Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Eugen Revenco: Nevoia unui dialog susţinut între Ucraina şi R. Moldova. Radio Europa Liberă. 18.01.2010.
Interviu cu Eugen Revenco: Nevoia unui dialog susţinut între Ucraina şi R. Moldova. Radio Europa Liberă. 18.01.2010.
Versiune tipar
18.01.2010

Invitatul nostru din această dimineaţă este expertul Eugen Revenco de la Asociaţia pentru Politică Externă şi discutăm despre alegerile prezidenţiale din Ucraina şi eventualul lor impact asupra relaţiilor moldo-ucrainene.

Radu Benea: Dle Revenco, cum aţi comenta rezultatele exit-polurilor, cine dintre candidaţi credeţi că ar avea cele mai mari şanse de victorie în turul doi?

Eugen Revenco: Ştiţi, în cazul turului doi situaţia poate fi asemănătoare cu alegerile primarului de Chişinău, cînd în turul doi spre surprinderea multora a câştigat un candidat care în primul tur a luat voturi mai puţine şi spectaculos chiar, la o diferenţă de 20 de puncte. Cum va fi situaţia în Ucraina, cred că acum este prematur să ghicim. Ambii candidaţi sunt puternici, ne amintim că şi Ianukovici în alegerile aterioare a avut o mică diferenţă cu preşedintele Iuşcenko şi de aceea este prematur să facem predicţii. Cu siguranţă cel mai important lucru sunt nu procentele acumulate astăzi, ci faptul că alegerile nu sunt contestate. Acest lucru face diferenţa cu situaţia din 2004.

Radu Benea: Oricine va câştiga alegerile, un lucru este deja cert, va fi un alt preşedinte decât cel actual. Cum ar putea să influenţeze o asemenea schimbare agenda relaţiilor dintre Republica Moldova şi Ucraina?

Eugen Revenco: Ar trebui să fie o anumită influenţă, o anumită schimbare. În primul rând trebuie să fie consolidate pentru Republica Moldova realizările de la acest sfârşit de an. Am văzut că în ultimile 3 luni de zile ale anului trecut au avut loc întâlniri între şefii de guverne, între preşedinţi în cadrul Summit-ului CSI, între miniştrii de externe au fost semnate două documente, unul la nivel bilateral referitor la minorităţi, unul cu caracter european, în contextul Parteneriatului estic, pentru stabilirea unei euroregiuni. Această dinamică trebuie să fie menţinută obligatoriu. Republica Moldova are interesul de a închide capitolele problematice care sunt multe şi care cu adevărat vin din vremuri sovietice. În primul rând ţin de proprietate şi aici este nevoie de soluţii atât din parte Kiev-ului, cît şi din partea Chişinăului. Kievul în mod special este aşteptat să dea dovadă de responsabilitate mai mare decât a făcut – o până acum şi să închidă capitolele problematice cu Republica Moldova în primul rând în ceea ce ţine de proprietăţi.

Radu Benea: Mai este şi dosarul demarcării frontierei şi în special pe segmentul transnistrean.

Eugen Revenco: Aşa este, deja demarcarea a ajuns la segmentul transnistrean de frontieră şi blocajul acum vine din partea regimului transnistrean. Din partea preşedintelui ucrainean se va aştepta un sprijin, un guvern funcţional şi o abordare nouă, realistă a problemelor din Transnistria.

Diana Răileanu: Ne putem aştepta la paşi mai hotărâţi din partea Ucrainei în procesul de soluţionare a problemei transnistrene?

Eugen Revenco: Eu cred că depinde foarte mult nu doar de preşedintele Ucrainei dar şi de întreaga clasă politică şi de funcţionalitatea administraţiei din Ucraina pentru că un mare sprijin al administraţiei de la Tiraspol sunt administraţiile locale, bunăoară legăturile strânse cu regiunea Odesa, Viniţa, porturile din regiunea Odesa. Pe de altă parte, sunt legăturile cu mediile de afaceri mai sumbre. Un singur om în ţară nu va schimba situaţia, este nevoie ca acest preşedinte să creeze o administraţie transparentă, funcţională, în aşa fel încât dialogul să fie unul susţinut şi deciziile care vor fi luate să fie implementate.

Radu Benea: De cine depinde asta, de Kiev sau de Chişinău?

Eugen Revenco: Desigur că depinde de mai mulţi parteneri, dar în acest caz miza este pe Ucraina într-o măsură mai mare deoarece este un stat vecin care este direct afectat de această problemă transnistreană.

Radu Benea: Dar asta spunea şi actuala guvernare din Ucraina că problema transnistreană este o problemă de securitate a Ucrainei însă mari succese în combaterea fluxului care alimentează regimul de la Tiraspol nu s-au observat.

Eugen Revenco: Ziceam că nu este o problemă atât de simplă, nu este un secret şi a fost bine văzut că administraţia de la Kiev nu au funcţionat în modul cel mai adecvat. Pentru Moldova este important ca Ucraina să se stabilizeze şi să se europenizeze, adică să devină o ţară mai modernă atât în luarea deciziilor cât şi în implementarea lor. De fapt, Ucraina în ultimii ani a decepţionat mult partenerii săi prin faptul că nu a dus la bun sfârşit angajamentele asumate, de exemplu reformele democratice.

Radu Benea: Unii experţi spun că miza alegerilor din Ucraina ar fi din nou, ca în 2004, orientarea strategică a ţării spre Est sau spre Vest. Dvs ce credeţi?

Eugen Revenco: Eu cred că pentru noi este important să găsim o Ucraină democratizată care va depăşi faza alegerilor permanente anticipate şi crizelor, ba constituţională, ba politică. Pentru noi Ucraina este un actor foarte mare, este important ca el să fie stabil şi predictibil în acţiunile sale, iar cine câştigă în Ucraina deja devine un element secundar. Oricare ar fi preşedintele, Ucraina va avea şi are interesele sale naţionale faţă de securitate, şi indiferent, est sau vest, Ucraina va rămâne pe harta geografică acolo unde este. Pentru Ucraina este principală modernizarea, această modernizare vine dinspre Europa şi în acest sens nu văd ce preşedinte ar vrea să întoarcă Ucraina spre sărăcie, ar vrea să o izoleze într-un spaţiu estic, lipsit de tehnologii moderne şi finanţări.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Eugen Revenco: Nevoia unui dialog susţinut între Ucraina şi R. Moldova. Radio Europa Liberă. 18.01.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2025 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 719403
ultima actualizare: 23.11.2024