Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Vladimir Voronin se Declară Optimist în Privinţa Soluţionării Conflictului Transnistrean. Imedia.
Vladimir Voronin se Declară Optimist în Privinţa Soluţionării Conflictului Transnistrean. Imedia.
Versiune tipar
29.01.2009

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a anunţat, marţi, că ar putea avea în timpul apropiat o întâlnire cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, cu care să discute despre problema transnistreană. Vladimir Voronin a făcut declaraţia respectivă la o videoconferinţă la care au participat jurnalişti de la Chişinău şi Moscova.

Potrivit BASA-press şeful statului a spus că „există o înţelegere cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în privinţa unei întrevederi în cadrul căreia se va discuta reglementarea conflictului transnistrean” şi “cred că această întrevedere va avea loc în curând”.

În acelaşi context, Voronin a apreciat faptul că Federaţia Rusă a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova.

“Sunt foate optimist în ceea ce priveşte soluţionarea problemei transnistrene. /…/ Există reacţii pozitive la proiectul nostru privind statutul autonomiei transnistrene de la  participanţii la negocieri, cu excepţia Federaţiei Ruse şi a Transnistriei”, a precizat preşedintele Voronin.

În legătură cu anunţata întâlnire Voronin – Medvedev, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova,  Andrei Stratan,   a precizat, între altele,  marţi, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii,  că „noi nicidecum nu intenţionăm  să avem negocieri în formatul „1+1” sau „1+2”. Noi vom saluta acceptul părţilor ca noi să avem consultări pe marginea problemelor  soluţionării conflictului transnistrean. /.../  Este foarte important să menţinem acest dialog în continuare (cu Federaţia Rusă –n.r.) şi să nu fim învinuiţi că Republica Moldova,  din cauza nedorinţei de a se întâlni cu cineva, blochează intenţionat reluarea negocierilor în formatul „5+2”.  

„Noi – a mai spus Andrei Stratan - am îndemnat şi îndemnăm în continuare comunitatea internaţională ca subiectul respectiv să fie abordat permanent în cadrul reuniunuilor comune pe care le are atât Uniunea Europeană cu Federaţia Rusă, cât şi în cadrul celora  din formatul SUA – Federaţia  Rusă, ca să mişcăm carul din loc şi să ne convocăm în formatul de negocieri „5+2””.

Potrivit ministrului moldovean de Externe, „acest subiect (al reluării negocierilor în format „5+2” – n.r.)  va fi inclus în agenda discuţiilor cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov,  care a acceptat invitaţia de a vizita Republica Moldova /.../ în zilele de 23-24 februarie”.

Comentarii

Grigori Valovoi: Singurul lucru la care ne putem aştepta este o dinamizare a dialogului dintre Chişinău şi Moscova

Comentatorul politic Grigori Valovoi, redactor-şef la ziarul Novaia Gazetadin regiunea nistreană, consideră că „singurul lucru la care ne putem aştepta până la alegerile parlamentare din Republica Moldova este o dinamizare a discuţiilor dintre autorităţile de la Chişinău şi cele de la Moscova”.

„Atât timp cât  nu există o certitudine privind viitoarea configuraţie politică în structurile puterii de la Chişinău, este puţin probabil ca vreuna dintre părţi să accepte o rezolvare definitivă a conflictului. Mai degrabă se va lucra asupra a tot felul de documente, dar aceste documente ar trebui elaborate de grupurile de experţi, care însă, pentru moment, sunt nefuncţionale. Deşi nu cred să există perspective ca problema transnistreană să fie rezolvată în viitoarele câteva luni, totuşi, viaţa ne-a învăţat că există situaţii care nu pot fi prevăzute, cum s-a întâmplat cu memorandumul Kozak”, a spus Valovoi.

În opinia sa, „o reglementare rapidă a crizei transnistrene ar fi posibilă dacă Preşedintele Voronin şi Preşedintele Medvedev ar găsi un compromis, însă acest lucru pare, totuşi, puţin probabil”.

Petru Bogatu:  Afirmaţiile lui Vladimir Voronin au clar o conotaţie electorală

Comentatorul politic Petru Bogatu, editorialist la ziarul „Jurnal de Chişinău”, consideră că „afirmaţiile lui Vladimir Voronin au clar o conotaţie electorală şi nu trebuie să ne facem iluzii că problema transnistreană ar putea fi rezolvată în timpul apropiat”.

„Odată cu intrarea Partidului Comuniştilor în campania electorală se vor mai face asemenea promisiuni. Preşedintele Voronin care, în 2008, făcuse promisiuni extrem de generoase privind rezolvarea crizei transnistrene, n-are cum să renunţe la asemenea declaraţii şi să se facă că plouă. În acelaşi timp, la Moscova nu s-a schimbat nimic şi Rusia nu are de gând să cedeze Transnistria gratis Republicii Moldova aşa cum i-ar conveni Chişinăului”, a spus editorialistul.

