Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Eugen Revenco: Vizita premierului Filat la Moscova și interesele Moldovei. Radio Europa Liberă. 14.08.2012.
Interviu cu Eugen Revenco: Vizita premierului Filat la Moscova și interesele Moldovei. Radio Europa Liberă. 14.08.2012.
Versiune tipar
14.08.2012

Premierul Moldovei, Vlad Filat, a anunţat ieri că va merge la Moscova între 11 şi 12 septembrie, la invitaţia omologului său Dmitri Medvedev. Intr-un interviu cu postul nostru de radio, domnul Filat a spus că multe din chestiunile bilaterale cu Rusia, mai ales cele economice şi energetice, ar urma sa fie definitivate cu aceasta ocazie. Reamintim că la sfîrşitul acestei luni, cancelara Germaniei se va afla la Chisinau. Radu Benea l-a intrebat pe Eugen Revenco de la Asociaţia pentru Politică Externă, daca cele doua vizite ar putea avea vreo legatura intre ele ?

Eugen Revenco: „Ar fi cel puţin naiv să credem că prim-miniştrii, fie ai Moldovei, fi ai Rusiei, îşi fac agenda în funcţie de agenda prim-ministrului al Germaniei. De aceea nu putem bănui nici un fel de legătură directă. În al doilea rând, din câte cunosc, aceste vizite au fost convenite independent una de alta şi au fost convenite separat. De aceea, nu este o legătură. Apoi, subiectele care urmează a fi discutate ţin de interesele Republicii Moldova atât cu Germania, cât şi cu Federaţia Rusă separat.

Altceva e că poate anumite subiecte urmează să fie abordate şi cu cancelarul german şi cu primul ministru al Federaţiei Ruse. Dar să nu uităm, de asemenea, că ocazii de a se întâlni cu primul ministru al Federaţiei Ruse, prim-ministrul Vlad Filat le poate avea multe, având în vedere cadrul multilateral al CSI care oferă asemenea prilejuri. Agendele vizitelor nu sunt legate între ele. Este altceva că anumite subiecte de interes s-ar putea regăsi în discuţiile bilaterale separate pe care le va avea primul ministru în cadrul întâlnirilor cu Angela Merkel şi cu Dmitri Medvedev.”
 
Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă, dl prim-ministru spunea că la Moscova una din cele mai importante probleme pe care le va discuta va fi cea energetică şi anume semnarea unui nou contract cu Gazprom. Vlad Filat spunea că va merge cu proiectul unui acord de colaborare energetică inter-guvernamental, care va fi însă discutat mai întâi şi cu partenerii din UE, pentru că Moldova face parte din nişte aranjamente europene care nu prea convin Gazprom-ului.

Ce ar avea de oferit R. Moldova pentru a îmblânzi furnizorul rus de gaze naturale şi pentru a obţine ce? Vlad Filat sugera mai înainte, tot într-un interviu cu Europa Liberă, că, de exemplu, problema datoriilor Transnistriei la gazele naturale ar trebui examinată în pachet cu cea a proprietăţilor ruse nerecunoscute din regiunea transnistreană. De ce şi-ar schimba Moscova optica acum, în această problemă?
 
Eugen Revenco:
„Nu cred că Republica Moldova acum trebuie să îmblânzească ceva sau pe cineva. În primul rând, pentru că este vorba despre interesele sale şi pentru aceste interese Moldova plăteşte. Şi plăteşte, apropo, o factură deplină, ca oricare altă ţară. Eu cred că guvernaţii la Chişinău sunt realişti şi nu pot fi momiţi cu nişte modificări de preţ iluzoriu. Dar, cu siguranţă că guvernul de la Chişinău este interesat să nu se repete situaţiile anterioare când livrarea gazului era sub semnul întrebării pe motive politice sau de alt gen. Deci, securitatea livrărilor şi continuitatea acestora, pentru că preţul oricum nu este ieftin. Nu sunt preţuri promoţionale, sunt preţuri depline pe care le plătim. A doua parte a întrebării referitoare la legătura sau abordarea la pachet a datoriei Transnistriei şi...”
 
Europa Liberă:  ...proprietăţile ruseşti nerecunoscute din regiunea transnistreană.
 
Eugen Revenco:
„...cred că sunt două subiecte foarte delicate. În ambele cazuri au fost create cu rea intenţie de către Federaţia Rusă. În ambele cazuri R. Moldova trebuie să-și apere interesele. Şi interesele ţin de, prima, recuperarea averii luate forţat şi fără voie, adică privatizările care s-au făcut de acest regim şi ilegal de la Tiraspol, şi conştient de companiile susţinute de Federaţia Rusă, deci este o privatizare ilegală, ilicită.

Şi, în al doilea rând, acumularea acestei datorii odioase, iarăşi, intenţionat, cu un scop care nu este deloc unul economic şi de aceea nu este R. Moldova cea care trebuie să-şi asume preţul plătit sau neplătit pentru gaz de către regimul susţinut constant în ultimii 20 de ani economic, financiar şi politic de către Federaţia Rusă. De aceea, aceste subiecte urmează să fie abordate în dialogul cu Federaţia Rusă. Nu ştiu dacă neapărat trebuie să fie vizate în cadrul dialogului despre gaz, dar probabil că ar fi cazul să fie discutate în cadrul reglementării transnistrene în primul rând.”

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Eugen Revenco: Vizita premierului Filat la Moscova și interesele Moldovei. Radio Europa Liberă. 14.08.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 489286
ultima actualizare: 23.01.2018