Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Interviuri / Eugen Revenco: “Memorandumul Kozak este Singura Oferta pe care Moscova o are pentru Reglementarea Conflictului Transnistrean”. Europa Libera. Transciere APE.
Eugen Revenco: “Memorandumul Kozak este Singura Oferta pe care Moscova o are pentru Reglementarea Conflictului Transnistrean”. Europa Libera. Transciere APE.
Versiune tipar
18.11.2008

In cadrul vizitei Premierului rus Vladimir Putin la Chisinau la lucrarile summit-ului CSI ce s-au consumat la Chisinau la finele saptamanii trecute opinia publica moldoveneasca astepta sa fie abordata si problema transnistreana, problema pe care seful guvernului de la Moscova anunta inaintea inceperii reuniunii ca o va discuta in detaliu cu Presedintele Vladimir Voronin.

Acest lucru nu s-a intamplat insa pentru ca cel putin din comunicatele oficiale orice referinta la problematica transnistreana lipseste. Totodata, in ajunul summit-ului CSI de la Chisinau, un prim-vice-premier rus Igor Shuvalov a declarat agentiei Reuters ca Rusia sustine reactivarea Planului Kozak privind reglementarea transnistreana. Planul Kozak a fost promovat de Vladimir Putin in 2003 pe cand era Presedinte la Kremlin si respins in ultima clipa de Vladimr Presedintele Voronin. El prevedea federalizarea Moldovei cu Transnistria, accesul autoritatilor transnistrene in Guvernul si Parlamentul de la Chisinau si mentinerea trupelor ruse in stanga Nistrului ca o garantie pentru noua federatie.

Tot in legatura cu Summit-ul CSI, presa rusa scria zilele trecute ca “Parlamentul Republicii Moldova nu a avut suficient curaj pentru a cere retragerea armatei ruse din Transnistria” si il cita de asemenea pe Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov care intr-un interviu pentru postul de radio “Eho Moscvi” a declarat ca Moscova continua sa depuna eforturi pentru reglementarea conflictului transnistrean iar Presedintele Dmitrii Medvedev s-a implicat personal in a pentru a pregati o intrevedere dintre omologul sau moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov.

Cum ar putea fi explicata lipsa din relatirile oficiale a oricarei referinte la Transnistria in raport cu declaratiile facute de oficialii rusi, il vom intreba pe Eugen Revenco, Director de programe la Asociatia pentru Politica Externa (APE) de la Chisinau.

Domnule Revenco, cat de plauzibil va pare ca premierul Putin in discutiile pe care le-a purtat la Chisinau sa nu fi abordat deloc problematica transnistreana?

E.R. In primul rand, Prim-ministrul Putin nu mai este Presedintele Putin. De aceea si cercul de intrebari pe care le abordeaza ar putea fi unul diferit, si anume chestiuni preponderent cu  caracter economic. De altfel, tematica transnistreana a fost totusi pe agenda: dupa intrevederea pe care Putin a avut-o cu Prim-ministrul moldovean Grecianii s-a anuntat ca cei doi au avut discutii pe marginea subiectului transnistrean.

Daca examinam lucrurile mai atent, putem observa ca si unele elemente din asa-zisul Pachet propus de autoritatile moldovene deja au fost abordate la Chisinau. Bunaoara, reluarea exporturilor catre Romania a energiei electrice de la centrala de la Kuciurgan care este detinuta de catre compania rusa RAO EES. Or, in pachetul propus de Chisinau recunoasterea proprietatii  Federatia Rusa in Transnstria era unul din elementele de baza a ofertei moldovenesti, in schimbul caruia conducerea Moldovei a sperat sa obtinua sustinerea de catre Moscova a unei formule de solutionare viabila si functionala a conflictului. Acum vedem ca desi nu a obtinut o schimbare in comportamentul Moscovei si Tiraspolului, Chisinaul totusi deja s-a angajat sa asigure efectuarea acesor exporturi catre Romania autorizand efectuarea lor.

Intr-o alta ordine de idei, nu este realist sa speram prea mult in rezolvarea problemei transnistrene sau in realizarea unor progrese semnificative in cadrul vizitei Premierului Putin la Chisinau, deoarece, cum a spus-o si ministrul Lavrov, presedintele rus Medvedev este deja angajat intr-o tentativa de a-i aduce la masa de negocieri pe Presedintele Voronin si liderul tiraspolean Smirnov. Or, progrese mari in acest sens nu observam.

