Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Oazu Nantoi: Criză la Tiraspol: Igor Smirnov a pierdut monopolul asupra puterii. Radio Europa Liberă. 19.11.2009.
Oazu Nantoi: Criză la Tiraspol: Igor Smirnov a pierdut monopolul asupra puterii. Radio Europa Liberă. 19.11.2009.
Versiune tipar
19.11.2009

Deputaţi în Sovietul suprem de la Tiraspol, între care cei 2 foşti speakeri ai legislativului, Grigori Mărăcuţă şi Evgheni Şevciuc, i-au cerut pe un ton ultimativ liderului adminsitraţiei Igor Smirnov să-şi dea demisia. Este pentru prima oară când o asemenea cerere, din partea unor deputaţi, răsună public la Tiraspol şi este însoţită, pe de asupra, de acuzaţii grele la adresa „părintelui” autoproclamatei republici transnistrene. Smirnov a fost făcut responsabil de eşecul proiectului de independenţă a Transnistriei şi de faptul că în ultimii 18 ani regiunea o duce din ce în ce mai rău. Acuzaţii, iarăşi, fără precedent care au răsunat la dezbaterile de miercuri din Sovietul suprem, la care Smirnov a venit să ceară mai multe puteri prezidenţiale într-un proiect de modificare a Constituţiei. Despre ce se întâmplă la Tiraspol, discutăm în această dimineaţă cu expertul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chişinău.

Radu Benea: Dle Nantoi, cum aţi putea comenta ceea ce se întîmplă la Tiraspol?

Oazu Nantoi: În primul rând vreau să fac o remarcă, tot ce spune şi Grigore Maracuţă, şi Evgheni Şevciuc, şi Igor Smirnov, nu neagă articolul 2 al Constituţiei Republicii Moldova, prin care uzurparea suveranităţii este cea mai gravă crimă. Este evident că Igor Smirnov a pierdut monopolul asupra puterii. Business-ul local care a apărut în baza structurii comerciale Şheriff şi care a creat-o o forţă politică locală care se numeşte Partidul „Obnovlenie”, şi acest partid controlează majoritatea în acel Soviet Suprem ilegal care există la Tiraspol, şi care acum opune rezistenţă deschisă lui Igor Smirnov. Vreau să remarc că la 17 mai 2005, Evghenii Şevciuc împreună cu ceilalţi membri ai Sovietului suprem deja au întreprins o tentativă de a transforma Transnistria într-o aşa-zisă republică parlamentară şi de a-l lipsi pe Igor Smirnov de competenţe.

Evgheni Sevciuc

Radu Benea: Dar Evgheni Şevicuc a eşuat până la urmă şi chiar a fost nevoit să-şi dea demisia. Credeţi că acum sunt premise pentru alternanţă la putere la Tiraspol?

Oazu Nantoi: Cred că da, pentru că ceea ce s-a întâmplat ieri în Sovietul suprem de la Tiraspol, constituie un eşec personal a lui Igor Smirnov şi demonstrează că el a pierdut controlul asupra situaţiei din Transnistria şi nu dispune de acele pârghii, care îi permiteau să mimeze unanimitatea unui regim autoritar, consolidat în jurul persoanei lui. Mai grav este că voci a unor persoane importante de la Moscova, cum este dl Kosaciov, dl Zatulin, critică deshis iniţiativa lui Smirnov. Se poate presupune că această concurenţă internă de la Tiraspol, reflectă acea eroziune a monopolului asupra puterii, care se observă acum la Moscova, dar acestea sunt lucruri secundare pentru noi. Este important că la Tiraspol este un conflict intern şi s-a creat un moment propice ca noua guvernare să se activizeze şi să intervină în acest proces, cel puţin printr-o politică informaţională adresată locuitorilor din stânga Nistrului, ca să dezbine în continuare acest regim şi să-şi consolideze poziţiile în vederea erodării lui.

Radu Benea: Şi despre Evgheni Şevciuc se spunea că ar fi un opozant a lui Igor Smirnov dar, în realitate, atunci când era vorba de politica externă, sau de direcţiile fundamentale sau de obiectivele Transnistriei, dumnealui vorbea în aceeaşi limbă cu Igor Smirnov.

