Rom Eng
Benzi RSS
Nicu Popescu

Prima / Analize
Analize
Toate / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008
 
EU's Eastern Partnership: Additional Possibilities for European Integration of Ukraine. Ukrainian Center for Independent Political Research. 07.09.2009. 07.08.2009
This book is an analytical publication which highlights the analysis of a new format of the EU policy in the East (concerning Ukraine, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Armenia and Moldova) and views on possibilities of this policy application for further process of the European integration of Ukraine, that is in bilateral dimension – full integration of Ukraine to the EU structures, and in multilateral dimension – development and en-hancement of regional cooperation between all the Eastern partners and the EU; as well as recommendations for using the Eastern Partnership possibilities.
 
Louis O'Neill: Creditul chinez: o provocare subtilă la adresa Statelor Unite şi Rusiei. Lucian Ştefănescu. Radio Europa Liberă. 29.07.2009. 29.07.2009
Exact cu o săptămînă înainte de alegerile anticipate de la 29 iulie din Moldova, China a semnat un împrumut de un miliard de dolari, triplînd aproape datoria externă a Chişinăului, şi trimţînd o provocare directă Statelor Unite şi Rusiei în privinţa influenţei economice şi politice asupra unui ultim bastion al unei guvernări comuniste alese în mod democratic din fosta Uniune Sovietică, scrie în „Financial Times” Louis O’Neill, fostul ambasador în Moldova al OSCE.
 
Andrew Wilson şi Nicu Popescu: "Vara vrajbei est-europene". Lucian Ştefănescu. Radio Europa Liberă. 14.07.2009. 14.07.2009
Războiul ruso-geogian din august 2008 i-a prins pe cei mai mulţi din diplomaţii europeni pe plajă la mare. Criza gazului din Ucraina a venit într-o geroasă noapte de Anul Nou. Iar Parlamentul de la Chişinău a ars de Paşti. Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească de o încă o vară plină de evenimente, scriu Andrew Wilson şi Nicu Popescu în “Wall Street Journal Europe”.
 
Grigore Petrenco, Iurie Leanca, Igor Corman: Oriens et Occidens? Est sau Vest? - dilema diplomatiei moldave. Vasile Botnaru. Radio Europa Libera. 12.07.2009 13.07.2009
Spatiul editiei de astazi il alocam pentru un subiect pe care l-am mai abordat in repetate rinduri si cel mai putin mi-as dori sa il percepeti ca pe unul electoral, chiar daca invitatii mei sunt reprezentanti ai unor formatiuni politice antrenate in campania electorala. Vom discuta cu ei despre unele aspecte ale politicii externe pornind de la intrebarea sacramentala “quo vadis?” adica INCOTRO? Spre Uniunea Europeana, spune de ceva vreme Chisinaul incercind totodata sa nu arda podurile de pe directia opusa.
 
Louis O’Neill: “Criza moldoveană, oportunitate pentru Uniunea Europeană”. Mircea Ţicudean, Radio Europa Liberă 12.06.2009
Evenimentele din Moldova au furnizat fragilului „Parteneriat Estic” al Uniunii Europene o excelentă ocazie de a-şi dovedi relevanţa şi capacitatea de a răspunde nevoilor celor şase ţări participante. Parteneriatul a fost lansat la 7 mai, la Praga, cu ecouri modeste, la un summit fără participarea unor lideri europeni influenţi, ca Gordon Brown, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi. Iar dintre cei care au mers la Praga, mulţi s-au rugat ca unul din invitaţii notorii, Alexander Lukashenka, să nu apară. Până la urmă, liderul din Belarus n-a venit, cum n-a venit nici preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin.
 
Ruşii şi românii ar putea bloca integrarea sistemului energetic moldovenesc cu cel al UE. Ion PREAŞCA, Economist, 03.06.2009 03.06.2009
Republica Moldova ar putea obţine o serie de beneficii economice şi financiare de pe urma realizării acordurilor energetice româno-ruse semnate recent la Moscova. În urma acestor acorduri s-ar putea majora veniturile de la prestarea serviciilor de tranzit de gaze ruseşti în România prin Moldova şi, mai ales, de la serviciile de transport şi tranzitul de energie electrică rusească spre statele din Balcani. În acelaşi timp, realizarea unor prevederi ar putea amâna sau chiar bloca integrarea sistemului energetic al Moldovei în cel european.
 
Mesajul scrisorii lui Clinton este cã imaginea şi credibilitatea R.Moldova sunt compromise. NewsIn 02.06.2009
Mesajul Washingtonului pentru Chişinãu este cã imaginea şi credibilitatea instituţiilor democratice ale R. Moldova în Occident au fost puternic compromise de derapajele antidemocratice postelectorale, spune un expert moldovean, dupã un comunicat al secretarului de stat Hillary Clinton.
 
