Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016
Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016
Versiune tipar
07.04.2016

Epoch Times: Săptămâna trecută, viceministrul rus pentru Afaceri Externe, Grigori Karasin, a fost la Chişinău, iar săptămâna aceasta ministrul de Externe moldovean s-a întâlnit la Moscova cu Serghei Lavrov. Rusia a spus că doreşte un statut special pentru Transnistria. Vedeţi pericolul unei federalizări a R.Moldova?

Este evident că interesul Federaţiei Ruse pentru ţara noastră a crescut în ultimul timp, ceea ce este legat de evoluţiile politice de la noi şi de relaţia foarte complicată cu partenerii noştri din Vest. Fără îndoială Rusia încearcă să se pregătească pentru următoarele alegeri prezidenţiale din ţara noastră, pentru a-şi promova un candidat pe placul ei şi să mobilizeze societatea pentru acel candidat. Federaţia Rusă încearcă să pescuiască în ape tulburi în ţara noastră, ape care sunt tot mai tulburi din păcate.
Prin lansarea ideii privind statutul special pentru Transnistria, cred că Moscova încearcă să-şi mărească prezenţa in procesul decizional în ţara noastră. Noi nu avem aceleaşi idei despre ce înseamnă un statut special. Pentru Rusia, asta înseamnă memorandumul Kozak, federalizarea R.Moldova şi acordarea unui rol decisiv regiunii transnistrene în luarea unor decizii vitale pentru ţara noastră, inclusiv în politica externă şi internă.
Pentru R.Moldova, un statut special ar însemna un statut de autonomie cu responsabilităţi şi drepturi lărgite, şi nicidecum federalizarea.

Rusia pare să vrea să facă în Moldova ceea ce încearcă şi-n Ucraina. Acolo insistă pe implementarea condiţiilor politice ale acordurilor de la Minsk înainte de îndeplinirea condiţiilor militare... Igor Dodon, liderul PSRM, îşi face campanie în Transnistria... Nu sunt acestea semne îngrijorătoare că se încearcă aducerea voturilor pro-ruseşti în câmpul constituţional moldovenesc?

Sunt nişte semne îngrijorătoare, dar nu cred că va fi aşa de simplu pentru că majoritatea cetăţenilor totuşi nu susţin ideea federalizării. Mai multe sondaje din trecut arată că sunt pregătiţi să acorde maxim statutul de raion localităţilor din stânga Nistrului, ceea ce nu este nici pe placul administraţiei separatiste de la Tiraspol, nici pe placul Moscovei şi nici al unor parteneri din Occident.
Preşedinţia germană a OSCE încearcă să revitalizeze formatul 5 2 de negocieri politice privind viitorul regiunii transnistrene, însă de aici până la soluţionarea problemei este o cale lungă. Desigur trebuie să fim vigilenţi pentru a evita o soluţie impusă din exterior, care nu va avea sorţi de izbândă la noi.
Probabil că cineva încearcă să profite de slăbiciunile noastre interne, dar se înşeală amarnic. Orice soluţie trebuie susţinută de majoritatea populaţiei pentru a fi viabilă. În caz contrar ea ar putea duce la dezmembrarea statului foarte rapid.

Se discută în ultima vreme şi despre dezmembrarea statului R.Moldova în termenii unirii cu România. Tot în săptămâna în care viceministrul rus Karasin a venit la Chişinău, s-a votat în Parlament acea Declaraţie legată de independenţa, suveranitatea şi neutralitatea R.Moldova. Se înscrie această declaraţie tot în logica jocurilor Rusiei, dat fiind că şi Karasin şi Lavrov au insistat pe neutralitatea R.Moldova? Pe de altă parte, foaia de parcurs a unirii, adoptată de Sfatul Ţării 2, prevede înlocuirea formatului 5 2 cu unul 2 1 (Bucureşti-Moscova-Chişinău). Cum vedeţi această idee?

Cred că a fost o mare greşeală ca România să fie exclusă de la masa de negocieri în anii 90. Acum mi se pare foarte curajoasă această idee care mă tem că nu va fi susţinută de principalii parteneri externi ai R.Moldova. Ţara noastră nu poate schimba de una singură acest format. În prezent nici UE, nici SUA, nu vor susţine această idee de schimbare a formatului 5+2. Ne place sau nu ne place, va trebui să ne promovăm interesele şi soluţiile în acest format.
În actualul context cred că este extrem de riscant pentru R.Moldova să promoveze o soluţie politică a problemei transnistrene pentru că ea va fi în defavoarea intereselor noastre. Noi nu suntem în măsură să absorbim regiunea transnistreană, aşa cum este ea în prezent, foarte coruptă, infiltrată de servicii ruseşti până în măduva oaselor, cu interese oligarhice nu mai puţin puternice decât pe malul drept al Nistrului, cu o societate care este anti-europeană prin esenţă şi se priveşte ca ceva aparte. Mai avem mult până la a câştiga minţile şi inimile cetăţenilor din partea stângă a Nistrului. În condiţiile actuale, o reintegrare cu mimarea unor alegeri democratice, va duce la colapsul R.Moldova aşa cum a fost ea concepută în anii 90. Acea declaraţie de independenţă va fi pur si simplu desconsiderată.

Sunt convins că ideea unirii este firească pentru o bună parte a cetăţenilor noştri. Acest lucru este un dat şi a lupta împotriva lui cred că va dezbina şi mai mult societatea. Important este ca acest stat să prospere, să fie modern, european, să aibă instituţii care satisfac interesele majorităţii cetăţenilor, ori deocamdată nu avem asta. Pe măsură ce acest stat demonstrează că este incapabil să satisfacă interesele cetăţenilor, opţiunea unirii va creşte şi mai mult pentru că este privită ca o salvare din acest marasm în care ne aflăm noi în prezent. De aceea, a lupta împotriva unirii mi se pare o stupiditate.

Deci declaraţia adoptată de PDM, PSRM şi PCRM nu are nicio valoare...

Eu o privesc ca pe o încercare de a dezbina şi mai mult societatea şi de a crea un duşman fals pentru că duşmanul statalităţii R.Moldova nu este România, ci Rusia care are staţionate trupe în Transnistria. Această declaraţie ignoră principalul risc la adresa neutralităţii şi independenţei noastre şi mi se pare derizorie.

Cum vedeţi faptul că Armata rusă recrutează cetăţeni moldoveni în zona Tighina? Se încadrează aceste acţiuni într-un eventual plan B de destabilizare a R.Moldova?

Rusia de mai mulţi ani recrutează soldaţi din regiunea transnistreană pentru misiunea sa de pacificare, inclusiv din zona de securitate care n-ar trebui să fie controlată de nicio forţă. Ceea ce am aflat noi în ultimele zile este că Rusia continuă această practică care vine în contradicţie cu toate declaraţiile ei privind respectarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii R.Moldova. Acele forţe politice care au semnat declaraţia respectivă au tăcut şi au ignorat aceste acţiuni. A luat atitudine Ministerul de Externe la nivel de viceministru şi atât.

Unii dintre luptătorii care se întorc din Donbass sunt arestaţi de forţele noastre, de serviciile secrete. Puţini dintre ei au fost şi judecaţi, dar din păcate mulţi alţii sunt în libertate. Există o anumită colaborare cu serviciile de securitate din Ucraina la acest capitol.


Sursa: The Epoch Times: http://epochtimes.ro/news/victor-chirila-director-ape-moscova-se-pregateste-de-alegerile-prezidentiale-din-r-moldova-interviu---245849

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647387
ultima actualizare: 23.01.2018