Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Victoria Bucătaru, Analist:”Victoria partidelor pro-europene din Ucraina va da un imbold puternic cetățenilor moldoveni”. Radio France Internationale. 27.10.2014.
Interviu cu Victoria Bucătaru, Analist:”Victoria partidelor pro-europene din Ucraina va da un imbold puternic cetățenilor moldoveni”. Radio France Internationale. 27.10.2014.
Versiune tipar
27.10.2014
”Rezultatele scrutinului din Ucraina îi vor determina pe alegătorii moldoveni să participe activ la parlamentarele din R. Moldova. Ucrainenii au preferat vectorul european și acesta este un semnal puternic”. O spune într-un interviu la RFI, directorul de programe la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău, Victoria Bucătaru. Potrivit datelor oficiale, blocul Petro Poroșenko și Frontul Popular, formațiuni pro-europene din Ucraina, au obținut cele mai multe voturi, peste 20 la fiecare, la alegerile parlamentare de duminică.

”Victoria partidelor pro-occidentale din Ucraina va da un imbold puternic pentru cetățenii moldoveni să meargă la urne și să-și dea votul pentru forțele pro-europene din R.Moldova. Și țara noastră ar putea avea un curs mai stabil în ceea ce privește vectorul european și să continue reformele inițiate”, consideră Victoria Bucătaru, directorul de programe la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău.

”Stabilitatea în regiune este foarte importantă, doar astfel vom avea un mediu propice de continuare a reformelor interne din R.Moldova. Și având un vecin care de asemenea va parcurge același drum ca și noi, ne va fi mai ușor să punem în aplicare Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Politicienii trebui să dea dovadă de unitate și să continue mai departe cursul european al R.Moldova”.

”Riscuri sunt foarte mari în prezent pentru că observăm că există forțe din exterior care își doresc să pericliteze parcursul european al R.Moldova și observăm că în acest an, în campania electorală participă anumite forțe, loiale Federației Ruse și promotoare ale intereselor străine”, susține Bucătaru.

Scrutinul din Ucraina, o lecție ce trebuie învățată de R.Moldova

Scrutinul parlamentar din Ucraina cu siguranță reprezintă o lecție pentru R.Moldova, pentru electoratul indecis.”Ucrainenii au dat dovadă de unitate. Atunci când ucrainenii s-au trezit cu o criză în stat, cu o criză de securitate care a adus peste 3700 de morți,ucrainenii au decis că ei singuri își vor face destinul și au ales anume acel destin care va face Ucraina un stat democratic, care să nu mai sufere de corupție și care va reuși să promoveze în continuare interesele cetățenilor și nu interesele grupurilor politice din exterior. Oamenii trebuie să-și dea seama că sunt făuritorii propriului destin și ceea ce vor alege ei pe 30 noiembrie va constituie piatra de temelie pentru viitorul lor, pentru dezvoltarea, sau dimpotrivă periclitarea reformelor care deja au fost inițiate și care practic aduc modernizarea în R.Moldova”, continuă expertul moldovean.

În ceea ce privește problema transnistreană, Kievul va fi interesat să înregistreze progrese în soluționarea crizei. ”Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat pentru că Kievul va da prioritate unui nou Guvern și stabilității în țară. De asemenea, deputații ucraineni au preocuparea de bază stoparea conflictului violent și a războiului nedeclarat cu Federația Rusă. Acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri în primul rând pe noi pentru că suntem cointeresați de rezolvarea acestui conflict și menținerea stabilității și păcii pe teritoriul R.Moldova”.

Actualul format de negocieri în conflictul transnistrean ”5+2” pare a fi unul nefuncțional deoarece două părți, Rusia și Ucraina, neoficial se află într-un război deschis, conchide Victoria Bucătaru, expert la Asociația pentru Politică Externă.

Negocierile în problema transnistreană au fost întrerupte în 2006 și reluate abia în 2011.Ultima rundă de negocieri, din septembrie 2014 a fost anulată pe motiv că reprezentanții Tiraspolului au refuzat să participe. Discuțiile se desfăşoară în formatul ”5+2” din care fac parte, pe lângă Chişinău şi Tiraspol, ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE, ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite, ca observatori.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Victoria Bucătaru, Analist:”Victoria partidelor pro-europene din Ucraina va da un imbold puternic cetățenilor moldoveni”. Radio France Internationale. 27.10.2014.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 522528
ultima actualizare: 23.01.2018