Viziunea partidelor politice asupra politicii externe a Republicii Moldova. APE, 07.05.2009 07.05.2009
Asociaţia pentru Politică Externă a realizat interviuri cu liderii şi reprezentanţii celor mai importante partide politice de la Chişinău, în cadrul cărora au fost formulate întrebări pe marginea principalelor subiecte şi provocări de politică externă cu care se confruntă Republica Moldova. Interviurile au fost realizate în decembrie 2008.
 
Dan Dungaciu: În ce monedă se va deconta „stabilitatea”: rublă sau euro? Timpul. 01.05.2009
În pofida crizei interne, Rusia găseşte resurse pentru a regla conturi geopolitice. Astfel, cei circa 400-500 mln. de euro necesare RM pentru o echilibrare economică pe termen scurt ar putea veni urgent de la Moscova. Ce va cere în schimb? Nimic din ceea ce UE cere în mod obişnuit - democratizare, reforme, modernizare. Un singur lucru: stabilitate à la russe. În aceste condiţii, spectrul unei stabilizări geopolitice de tip Transnistria la frontiera euroatlantică este mai prezent ca oricând.
 
Conciliere, dar nu cu orice preţ. Victor Chirilă. Timpul, 21.04.2009 21.04.2009
După 18 ani de independenţă, RM a ajuns la porţile UE nu doar „cea mai săracă ţară din Europa”, dar şi mai dezbinată ca oricând: împărţită geopolitic între Est şi Vest; ciopârţită teritorial în malul stâng şi drept al Nistrului; polarizată pe criterii etnice - în moldoveni în căutare de patrie în străinătate, români cu speranţele în România, ruşi cu inima şi gândul la Moscova, găgăuzi nostalgici după URSS, ucraineni mai aproape de Kiev decât de Chişinău, bulgari mai aproape de Sofia…
 
De ce tace UE. Victor Chirilă. Timpul, 15.04.2009 15.04.2009
În ultimii ani, UE a devenit un simbol al bunăstării mult dorite, un ideal al democraţiei reale, un „pământ al făgăduinţei” pentru mulţi dintre noi, cetăţenii RM. Indiferent de naţionalitate, ne dorim să trăim într-o ţară democratică unde în capul mesei să fie supremaţia legii şi nu arbitrariul, aroganţa şi intoleranţa unor persoane, partide sau grupuri de interese. Am sperat şi continuam să sperăm că UE este cel mai indicat partener pentru a ne realiza aceste aspiraţii. În ultimele zile, însă, tot mai mulţi dintre noi avem un şir întreg de întrebări - deocamdată, fără răspuns - către UE.În primul rând, de ce Bruxellesul s-a grăbit să recunoască rezultatul recentelor alegeri, fără ca mai întâi să analizeze multiplele semnale, îngrijorări, suspiciuni cu privire la corectitudinea şi libertatea scrutinului? De altfel, multe din acele îngrijorări au fost expuse anterior de însăşi dna Benita Ferrero-Waldner, Comisarul european pentru Relaţii Externe, de dl Kalman Miszei, Reprezentantul special al UE pentru RM, de ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău şi de mulţi alţi oficiali europeni.
 
An EU response to Moldova’s Twitter Revolution. Nicu Popescu. EUOBSERVER, 07.04.2009 07.04.2009 - 15.04.2009
Moldova is the latest country in Europe to collapse into crisis after a contested election. Some 15.000 people, communicating through web-sites like ‘Twitter’, took to the street to protest against unfair elections taking control of the Parliament and Presidential Palace. The protests follow on from Georgia’s Rose revolution in 2004, Ukraine’s Orange Revolution in 2005, and the killing of ten protestors against election fraud in Armenia in March 2008.
 
Riscul izolării postelectorale a Moldovei. Nicu Popescu. Timpul, Martie 2009. 10.03.2009
Preşedintele Voronin a comparat Parteneriatul Estic cu un CSI-2 şi a declarat că participarea în această iniţiativă ar dezavantaja Moldova pentru că o plasează într-un grup de state mai puţin avansate în procesul de integrare europeană ca Azerbaidjanul sau Belarus. Îngrijorarea preşedintelui este justificată. Moldova poate regresa dramatic în procesul de integrare europeană, dar nu din cauza Parteneriatului Estic, ci din cauza modului cum decurge campania electorală.
 
Relaţiile Republicii Moldova cu SUA (1998 – 2008): Un Parteneriat Neglijat de Chişinău. Victor CHIRILĂ. APE. 04.03.2009. 04.03.2009
Dezvoltarea unei cooperări strânse cu SUA constituie una din priorităţile majore ale politicii externe a Republicii Moldova. Dorinţa Chişinăului de a se asigura de sprijinul politic al Washingtonului a fost şi este una firească şi logică, iar explicaţia sa rezidă, desigur, în mai mulţi factori internaţionali, regionali şi locali, care continuă, şi în prezent, să modeleze interesul ţării noastre de a avea SUA printre partenerii săi strategici.
 
