Luni
Până la pauza de masă, reuşesc să definitivez o propunere de proiect, care ar urma să fie realizat de Asociaţie pe parcursul anului curent. Personal sper mult că vom avea un răspuns pozitiv de la donatori, căci este un proiect practic ce are ca scop să ajute autorităţile noastre şi comunitatea internaţională să cunoască mai bine realităţile democratice, economice şi sociale din regiunea transnistreană.
După amiază, am fost invitat la o ceaşcă de cafea de către un bun prieten, diplomat de carieră. M-am bucurat sa-l revăd şi să-i urez un An Nou plin de bucurii. Şi desigur i-am mulţumit mult pentru ţuica ardeleană, pe care o voi savura cu prietenii de Sfântul Vasile. Ziua a trecut foarte repede şi randamentul muncii a fost departe de cel dorit, totuşi sunt mulţumit. Mâine va fi mai bine.
Marţi
Sunt rugat de o rudă apropiată să-l duc cu maşina la Şoldăneşti pentru a rezolva o problemă personală. Această rugăminte îmi răstoarnă toate planurile legate de lucru, dar rudele, ca şi prietenii, se cunosc nu doar la bine, dar şi la nevoie. Timpul afara nu este cel mai bun pentru a călători. Lapoviţa, gheţuşul şi ceaţa densă ne însoţeşte pe tot parcursul drumului, care este plin de gropi reapărute după recentele zăpezi.
Ştirile radio ne anunţă că la Chişinău, experţii europeni şi moldoveni s-au întrunit pentru a începe negocierile asupra Acordului de Asociere cu UE. Sunt sunat de câţiva reporteri pentru a comenta acest eveniment. Toţi vor să afle ce vor obţine Moldova de la acest acord şi mai ales dacă acesta va permite moldovenilor să se deplaseze fără vize în statele membre ale UE. Adesea întrebările puse de ei, relevă că tinerii noştri reporteri cunosc puţin despre esenţa procesului de integrare europeană.
În timp ce crainicii ne relatează despre un nou început istoric în relaţia Moldovei cu UE, traversăm mai multe sate cu drumuri pline de noroi, gospodării delăsate, garduri răsturnate, case părăsite, foste centre de servicii fără uşi şi ferestre, oameni prost îmbrăcaţi. Unde şi unde poţi vedea case moderne recent construite, dar goale în aşteptarea stăpânilor care se mai afla la lucru peste hotare, probabil în UE.
Am ajuns la Şoldăneşti la 12.30, în timp ce ruda îşi căuta de treabă, am rămas în maşină căutând în zădar posturile de radio pe care obişnuiesc să le ascult la Chişinău, fără succes însă. În afară de postul Radio Moldova, celelalte ai impresia că sunt în permanenţă bruiate. În schimb, poţi asculta fără probleme canalele de radio ucrainene, ruse sau de la Tiraspol.
Am revenit la Chişinău, abia spre seară, am trecut pe la oficiu să-mi verific poşta electronică şi să răspund la unele din mesaje. Am ajuns acasă la 19.30 epuizat de drum, întristat de realităţile revăzute. Sper, că mâine va fi mai bine.
Miercuri
Mai toată ziua am lucrat asupra elaborări un alt proiect de activitate pentru APE şi de această dată legat de problematica transnistreană. În ultimii doi ani, datorită proiectului „Dialoguri Transnistrene”, APE a reuşit să-şi facă mai mulţi prieteni şi parteneri la nivelul fragilei societăţii civile de la Tiraspol şi să acumuleze o bogată experienţă de comunicare cu ei. În următoarele doua luni, proiectul „Dialoguri Transnistrene” implementat cu asistenţa Ambasadei Britanice de la Chişinău va lua sfârşit, totuşi nu intenţionăm să renunţăm la temelia pusă de acest proiect. Sperăm mult că şi partenerii noştri din UE vor proceda la fel.
Am reuşit, de asemenea, să schiţez câteva idei pentru un comentariu despre apropiata vizita a Premierului Vlad Filat la Washington, o vizita care ar fi păcat să se limiteze doar la semnarea unor acorduri de asistenţă.
Seara, în ajunul lui Sf. Vasile, mi-am sunat părinţii şi rudele să le urez încă o dată La Mulţi Ani. În satul meu de baştină, Lăpuşna, ajunul lui Sf. Vasile este, fără exagerare, cea mai aşteptată zi de către copii şi flăcăi. Anume în această zi ei se pornesc vârtos la urat, arat şi semănat prin tot satul aşa ca Lăpuşnenii să aibă parte de un an nou bogat. De altfel, Lăpuşnenii, că şi toţi moldovenii, au tot temeiul să aştepte ca anii ce urmează să le aducă bunăstarea pe care şi-o doresc demult, căci au votat bine în 2009. La Mulţi Ani, scumpi Lăpuşneni, ori unde nu aţi fi! Mâine va fi, poate, mai bine!
