar în vederea reglementării situaţiei din Transnistria, ar trebui să accepte această poziţie”, apreciază Vlad Filat.

Cu Putin va discuta şi despre barierele impuse mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă. „Declarativ, totul este frumos. Practic, avem grave probleme. Nu avem acces pentru foarte multe produse moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Claritatea este necesară, pentru că dacă nu putem accesa această piaţă, va trebui să ne reorientăm”, spune şeful cabinetului de miniştri de la Chişinău.

„Şi cu certitudine vom relua discuţiile şi despre acel credit mult discutat de 500 milioane dolari promis de Rusia încă de pe vremea ex-preşedintelui Voronin. Sper să avem înţelegerea politică la Yalta ca să-l deblocăm şi să aibă şi Federaţia Rusă posibilitatea să spună că ajutorul anunţat era pentru cetăţenii Republicii Moldova şi să punem punct speculaţiilor ca ar fi fost doar un sprijin electoral pentru comunişti”, a adăugat premierul moldovean Vlad Filat, în interviul pe care NewsIn îl redă integral în continuare:

NewsIn: În perioada următoare aveţi programate întâlniri atât cu conducerea de vârf a României, cât şi cu premierul rus Vladimir Putin, la 20 noiembrie la Yalta. Cu ce mesaje mergeţi la aceste întâlniri?

Vlad Filat: Cu un mesaj clar şi puternic – acela că Republica Moldova este o ţară care are o opţiune clară – statul de drept şi integrarea europeană – şi că îşi doreşte raporturi previzibile cu partenerii externi, bazate pe respect reciproc, în baza normelor internaţionale.

Dincolo de acest mesaj general, urmează să avem puse în discuţie probleme ce ţin de relaţiile bilaterale în aspect practic.

La Bucureşti urmează să semnăm şi acorduri importante pentru Republica Moldova, dar şi pentru România. În primul rând, Acordul de mic trafic de frontieră – acea convenţie mult discutată şi asupra căreia am insistat personal, încă de anul trecut, de când eram în opoziţie. Documentul va oferi posibilitatea pentru circa un milion de cetăţeni moldoveni să circule în România fără vize în baza unor permise speciale gratuite, eliberate pe un termen de minim doi ani. Cred că este un prim pas în ceea ce ne-am propus – şi anume să obţinem un regim de circulaţie fără vize pentru cetăţenii moldoveni în România. Dar asupra acestui subiect vom reveni pe parcurs.

Vom semna şi Acordul cu privire la protejarea reciprocă a investiţiilor şi Acordul cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat. Prin acest ultim document reglementăm punctele de trecere existente şi perspectiva pentru deschiderea de puncte noi. De exemplu, la ora actuală punctul de trecere Rădăuţi-Lipcani nu este funcţional, dar urmează să fie fixat în acest protocol. În cadrul discuţiilor voi aborda subiectul şi voi ruga colegii de la Bucureşti să efectueze lucrările necesare de partea română pentru a deschide acest punct de trecere şi a permite celor din nordul Republicii Moldova să aibă acces direct pe teritoriul României. 

În afara semnării acestor documente va mai fi şi o agendă bilaterală încărcată. Voi avea întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, сu primul-ministru în exerciţiu Emil Boc, preşedinţii Senatului şi Camerei deputaţilor, cu reprezentanţi ai marilor companii din România şi cu concetăţenii de la Bucureşti.

Această vizită va oferi posibilitatea atât pentru noi de a comunica cu partenerii români, dar şi pentru conducerea de la Bucureşti de a transmite mesaje.

Bineînţeles că vom aborda şi problema mult discutatelor tratate – cel politic bilateral şi cel de frontieră. Sunt documente importante care urmează să fie discutate, negociate şi ulterior semnate, în context european, aşa cum vor fi relaţiile noastre pe viitor. Şi nu mă refer doar la ţările din Vest, ci şi la partenerii noştri din Est.

NewsIn: Convenţia de mic trafic la frontieră a fost negociată într-o singură zi şi parafată la 20 octombrie. La trei săptămâni după parafare, documentul, inclusiv anexele cu localităţile ce vor intra în zona de frontieră, a trecut deja expertizarea Comisiei Europene şi este gata pentru semnare?