Vizita lui Lavrov la Chisinau si Scenariile Moscovei. Europa Libera. Vladimir Socor. 03.03.2009
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a oferit presedintelui moldovean Vladimir Voronin “asistentza” Rusiei pentru a solutiona rapid conflictul din Transnistria, exact in etapa culminanta a campaniei electorale din Republica Moldova. Dupa ce a blocat negocierile, practic, timp de 17 ani, si le-a inghetzat de-a binelea de trei ani incoace, Kremlinul a decis sa le dezghetze tocmai acum. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a oferit presedintelui moldovean VladimirVoronin “asistentza” Rusiei pentru a solutiona rapid conflictul din Transnistria,exact in etapa culminanta a campaniei electorale din Republica Moldova. Dupa cea blocat negocierile, practic, timp de 17 ani, si le-a inghetzat de-a bineleade trei ani
 
Russia Tries To Lure Moldova Into New Transdniester Format 02.03.2009
With just six weeks to go before the April 5 parliamentary elections, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov traveled to Moldova on February 23-24, his first visit to that country since taking office in March 2004. The timing of his visit fueled speculation that its real purpose was to underscore Moscow's support for the ruling Communist Party, which is seeking a third successive term in office.
 
Reflectări asupra conceptelor de negocieri şi mediere: Lecţii din Chişinău şi Tiraspol. William Hill, fostul Sef al Misiunii OSCE in Moldova. 13.02.2009
Pe durata celor două termene în care am activat în calitate de Şef al Misiunii OSCE în Chişinău, am fost martorul a aproape şapte ani de discuţii, contacte, proteste, crize, schimb de acuzaţii şi reluări ale procesului de negocieri. Privind în urmă şi reflectând asupra implicării mele, destul de îndelungate în acest proces, ajung la următoarele observaţii despre procesul de reglementare politică moldo-transnistreană, dar şi despre conceptul de negocieri şi mediere în general.
 
Criza globală, campania electorală şi securitatea R.Moldova. Dan Dungaciu. Timpul. 12.02.2009
SUA rămâne singura putere mondială a lumii cel puţin pentru motivul că nu există o altă ţară a cărei criză internă să pună planeta pe butuci. America, poate! Iar pentru a găsi soluţii la ieşirea din criză, toată lumea stă cu ochii pe deciziile Washingtonului - în funcţie de acestea, în mare parte, se vor desena scenariile de reacţie ale celorlalte economii cu pondere. În geopolitică, lucrurile se petrec la fel. Deciziile administraţiei americane sunt decisive şi la ele se raportează, direct sau indirect, pozitiv sau negativ, toţi marii actori din äpiaţaö securităţii globale.
 
Eşecul partidelor politice din Moldova. Nicu Popescu,cercetător la Centrul European pentru Relaţii Externe, Londra. Timpul. 28.01.2009
Argumentul (şi scuza) tipic al clasei politice moldoveneşti în ultimii 15 ani a fost: „Alegătorul din Moldova este incult, imatur, nostalgic şi din această cauză nu votează forţe progresiste, democratice şi europene”. De fapt, alegătorul de rând deseori este mai matur decât clasa politică. Iar
 
Vladimir Socor in dialog cu Andrei Popov despre Criza Gazelor si Lectiile Acesteia pentru Uniunea Europeana si R. Moldova. 12.01.2009. 21.01.2009
Andrei Popov (APE): Chiar din primele zile ale anului, criza gazelor tine cap de afis in presa internationala si locala. Ceea ce initial era tratat de multi doar ca o noua runda in disputa deja traditionala dintre Rusia si Ucraina cu privire la pretul gazelor
 
Pagina
123456789
Prima / Analize
Opinii/Comentarii

Director de Programe Victoria Bucataru: Victoria lui Donald Trump va schimba retorica relaţiilor SUA cu partenerii euro-asiatici.Info Prim Neo. 09.11.2016 18.11.2016
Alegerea lui Donald Trump în calitate de preşedinte al Statelor Unite ale Americii va însemna schimbarea retoricii relaţiilor dinte SUA şi partenerii euro-asiatici, ţinând cont de mesajele transmise în timpul campaniei electorale. De această părere este directoarea de programe a Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.
Expert:Victor Chirilă: Cu Maia Sandu în turul 2 vom avea o opțiune geopolitică. Radio France Intrenationale, Romania. 17.10.2016. 24.10.2016
Candidatura Maiei Sandu îi încurcă pe cei care nu vor schimbarea în Republica Moldova. O spune la RFI Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, după ce liderul Partidul Acțiune și Solidaritate a rămas candidatul unic al partidelor de opoziție pro-europene în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
ГЕРМАНИЯ СОЛИДАРИЗИРОВАЛАСЬ С ПОЗИЦИЕЙ РОССИИ ПО ПРИДНЕСТРОВСКОМУ УРЕГУЛИРОВАНИЮ – ВИКТОР КИРИЛЭ. Info Tag. 29.07.2016 29.07.2016
Исполнительный директор Ассоциации внешней политики (АВП) Виктор Кирилэ считает, что «Германия солидаризировалась с позицией России по приднестровскому урегулированию». Комментируя по просьбе агентства «ИНФОТАГ» визит в Молдову министра иностранных дел Германии Франка-Вальтера Штайнмайера, он подчеркнул, что «Берлин и Москва говорят в унисон о политике «малых шагов»».
Detalii: Opinii/Comentarii
 