Domnule Revenco, dar de ce, totusi, orice referinta la problema transnistreana oricat ar fi ea de formala lipseste totusi din comunicatele oficiale. Sa insemne asta cumva ca, sa zicem, oferta Moscovei nu mai e pe placul Chisinaului si atunci evita sa faca referinta la un eventual esec diplomatic?

E.R. Se pare ca Moscova inca nu a avut o alta oferta decat planul Kozak din momentul in care l-a elaborat acum 5 ani in urma. In cateva randuri – in aceasta vara chiar dupa intalnirea Voronin-Putin de la Soci la Memorandumul Kozak s-a referit Ministrul Lavrov si iata acum acelasi lucru il face vicepremierul Shuvalov care a readus in discutie Memorandumul Kozak ca raspuns la propunerile de pachet transmise Moscovei de Chisinau cu mai bine de un an in urma.

Deci, declaratiile vicepremierului rus Igor Shuvalov pot fi intelese foarte clar ca Rusia insista pe Memorandumul Kozak si, probabil nu vede o alta solutie a conflictului?

E.R. Da, anume asa trebuie de inteles acest mesaj, mai ales ca Federatia Rusa este cea care a solicitat marirea numarului contingentului de asa-zisi pacificatori in regiune. Acest gest nicidecum nu se inscrie in alta logica decat cea a Memorandumului Kozak.

In acest caz, cum credeti ca ar trebui sa procedez autoritatile moldovene?

E.R. In primul rand autoritatile moldovene ar trebui preocupate pentru pastarea linistii si pacii in regiune, in special in contextul alegerilor parlamentare care se apropie acum. Ori in preajma alegerilor sporesc riscurile unor destabilizari a situatiei, cum se pare ca s-a intamplat in iarna acestui an.

Dar credeti ca in aceste conditii ar mai fi necesara o intalnire Voronin-Smirnov pe care potrivit presei ruse s-a angajat sa o medieze personal presedintele Medvedev?

E.R. Avand in vedere ca pe “frontul” acestor consultari nu sunt mari progrese comunitatea internationala are nevoie de o “dinamica pozitiva”, cel putin pentru a putea arata la reuniunea ministeriala a OSCE din decembrie de la Helsinki ca este iata totusi “un progres”. Dar ar fi in primul rand un progres pentru Federatia Rusa care ar veni sa atenueze intr-un fel impactul negativ asupra imaginii sale in lume produs de razboiul din Georgia. Dar, in anumite circumstante, ar putea fi un lucru benefic si pentru Republica Moldova, caci ar putea eventual sa diminueze riscurile unor escaladari a situatiei in preajma alegerilor parlamentare de primavara. Desi, trebuie sa fim realisti, faptul ca cei doi se vor intanlni si vor discuta chestiuni care nu tin de reglementarea conflictului nu garanteaza ca pacea va putea fi mentinuta in permanenta.

 
comments powered by Disqus
Prima / Interviuri / Eugen Revenco: “Memorandumul Kozak este Singura Oferta pe care Moscova o are pentru Reglementarea Conflictului Transnistrean”. Europa Libera. Transciere APE.
Analize

Victor Chirila: La rece despre reuniunea 5+2 de la Berlin 13.06.2016
1) Moldova a evitat un mare dezastru la Berlin. În ciuda presiunii concertate exercitate asupra sa, Vicepremierul pentru reintegrare George Balan a reușit să negocieze un protocol de compromis care să nu dăuneze iremediabil pozițiile Republicii Moldova; 2) La reuniunea de la Berlin, moderatorii și observatorii au făcut ”front comun” în
Ion Schidu: Recomandări APE pentru consolidarea capacităților instituționale ale Autorităților Publice Locale în domeniu prevenirii și eliminării discriminării și asigurării egalității. APE/Ambasada Fimlandei in Moldova. 30.07.2015. 30.07.2015 // 154.193Kb

În perioada 1 septembrie 2014 – 1 iunie 2015, Asociația pentru Politica Externă (APE) din Moldova și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ambasada Finlandei în Republica Moldova au organizat 20 de seminare/cursuri de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării
Victor Chirila: De ce Moldova vrea, dar nu poate? APE. 22.07.2015 22.07.2015 // 44.5Kb

După 24 de ani de independență, R. Moldova a ajuns în impas, ea vrea, dar nu poate. Vrea să scape de sărăcie, dar nu poate. Vrea să combată corupția, dar nu poate. Vrea să se debaraseze de oligarhi, dar nu poate. Vrea o justiție imparțială, dar nu poate. Vrea pe
Detalii: Analize
 