Vlad Filat: Convenţia este pregătită pentru a fi semnată şi pusă în aplicare. Am parcurs toate etapele necesare, au fost stabilite localităţile care vor intra în zona de mic trafic şi a fost primit avizul Comisiei Europene. Ne-am mişcat foarte repede, deşi a fost o muncă mare ca volum, dar şi foarte complexă. Şi vreau să le mulţumesc pentru acestă muncă celor de la Ministerele de Externe – atât de la Chişinău, cât şi de la Bucureşti – pentru atitudinea de care au dat dovadă, cât şi celor de la Comisia Europeană, care s-au mişcat foarte repede şi foarte responsabil.

NewsIn: Va fi discutată şi problema deschiderii consulatelor? România a înfiinţat deja cele două consulate la Bălţi şi Cahul. Când va fi deschis consulatul moldovenesc la Iaşi?

Vlad Filat: La acest capitol practic nu mai avem ce discuta, este o problemă rezolvată, urmează să fie implementate deciziile adoptate. Chişinăul şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi sperăm că de la 1 ianuarie consulatele române la Bălţi şi Cahul să fie şi funcţionale. În acelaşi sens, noi urmează în timpul cel mai apropiat să identificăm o locaţie pentru consulatul moldovenesc la Iaşi, în vederea asigurării unor condiţii cât mai bune şi accesibile pentru cetăţenii moldoveni.

NewsIn: Până în prezent Chişinăul şi Bucureştiul nu au desemnaţi încă ambasadorii. Care este situaţia la acest capitol?

Vlad Filat: Vreau să fiu sincer. Nu am decis încă cine ne va reprezenta la Bucureşti. Dar numirea ambasadorilor este mai mult decât necesară. Relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti sunt în accensiune, am scos în calea acestor relaţii toate obstacolele care existau şi acum trebuie să ne mişcăm foarte repede înainte şi numirea ambasadorilor joacă un rol important, dacă nu chiar determinant în asigurarea eficienţei maxime în administrarea acestei deschideri.

NewsIn: Există un şir de probleme bilaterale istorice, cum ar fi datoria pentru livrarea de energie electrică la sfârşitul anilor '90 sau cea a retragerii abuzive a licenţei pentru TVR1 de către guvernarea comunistă, dar şi altele. Cum vor fi depăşite acestea?

Vlad Filat: Aceste probleme vor fi discutate pentru a fi găsite soluţii. Avem la Chişinău înţelegerea că acele datorii pentru curent electric urmează să fie parţial achitate. Şi pentru situaţia cu TVR există soluţii. Urmează să le definitivăm şi să le implementăm.

NewsIn: Care poate fi aportul concret al României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova?

Vlad Filat: Unul foarte direct, în primul rând prin experienţa pe care o Bucureştiul are şi, în al doilea rând, prin cuvântul pe care îl are România în forurile europene. Şi, de altfel, Bucureştiul şi-a facut onest această misiune şi a fost sincer implicat în procesul nostru de integrare europeană. Lucru pe care sunt sigur că îl va face şi pe viitor. Vom putea prelua şi experienţa şi legislaţia europeană, pentru că nu e nevoie să reinventăm la Chişinău lucruri demult cunoscute şi care şi-au demonstrat eficienţa.

NewsIn: În ultimii opt ani de guvernare comunistă au fost cultivate o mulţime de stereotipuri şi animozităţi la nivelul relaţiilor interumane între Republica Moldova şi România. Cum pot fi acestea depăşite?

Vlad Filat: Prin comunicare şi prin rezultate în urma activităţii pe care o avem. Stereotipurile nu au fost doar la nivel de imagine vis-a-vis de România, ci vis-a-vis de procese întregi şi aici avem mult de muncă. Şi aici contăm pe cei care au în sarcină, în virtutea meseriei pe care o practică, informarea cetăţenilor. Pe de altă parte, este şi obligaţia noastră să venim cu un şir de concepţii, dacă doriţi, la nivel naţional, cum ar fi de exemplu informarea europeană, care să se refere nu doar la informarea despre instituţiile europene, ci şi despre valorile europene.

Trebuie lămurite şi multe alte aspecte – şi cele ce ţin de trecut, mă refer aici la istorie. Noi până în prezent nu am răspuns clar la întrebări fundamentale pentru orice stat – care este istoria noastră, limba pe care o vorbim şi aşa mai departe. Şi acest lucru ne face să trenăm în dezvoltarea noastră, pentru că atunci când este cel mai important să fim consolidaţi şi să depunem un efort conjugat în depăşirea unei situaţii grave sau să depunem efort ca să avem rezultate cât mai bune într-o perioadă de timp care oferă şanse, suntem atraşi în discuţii care pe alocuri nici nu au relevanţă, pentru că lucrurile, de fapt, sunt foarte simple – cine suntem, ce limbă vorbim, care este istoria noastră.