Joi
În drum spre oficiu ascult ştirile de dimineaţă. Mai toate posturile de radio ne anunţă că în săptămânile următoare vom avea parte de un nou val de scumpiri. Vor creşte preţurile la gazele naturale, energie, agentul termic şi produsele alimentare etc. Un expert independent în probleme economice ne asigură că guvernul nu are de a face nimic cu aceste noi scumpiri, că de vină sunt factorii externi, şi anume creşterea preţului la gazele naturale pe care le importăm din Rusia.
Ajungând la oficiu, telefonez la Editura Cartdidact pentru a afla cum decurge redactarea variantei engleze a Colecţiei noastre de studii întitulată „Evoluţia politicii externe a Republicii Moldova în perioada 1998 - 2008” pe care am editat-o deja in limba romana la aceeaşi editura cu asistenţa Fundaţiei germane Friedrich Ebert. Reprezentantul editurii mă asigură că totul decurge bine şi că pe parcursul săptămânii viitoare lucrarea va fi gata pentru publicare.
La prânz am avut o întâlnire cu dl Pavel Telicka, fost negociator şef pentru aderarea Cehiei la UE şi ex-comisar european. Am plecat de la întâlnire mulţumit de discuţia avută cu el. Cred că ar fi bine ca astfel de persoane, cu experienţă şi contacte importante la Bruxelles, ar trebui să fie angajaţi de guvern pentru a asista diplomaţii noştri în negocierea acordului de asocierea cu UE. De altfel, Cehia a procedat anume aşa când a negociat acordul său de asociere cu UE, acum 16 ani.
În opinia dlui Telicka, Moldova are acum o excelentă fereastră de oportunitate în relaţia sa cu UE şi depinde, în primul rând, de noi să o valorificăm. Totodată, nu trebuie să ne aşteptăm că UE va fi indulgentă cu noi. Dacă dorim să o cucerim, trebuie să muncim din greu pentru a satisface criteriile politice, economice şi sociale cerute de ea, bineînţeles, dacă vrem, într-adevăr, ca mâine să fie mai bine.
Vineri
Afară e rece şi ninge ca în basm, motiv de bucurie pentru copii, nu, însă, şi pentru cei maturi care sunt nemulţumiţi de creşterea preţurilor la gazele naturale, energia electrică şi căldură.
Citesc în cotidianul Timpul un interviu cu Premierul Vlad Filat care ne asigură că efectele benefice ale politicilor promovate de guvern vor fi resimţite de fiecare cetăţean. Personal, sper că ele nu se vor lăsa mult aşteptate, în caz contrar vom mai rata un alt tren spre Europa. Totuşi, sunt şi ştiri bune. Ieri, Senatul de la Bucureşti a ratificat Acordul privind micul trafic la frontiera moldo-roman. Cu această ocazie, sunt invitat de Jurnal TV să comentez acest eveniment în cadrul unei emisiuni speciale împreuna cu analistul politic Nicolae Negru şi expertul Denis Cenuşă.
După amiază particip la o alta întâlnirea a dlui Telicka, dar de această dată cu generaţia tânără căreia, de fapt, îi datoram schimbarea din 29 iulie. Sunt mulţumit ca a avut loc o discuţie vie şi sinceră despre ce ar trebui să facem cu toţii pentru a aduce Moldova în familia UE. Mi-a plăcut mult observaţia pertinentă făcută de dl Telicka că noi, moldovenii, nu avem un răspuns clar şi convingător la întrebarea – Ce avantaje oferă Moldova Uniunii Europene pentru a ne apropia de ea? Am încercat să-mi răspund la această întrebare, credeţi-mă nu este uşor. Vă invit şi pe voi dragi ascultători să faceţi acelaşi lucru, poate astfel vom afla răspunsul la eterna întrebare - Când moldovenii vor trăi mai bine?
Sambata
Mai toate posturile de radio si de televiziune vorbesc despre alegerile prezedinţiale din Ucraina, care vor avea loc duminica, şi despre posibilul lor rezultat. Conform sondajelor de ultimă oră se pare că primul tur al alegerilor nu va aduce un învingător clar. Cel mai probabil va fi nevoie de un nou scrutin, ce ar urma să fie organizat în februarie. Personal cred ca indiferent cine va ieşi învingător Ucraina va continua pe drumul integrării europene ar acest lucru va avantaja si Republica Moldova.
Victor Chirilă. Nascut la 12 august 1971 in satul Lapusna, raionul Hancest. Fost angajat al MAE, expert in politica externa, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.