Oazu Nantoi: Aveţi perfectă dreptate. Iniţial, în primăvara acestui an, iniţiativa „celor 16” (deputaţi în Sovietul Suprem al Partidului „Obnovlenie”, n.r.), care la fel au venit cu proiectul de modificare a Constituţiei şi au invocat argumentul de apropiere de Constituţia rusească. Dar trebuie să ţinem cont de atmosfera care există în Transnistria. Ca să exişti în calitate de politician în această regiune trebuie să juri credinţă ideii de independenţă a Transnistriei, ca să ai dreptul să te pronunţi în alte domenii. Apoi, să fim realişti, deocamdată acei din Transnistria se comportă aşa cum le permite Chişinăul. Pentru noi nu este important ce declară Evgheni Şevciuc în ceea ce priveşte independenţa Transnistriei. Pentru noi este important că regimul persoanei nr. 1, Igor Smirnov, prin intermediul căruia Federaţia Rusă, timp de 19 ani îşi promovează politica în Transnistria, este pe sfârşite. Prin urmare trebuie să ne gândim cum să tragem foloase din această situaţie pentru a accelera procesul de erodare internă a acestui regim şi de reîntregire Republicii Moldova.

Radu Benea: Ce ar putea să facă Chişinăul în această direcţie?

Oazu Nantoi: Chişinăul trebuie să iniţieze, pe toate căile posibile, un dialog sincer şi deschis cu diferite segmente de populaţie din stânga Nistrului, ceea ce nu a făcut nicio guvernare precedentă de la Chişinău şi astfel să câştige încrederea şi să compromită ideea de aşa-zisă statalitate a Transnistriei şi să le demonstreze oamenilor că într-o Moldovă reîntregită, care nu prin vorbe, ci prin fapte va implementa valorile europene, putem trăi mai bine.

Radu Benea: Credeţi că acum ar recăpăta actualitate planul Iuşcenko de democratizare a regiunii transistrene la o primă etapă?

Oazu Nantoi: Cu adevărat planul Iuşcenko conţine un element care se numeşte democratizarea regiunii transnistrene; alta este că Planul Iuşcenko, în opinia mea ţine cont mai mult de interesele Ucrainei, decât de interesele Republicii Moldova. Planul Iuşcenko nu răspunde la întrebarea cum poate fi asigurată democratizarea acestei regiuni? Democratizarea prin consolidarea unei entităţi aparte de Republica Moldova, sau democratizarea prin extinderea regulilor de joc şi a Constituţiei Republicii Moldova asupra regiunii transnistrene? Trebuie să avem o atitudine critică, ţinând cont de interesul nostru naţional faţă de orice iniţiative din exterior şi trebuie să avem propria noastră poziţie şi atunci vom fi respectaţi şi din cei din Transnistria şi ţările vecine.

Radu Benea: Mâine, premierul Vlad Filat va pleca la Soci, unde ar putea să aibă o întâlnire cu premierul rus Vladimir Putin. Unii experţi ruşi deja au pus la îndoială faptul că Putin va dori să discute cu Filat, după ce la Bucureşti premierul moldovean a spus că va cere părţii ruse să înceteze orice sprijin pentru regiunea transnistreană şi să-şi retragă trupele. Aşa ar trebui să fie nişte relaţii bazate pe demnitate, a spus Vlad Filat. Sunt posibile asemenea relaţii dintre Chişinău şi Moscova?

Oazu Nantoi: Republica Moldova pe parcursul a aproape 20 de ani de existenţă a problemei transnistrene n-a câştigat nimic în faţa Moscovei, încercând să mimeze apropiere faţă de Federaţia Rusă. Evitând să discute să spună franc la masa de negocieri despre problemele reale care există între Republica Moldova şi Rusia. În opinia mea, dacă Putin va refuza să se întâlnească cu Vlad Filat aceasta va vorbi despre slăbiciunea poziţiei Federaţiei Ruse, deoarece Rusia nu are argumente pentru a-şi justifica comportamentul său în raioanele de est ale republicii. Sunt sigur că dacă guvernarea noastră va fi capabilă să promoveze cu demnitate o politică externă bazată pe nişte principii clare şi cu demnitate, atunci se va schimba şi atitudinea Federaţiei Ruse. Nu aştept schimbări peste noapte, dar demnitatea este elementul care ne-a lipsit şi din lipsa căruia nu am fost respectaţi de Federaţia Rusă. Rămâne să încercăm.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Oazu Nantoi: Criză la Tiraspol: Igor Smirnov a pierdut monopolul asupra puterii. Radio Europa Liberă. 19.11.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716919
ultima actualizare: 23.11.2024