Şi acest lucru încă o dată ne face să spunem că este timpul să punem punct şi să spunem exact cine suntem, care este istoria noastră şi ce limbă vorbim.

NewsIn: În ultimii opt ani România a fost folosită de comunişti pentru a da semnale Moscovei. Când se dorea o apropiere de Rusia se lansau acuzaţii dure la adresa Bucureştiului...

Vlad Filat: Şi nu doar România. Şi Ucraina în egală măsură. Chiar dacă nu au fost atacuri directe, boicotarea şi obstrucţionarea absolută a tuturor proiectelor în relaţiile cu Kievul serveau, de asemenea, ca semnale pentru Rusia, în dorinţa guvernării comuniste de a transmite sentimente de prietenie. Or, este o politică greşită şi până la urmă ineficientă chiar şi pentru Federaţia Rusă.

În întâlnirile pe care le-am avut cu oficiali de la Moscova am avut un mesaj pe care îl voi reitera – noi avem foarte clar stabilită prioritatea noastră de politică externă. Noi spunem că relaţiile cu Federaţia Rusă urmează să fie nişte relaţii strategice. Totodată ne vom asuma angajamente şi le vom respecta. În sensul în care vom fi previzibili şi nu manipulatori, aşa cum era în perioada guvernării comuniste. Şi nu vom oscila în mesajul nostru în funcţie de locul în care ne vom afla – Moscova, Bruxelles sau Washington. Şi acest lucru va aduce plusvaloare în relaţiile noastre, inclusiv cu Federaţia Rusă. Dânşii tot au nevoie să aibă un partener previzibil. Nu ştiu dacă Moscova îşi doreşte în continuare să aibă pe cineva la Chişinău care să le facă declaraţii de dragoste, dar, de fapt, în acţiuni să se distanţeze tot mai mult.

NewsIn: În data de 20 noiembrie veţi avea o primă întâlnire bilaterală cu premierul rus Vladimir Putin, la summitul Comunităţii Statelor Independente de la Yalta. Ce veti discuta?

Vlad Filat: În primul rând cred că urmează să punem punctele pe mai multe probleme care sunt artificiale şi care ţin de anumite speculaţii care au avut loc pe parcursul timpului, mai ales de la învestirea noului Guvern la Chişinău.

Urmează să spunem foarte clar ce facem în relaţiile noastre economice – scoatem barierele în calea produselor moldoveneşti către piaţa rusescă sau nu. Declarativ, totul este frumos. Practic, avem grave probleme. Nu avem acces pentru foarte multe produse moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Claritatea este necesară, pentru că dacă nu este posibil, trebuie să ştim că nu putem accesa această piaţă şi atunci să ne reorientăm, să ne formulăm exact acţiunile, încât să asigurăm viabilitatea economiei şi producătorilor noştri.

Vom vorbi şi despre situaţia din Transnistria, despre datoriile la gazele naturale livrate de Rusia şi modul în care sunt administrate aceste resurse.

Şi cu certitudine vom relua discuţiile şi despre acel credit multdiscutat. Sper să avem înţelegerea politică la Yalta ca să-l deblocăm şi să aibă şi Federaţia Rusă posibilitatea să spună că ajutorul anunţat era pentru cetăţenii Republicii Moldova şi să punem punct speculaţiilor. Mai mulţi oficiali de la Moscova au spus acest lucru, dar pe noi ne interesează şi faptele.

Dar cred că cel mai important lucru este că va fi un prim contact, care, după cum ştiţi, serveşte drept bază pentru relaţiile ulterioare. Cât de mult nu am dori, dar relaţiile personale sunt pe alocuri şi determinante în relaţiile dintre state şi dintre guverne. Sper că va fi un început pentru relaţii pragmatice şi în interesul ţărilor pe care le reprezentăm.

NewsIn: Veţi aborda cu Putin şi subiectul alegerii preşedintelui Republicii Moldova? Recent au fost la Moscova şi candidatul la funcţia de preşedinte, Marian Lupu, şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, iar presa a scris că în cadrul vizitei lui Voronin i s-a spus să susţină alegerea lui Lupu la Preşedinţie...