Eugen Revenco: O întâlnire dintre Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev ar putea aduce Partidului Comuniştilor un plus de voturi din partea electoratului prorus

Analistul politic Eugen Revenco de la Asociaţia pentru Politică Externă afirmă că „se apropie alegerile şi în acest context declaraţiile Preşedintelui Voronin despre problema transnistreană  nu pot avea decât o încărcătură pozitivă”.

În opinia analistului, o întâlnire a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev ar putea aduce Partidului Comuniştilor un plus de voturi din partea electoratului prorus din Republica Moldova, dar „această întâlnire va purta mai mult un caracter de faţadă”.

„Este puţin probabil ca la o astfel de întâlnire să se discute probleme cruciale - ca retragerea trupelor ruse, de ex., -  care ar irita Moscova”, a spus Eugen Revenco.

„Astfel, nu ne putem aştepta la o soluţionare a problemei pe ultima sută de metri şi sper că Chişinăul, care vroia anterior cu tot dinadinsul să rezolve problema transnistreană până la alegerile din 2009, s-a debarasat de asemenea dorinţe”, a menţionat Revenco.

Dosar:

Ambasadorul cu Misiuni speciale, Valeri Nesteruşkin, reprezentant al Federaţiei Ruse la negocierile în problema transnistreană, a declarat luni că deciziile în problema transnistreană trebuie să le ia părţile implicate în conflict, adică Chişinăul şi Tiraspolul.  „Noi, - a spus Nesteruşkin, - suntem doar intermediari”.

Nesteruşkin făcuse aceste declaraţii, luni,după o întrevedere de la Tiraspol cu liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov şi ministrul de externe din republica secesionistă, Vladimir Iastrebceak.

Chişinăul se arată însă ferm să continue negocierile doar în formatul 5+2, dar acceptă să poarte „consultări” în orice alt format, inclusiv numai cu Moscova şi Tiraspolul.

Negocierile în format „5+2”, cu participarea Republicii Moldova şi Transnistriei - ca părţi în conflict, a Rusiei, Ucrainei şi OSCE - ca mediatori, şi a Uniunii Europene şi Statelor Unite - ca observatori, nu s-au mai ţinut de trei ani.

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valery Kuzmin declarase zilele trecute că „în februarie ar putea fi reluate consultările politice pe marginea reglementării transnistrene”.

Kuzmin menţionase că procesul de negocieri, „ar putea fi impulsionat de vizita la Chişinău a ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov”, care urmează să aibă loc în februarie.

Anterior, Preşedinţele Vladimir Voronin declarase, în repetate rânduri, că în 2008 ar exista premise reale pentru reglementarea definitivă, până la sfârşitul anului, a conflictului transnistrean, astfel încât alegerile parlamentare din 2009 să se desfăşoare inclusiv în regiunea nistreană.

Profil:

Grigori Valovoi este redactor-şef al ziarului independent din regiunea nistreană „Novaia Gazeta” (Ziarul Nou). El deţine acestă funcţie împreună cu Andrei Safonov. Ambii sunt cunoscuţi ca opozanţi ai liderului transnistrean, Igor Smirnov.

Grigori Volovoi s-a născut în 1954. Între 1990 şi 1994 a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Până în 1999 a activat ca lider sindical în oraşul Bender (Tighina) situat pe malul drept al Nistrului, dar aflat sub controlul administraţiei de la Tiraspol. În 2001 a fost ales preşedinte al Centrului pentru apărarea drepturilor omului din Transnistria.

Este membru al uniunii scriitorilor din Rusia.

Petru Bogatu este comentator politic şi editorialist la ziarul „Jurnal de Chişinău”. 

S-a născut 12 iulie 1951. A absolvit Institutul pedagogic din Bălţi. 

În presă - din 1975. A fost corespondent şi apoi redactor-şef al ziarului „Satul nou” din Slobozia (situat în regiunea nistreană); redactor, comentator, redactor-şef adjunct la Televiziunea Naţională; redactor-şef adjunct la ziarul „Ţara” şi analist politic la ziarul „Flux”; lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova.

Fondator al Comitetului director al Asociaţiei pentru cooperare euroatlantică.

Eugen Revenco este director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă şi director executiv al Fundaţiei moldo-lituaniene „Integrare Europeană”.

S-a născut pe 5 februarie 1974. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Drept (1996). Masterat în dreptul european (Bruxelles, 1997-1999). A activat mai mulţi ani în cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova, inclusiv la Ambasada Republicii Moldova din Belgia şi la Reprezentanţa permanentă a Moldovei la ONU (Geneva). A deţinut funcţia de şef al Departamentului tratate şi drept internaţional. Din 2007 activează la Asociaţia pentru Politică Externă.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Vladimir Voronin se Declară Optimist în Privinţa Soluţionării Conflictului Transnistrean. Imedia.
Analize

Victor Chirila: La rece despre reuniunea 5+2 de la Berlin 13.06.2016
1) Moldova a evitat un mare dezastru la Berlin. În ciuda presiunii concertate exercitate asupra sa, Vicepremierul pentru reintegrare George Balan a reușit să negocieze un protocol de compromis care să nu dăuneze iremediabil pozițiile Republicii Moldova; 2) La reuniunea de la Berlin, moderatorii și observatorii au făcut ”front comun” în
Ion Schidu: Recomandări APE pentru consolidarea capacităților instituționale ale Autorităților Publice Locale în domeniu prevenirii și eliminării discriminării și asigurării egalității. APE/Ambasada Fimlandei in Moldova. 30.07.2015. 30.07.2015 // 154.193Kb

