Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Analize / Înghesuită între UE şi Rusia. Fragmente din „Moldova: Europe’s poorest pawn“, Andrew Wilson. Dilema Veche. 29.08.2009.
Înghesuită între UE şi Rusia. Fragmente din „Moldova: Europe’s poorest pawn“, Andrew Wilson. Dilema Veche. 29.08.2009.
Versiune tipar
29.08.2009

Problemele economice curente ale Moldovei nu vin din minusculul său sistem bancar, şi nici dinspre industrie, mare parte din ea fiind concentrată oricum în regiunea separatistă Transnistria. În ultimii ani, Moldova a supravieţuit cu banii trimişi acasă de sutele de mii de moldoveni care lucrează afară, dar aceste sume scad acum dramatic, 318 milioane dolari în ianuarie-aprilie 2009 faţă de 477 milioane dolari în aceeaşi perioadă din 2008, ceea ce a dus la scăderea consumului intern cu 10% şi la o scădere cu 25% a importurilor. Bugetul Moldovei se află aproape de colaps şi se bazează prea mult pe taxe vamale şi impozite indirecte. Guvernul, compus în mare parte din tehnocraţi, a paralizat după evenimentele din aprilie şi nu a fost capabil să vină cu vreo soluţie anti-criză.

UE a reacţionat încet după criza din aprilie, mai ales în comparaţie cu Rusia, care a susţinut masiv guvernul şi represiunea împotriva manifestanţilor, ceea ce a făcut ca orientarea Moldovei să se deplaseze încă o dată spre Est. Dar nici un politician moldovean, nici măcar Voronin, nu vrea o deplasare prea accentuată spre Est. UE dispune de nişte aşi în mînecă, dar depinde de ea să îi joace bine. Mai mulţi muncitori moldoveni se află în UE (estimările sînt între 350.000 şi 500.000) decît în Rusia (344.000). Deci promisiunea ridicării vizelor pentru UE este un stimulent important. Mai mult de jumătate din comerţul extern al Moldovei este cu UE, şi mai puţin de 20% cu Rusia.

Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o nouă perioadă de confruntări sociale şi politice sau de blocaj constituţional, ca urmare a alegerilor din 29 iulie. UE ar trebui să cheme toate forţele politice să se înţeleagă asupra unui guvern funcţional, să acorde sprijin reformelor, mai ales reformei sistemului judiciar şi a aparatului de securitate, şi să investigheze în mod credibil evenimentele din 7 aprilie. Parteneriatul Estic lansat de UE în mai a debutat timid. Rusia îşi arată muşchii de cînd cu războiul din Georgia şi a adăugat ajutoare financiare pentru ţările vecine unde are interese. Moldova este doar unul dintre statele oscilante din regiune, dar ceea ce se întîmplă în această ţară minusculă, înghesuită între UE şi Rusia, poate prezice viitoarele tendinţe pentru întreaga vecinătate estică a UE.

 
comments powered by Disqus
Prima / Analize / Înghesuită între UE şi Rusia. Fragmente din „Moldova: Europe’s poorest pawn“, Andrew Wilson. Dilema Veche. 29.08.2009.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 675231
ultima actualizare: 23.01.2018