Opinii/Comentarii

Director de Programe Victoria Bucataru: Victoria lui Donald Trump va schimba retorica relaţiilor SUA cu partenerii euro-asiatici.Info Prim Neo. 09.11.2016 18.11.2016
Alegerea lui Donald Trump în calitate de preşedinte al Statelor Unite ale Americii va însemna schimbarea retoricii relaţiilor dinte SUA şi partenerii euro-asiatici, ţinând cont de mesajele transmise în timpul campaniei electorale. De această părere este directoarea de programe a Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.
Expert:Victor Chirilă: Cu Maia Sandu în turul 2 vom avea o opțiune geopolitică. Radio France Intrenationale, Romania. 17.10.2016. 24.10.2016
Candidatura Maiei Sandu îi încurcă pe cei care nu vor schimbarea în Republica Moldova. O spune la RFI Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, după ce liderul Partidul Acțiune și Solidaritate a rămas candidatul unic al partidelor de opoziție pro-europene în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
ГЕРМАНИЯ СОЛИДАРИЗИРОВАЛАСЬ С ПОЗИЦИЕЙ РОССИИ ПО ПРИДНЕСТРОВСКОМУ УРЕГУЛИРОВАНИЮ – ВИКТОР КИРИЛЭ. Info Tag. 29.07.2016 29.07.2016
Исполнительный директор Ассоциации внешней политики (АВП) Виктор Кирилэ считает, что «Германия солидаризировалась с позицией России по приднестровскому урегулированию». Комментируя по просьбе агентства «ИНФОТАГ» визит в Молдову министра иностранных дел Германии Франка-Вальтера Штайнмайера, он подчеркнул, что «Берлин и Москва говорят в унисон о политике «малых шагов»».
Detalii: Opinii/Comentarii
 
Documente

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, Fourth Report on the implementation by the Republic of Moldova of the Action Plan on Visa Liberalisation. 21.06.2013. 21.06.2013 // 215.386Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in 2012 Regional Report: Eastern Partnership, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 85 final 21.03.2013 // 341.864Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in Republic of Moldova, Progress in 2012 and recommendations for action, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 80 final 21.03.2013 // 203.862Kb


Detalii: Documente
 
Studii

Coordination of the EU Assistance at the National Level: Ukraine, Moldova, Georgia. Policy Paper 2016/06 26.06.2016
During the years of bilateral cooperation, the European Union became the strategic partner for Georgia, Moldova and Ukraine. Today it continues contributing to the democratization of system and institutional changes. EU assistance – in the form of sharing experiences and best practices, as well as significant financial support – became
Corneliu Ciurea: Situația social-politică din Republica Moldova: realități și perspective. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 207.247Kb

Ciocnirea dintre Rusia și Occident a dus și la o confruntare directă între noul guvern al Moldovei creat la mijlocul lunii ianuarie 2016 de către o majoritate parlamentară încropită de Partidul Democrat (PDM), pe de o parte, și o opoziție eterogenă, compusă din câteva formațiuni politice de dreapta aflate
Ion Guzun, Sorina Macrinici:Reforma justiției in Republica Moldova: progrese și impedimente. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 257.257Kb

În 2016, efortul de implementare a Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM pentru anii 2015-2016 s-a dublat, în special prin lichidarea mai multor restanțe din anul 2015, totuși rata generală de realizare este relativ mică (sub pragul de 50%) . Restanţele au fost acumulate din cauza
Detalii: Studii
 
Multimedia

VIDEO. 'Moldova și Lumea': Cadrul legal și practic de implementare al Legii privind asigurarea egalității 17.12.2015
Asociația pentru Politica Externă (APE) în parteneriat cu portalul AGORA vă invită să urmăriți o nouă emisiune din ciclul „Moldova și Lumea”, o platformă de discuții ce își propune să analizeze subiecte de maximă importanță pentru politica externă și internă a Republicii Moldova.
(VIDEO) Andrew Wilson: UE, un subiect plictisitor. Radio Europa Liberă. 20.02.2012. 20.02.2012
Andrew Wilson, Cercetator Superior la Centru de Relatii Externe de la Londra s-a aflat la Chişinău la invitaţia APE în cadrul proiectului: Valorificarea expertizei şi experienţei regionale pentru dezvoltarea unei relaţii previzibile şi viabile cu Rusia, finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
(AUDIO) Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010. 24.06.2010

Detalii: Multimedia
 
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716820
ultima actualizare: 23.11.2024