În perioada 1 septembrie 2014 – 1 iunie 2015, Asociația pentru Politica Externă (APE) din Moldova și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ambasada Finlandei în Republica Moldova au organizat 20 de seminare/cursuri de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării
Victor Chirila: De ce Moldova vrea, dar nu poate? APE. 22.07.2015 22.07.2015 // 44.5Kb

După 24 de ani de independență, R. Moldova a ajuns în impas, ea vrea, dar nu poate. Vrea să scape de sărăcie, dar nu poate. Vrea să combată corupția, dar nu poate. Vrea să se debaraseze de oligarhi, dar nu poate. Vrea o justiție imparțială, dar nu poate. Vrea pe
Detalii: Analize
 
Interviuri

Interviu cu Victor Chirilă: „Chișinăul a reușit să iasă într-o situație bună după Berlin”. Radio Europa Liberă. 14.06.2016 16.06.2016
ecenta reuniune a formatului „5+2” de la Berlin, format în care se negociază reglementarea transnistreană, pare să fi arătat cât de şubredă în anumite împrejurări poate fi poziţia Chişinăului la aceste negocieri. În orice caz, criticile şi îngrijorările exprimate dinspre comunitatea experţilor ridică mai multe semne de întrebare, inclusiv privind
Interviu cu Vladimir Socor: „Ucraina a devenit un scut pentru R. Moldova față de Rusia”. Radio Europa Libera. 24.05.2016. 26.05.2016
Ce ar trebui să facă R. Moldova pentru a contracara „politicile agresive rusești” în estul Europei? La ministeriala NATO de săptămâna trecută de pregătire a summitului de la Varșovia, Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a pomenit şi Republica Moldova printre provocările cu care se confruntă NATO în contracararea politicilor
Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016 07.04.2016
Ministrul moldovean de Externe Andrei Galbur s-a întâlnit la începutul săptămânii la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a pledat pentru un statut special pentru Transnistria. Un analist de la Chişinău ne-a explicat ce urmăreşte Rusia să obţină în prezent de la Republica Moldova. ”Moscova încearcă să-şi mărească prezenţa
Detalii: Interviuri
 
Documente

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, Fourth Report on the implementation by the Republic of Moldova of the Action Plan on Visa Liberalisation. 21.06.2013. 21.06.2013 // 215.386Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in 2012 Regional Report: Eastern Partnership, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 85 final 21.03.2013 // 341.864Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in Republic of Moldova, Progress in 2012 and recommendations for action, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 80 final 21.03.2013 // 203.862Kb


Detalii: Documente
 
Studii

Coordination of the EU Assistance at the National Level: Ukraine, Moldova, Georgia. Policy Paper 2016/06 26.06.2016
During the years of bilateral cooperation, the European Union became the strategic partner for Georgia, Moldova and Ukraine. Today it continues contributing to the democratization of system and institutional changes. EU assistance – in the form of sharing experiences and best practices, as well as significant financial support – became
Corneliu Ciurea: Situația social-politică din Republica Moldova: realități și perspective. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 207.247Kb

Ciocnirea dintre Rusia și Occident a dus și la o confruntare directă între noul guvern al Moldovei creat la mijlocul lunii ianuarie 2016 de către o majoritate parlamentară încropită de Partidul Democrat (PDM), pe de o parte, și o opoziție eterogenă, compusă din câteva formațiuni politice de dreapta aflate
Ion Guzun, Sorina Macrinici:Reforma justiției in Republica Moldova: progrese și impedimente. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 257.257Kb

În 2016, efortul de implementare a Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM pentru anii 2015-2016 s-a dublat, în special prin lichidarea mai multor restanțe din anul 2015, totuși rata generală de realizare este relativ mică (sub pragul de 50%) . Restanţele au fost acumulate din cauza
Detalii: Studii
 
Multimedia

VIDEO. 'Moldova și Lumea': Cadrul legal și practic de implementare al Legii privind asigurarea egalității 17.12.2015
Asociația pentru Politica Externă (APE) în parteneriat cu portalul AGORA vă invită să urmăriți o nouă emisiune din ciclul „Moldova și Lumea”, o platformă de discuții ce își propune să analizeze subiecte de maximă importanță pentru politica externă și internă a Republicii Moldova.
(VIDEO) Andrew Wilson: UE, un subiect plictisitor. Radio Europa Liberă. 20.02.2012. 20.02.2012
Andrew Wilson, Cercetator Superior la Centru de Relatii Externe de la Londra s-a aflat la Chişinău la invitaţia APE în cadrul proiectului: Valorificarea expertizei şi experienţei regionale pentru dezvoltarea unei relaţii previzibile şi viabile cu Rusia, finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
(AUDIO) Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010. 24.06.2010

Detalii: Multimedia
 
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 700245
ultima actualizare: 23.01.2018