Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Radu Vrabie: Decizia restabilirii legăturii telefonice directe între malurile Nistrului. Radio Europa Liberă. 12.11.2010.
Interviu cu Radu Vrabie: Decizia restabilirii legăturii telefonice directe între malurile Nistrului. Radio Europa Liberă. 12.11.2010.
Versiune tipar
12.11.2010

Guvernul de la Chişinău a semnat o decizie care prevede restabilirea legăturii telefonice directe între malurile drept şi stîng ale Nistrului, ceea ce ar însemna convorbiri telefonice mai ieftine şi servicii mai calitative. Conexiunea directă între reţelele de telefonie de-o parte şi de alta nu există din septembrie 2003. Ce urmează acestei decizii a căutat să afle corespondenta noastră Lucia Diaconu de la expertul Radu Vrabie de la Asociaţia pentru Politică Externă.

Radu Vrabie: Guvernul a făcut un pas în întîmpinare, acuma e nevoie şi de acţiuni concrete din partea administraţiei de la Tiraspol ca şi din punct de vedere tehnic să se poată realiza toate detaliile necesare ca acest lucru să se întîmple. Dar este un lucru fezabil în următoarea perioadă.

Europa Liberă: Acuma am înţeles că se aşteaptă ca operatorii de telefonie fixă din stînga Nistrului să se înregistreze la Chişinău.

Radu Vrabie: Am înţeles şi eu că este nevoie de o cerere de la ei. Eu ştiu că există doar o formă prin care agenţii economici din Transnistria se înregistrează la Chişinău, aşa cum se înregistrează şi alte companii. Ambele părţi, şi operatorii din Chişinău, şi operatorii din Tiraspol, şi populaţia au de pierdut din cauza regimului existent pînă acum. Eu cred că este un lucru tehnic şi nu văd mari impedimente, doar din rea voinţă s-ar putea ca acest lucru să nu să se întîmple. Dar eu îmi exprim speranţa că nu vor exista asemenea forţe.

Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această situaţie?

Radu Vrabie: Această lipsă de comunicare între maluri a apărut la începutul anilor 2000. În 2003 a fost întreruptă în general legătura. S-a început de la anumite încercări ale Chişinăului de-a controla întreg spaţiu informaţional al regiunii transnistrene. Din cîte cunosc, agenţii economici din Transnistria au staţii mult mai puternice ca aici la Chişinău, ceea ce a făcut ca pe un timp şi aici în RM să avem probleme de comunicare chiar în interior, pe malul drept al Nistrului. S-a ajuns la o ignorare totală. Mai mult ca atît, a existat acel scandal cînd compania din Tiraspol Interdnestrcom a încercat să cumpere o licenţă pe malul drept al Nistrului. A plătit 1 milion de dolari, licenţa nu le-a fost eliberată şi nici banii n-au fost întorşi. Ceea ce a constituit un motiv în plus pentru administraţia de la Tiraspol să rupă legăturile cu Chişinăul. De atunci sîntem ostatecii acestei situaţii. Probabil că lumea care nu sună în Transnistria nu ştie că sunetele sînt efectuate prin operatori străini sau prin telefonie IP, cu multe cifre înaintea numărului obişnuit. Costurile de asemenea sînt mult mai ridicate decît costurile care puteau să fie. De aceea, eu cred că asemenea scandaluri şi asemenea situaţii neplăcute sînt la mîna celor care nu-şi doresc reintegrarea RM, în special mă refer la anumite forţe de la Tiraspol. De aceea, ceea ce trebuie să facă guvernul RM, Biroul pentru reintegrare este să continue această linie şi să poată atrage partenerii de la Tiraspol într-un dialog. Căci numai prin dialog putem să obţinem rezultate vizibile.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Radu Vrabie: Decizia restabilirii legăturii telefonice directe între malurile Nistrului. Radio Europa Liberă. 12.11.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2021 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 525920
ultima actualizare: 23.01.2018