Vlad Filat: Eu nu cred că vom discuta acest aspect. Nu cred că este o temă de discuţie, având în vedere şi tematica summitului. Da, poate vom discuta contextul politic în general. Însă vis-a vis de problema alegerii preşedintelui poziţia noastră este una foarte clară – Alianţa are o candidatură pe care a anunţat-o ferm. Discuţiile pot fi purtate probabil în această perioadă de timp doar cu Voronin, pentru a-l convinge.

Ţin să-mi reiterez poziţia pe care am expus-o deja – mie îmi displace foarte mult că se încearcă ca această problemă ce ţine de Chişinău să se rezolve undeva în altă parte. Pe alocuri este chiar jenantă această situaţie.

NewsIn: În ceea ce priveşte problema transnistreană, recent a avut loc la Viena un prim contact în formatul complet 5+2 după mai mulţi ani. Cum vedeţi depăşirea conflictului şi dacă soluţia este în afară sau tot în interior, ştiindu-se că Rusia are un rol mare de jucat în acest conflict?

Vlad Filat: Soluţia este la Chişinău. Cu cât mai bine vom trăi noi aici, la Chişinău, cu atât mai aproape va fi soluţionarea conflictului transnistrean. Nivelul de trai şi condiţiile în care vom trăi depind în foarte mare măsură de sprijinul pe care urmează să-l avem din partea partenerilor noştri sinceri externi.

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Viena din păcate a trecut pe neobservate, însă este o realizare foarte importantă. După foarte mult timp am reuşit să avem o întâlnire în format complet – în formatul 5+2. Nu au fost negocieri, a fost dialog în cadrul căruia am convenit cum urmează să conlucrăm pe viitor.

Mai mult decât atât, la întoarcere, la Vadul lui Vodă am avut un seminar cu participarea reprezentanţilor instituţiilor de forţă de la Chişinău şi Tiraspol. Această măsură a fost parte din planul de acţiuni ce ţine de deschidere şi de consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Ulterior, toţi participanţii la procesul de negocieri, inclusiv vicepremierul responsabil de reintegrarea ţării, Victor Osipov, au fost la Tiraspol, ceea ce, la fel, este o premieră pentru ultimii ani.

Este un început – şi noi am spus foarte asumat că reglementarea transnistreană nu este o sarcină nici uşoară, nici rapidă. Avem nevoie de timp, care va presupune dialog şi asigurarea condiţiilor în care reintegrarea să fie reală, între oameni, şi nu doar pur geografic, între maluri de râu.

NewsIn: Programul de guvernare al cabinetului Filat conţine un punct de care Moscova a dat semnale clare că este deranjată – înlocuirea misiunii de pacificare de pe Nistru dominată de militari ruşi printr-o misiune civilă cu mandat internaţional. Veţi discuta şi acest aspect cu Putin?

Vlad Filat: A fost abordată şi această problemă la Viena. Noi avem un punct de vedere pe care îl susţinem tare – că este necesar să fie schimbat acest format într-un contingent civil internaţional. Am fost de mai multe ori la Holercani şi m-am simţit foarte supărat şi trist, atunci când la podul de trecere peste Nistru mă întâmpinau ostaşi cu automatul şi tehnică militară. Eu nu înţeleg care este logica. Şi sigur că trebuie să schimbăm situaţia. Însă totodată toată lumea trebuie să înţeleagă că acest punct de vedere trebuie susţinut şi de celelalte părţi implicate în procesul de negocieri, pentru că deciziile pot fi adoptate doar prin consens. Aici determinantă este poziţia Federaţiei Ruse. Şi dacă într-adevăr dânşii doresc să dea un nou imbold şi să trasmită un mesaj foarte clar în vederea reglementării situaţiei din Transnisntria, ar trebui să accepte această poziţie. 

Subiectul va fi abordat şi la ministeriala OSCE de la Atena din decembrie, mai mult ca atât, ne dorim să existe la această reuniune şi o declaraţie dedicată Republicii Moldova în care să fie punctate şi aceste aspecte ce ţin de trupele de pacificatori. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Vlad Filat: "Numirea ambasadorilor la Bucureşti şi Chişinău este mai mult decât necesară". NewsIn. 12.11.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716794
ultima actualizare: 23.11.2024