Interviuri

Interviu cu Victor Chirilă: „Chișinăul a reușit să iasă într-o situație bună după Berlin”. Radio Europa Liberă. 14.06.2016 16.06.2016
ecenta reuniune a formatului „5+2” de la Berlin, format în care se negociază reglementarea transnistreană, pare să fi arătat cât de şubredă în anumite împrejurări poate fi poziţia Chişinăului la aceste negocieri. În orice caz, criticile şi îngrijorările exprimate dinspre comunitatea experţilor ridică mai multe semne de întrebare, inclusiv privind
Interviu cu Vladimir Socor: „Ucraina a devenit un scut pentru R. Moldova față de Rusia”. Radio Europa Libera. 24.05.2016. 26.05.2016
Ce ar trebui să facă R. Moldova pentru a contracara „politicile agresive rusești” în estul Europei? La ministeriala NATO de săptămâna trecută de pregătire a summitului de la Varșovia, Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a pomenit şi Republica Moldova printre provocările cu care se confruntă NATO în contracararea politicilor
Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016 07.04.2016
Ministrul moldovean de Externe Andrei Galbur s-a întâlnit la începutul săptămânii la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a pledat pentru un statut special pentru Transnistria. Un analist de la Chişinău ne-a explicat ce urmăreşte Rusia să obţină în prezent de la Republica Moldova. ”Moscova încearcă să-şi mărească prezenţa
Detalii: Interviuri
 
Documente

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, Fourth Report on the implementation by the Republic of Moldova of the Action Plan on Visa Liberalisation. 21.06.2013. 21.06.2013 // 215.386Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in 2012 Regional Report: Eastern Partnership, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 85 final 21.03.2013 // 341.864Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in Republic of Moldova, Progress in 2012 and recommendations for action, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 80 final 21.03.2013 // 203.862Kb


Detalii: Documente
 
Studii

Coordination of the EU Assistance at the National Level: Ukraine, Moldova, Georgia. Policy Paper 2016/06 26.06.2016
During the years of bilateral cooperation, the European Union became the strategic partner for Georgia, Moldova and Ukraine. Today it continues contributing to the democratization of system and institutional changes. EU assistance – in the form of sharing experiences and best practices, as well as significant financial support – became
Corneliu Ciurea: Situația social-politică din Republica Moldova: realități și perspective. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 207.247Kb

Ciocnirea dintre Rusia și Occident a dus și la o confruntare directă între noul guvern al Moldovei creat la mijlocul lunii ianuarie 2016 de către o majoritate parlamentară încropită de Partidul Democrat (PDM), pe de o parte, și o opoziție eterogenă, compusă din câteva formațiuni politice de dreapta aflate
Ion Guzun, Sorina Macrinici:Reforma justiției in Republica Moldova: progrese și impedimente. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 257.257Kb

În 2016, efortul de implementare a Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM pentru anii 2015-2016 s-a dublat, în special prin lichidarea mai multor restanțe din anul 2015, totuși rata generală de realizare este relativ mică (sub pragul de 50%) . Restanţele au fost acumulate din cauza
Detalii: Studii
 
Multimedia

VIDEO. 'Moldova și Lumea': Cadrul legal și practic de implementare al Legii privind asigurarea egalității 17.12.2015
Asociația pentru Politica Externă (APE) în parteneriat cu portalul AGORA vă invită să urmăriți o nouă emisiune din ciclul „Moldova și Lumea”, o platformă de discuții ce își propune să analizeze subiecte de maximă importanță pentru politica externă și internă a Republicii Moldova.
(VIDEO) Andrew Wilson: UE, un subiect plictisitor. Radio Europa Liberă. 20.02.2012. 20.02.2012
Andrew Wilson, Cercetator Superior la Centru de Relatii Externe de la Londra s-a aflat la Chişinău la invitaţia APE în cadrul proiectului: Valorificarea expertizei şi experienţei regionale pentru dezvoltarea unei relaţii previzibile şi viabile cu Rusia, finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
(AUDIO) Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010. 24.06.2010

Detalii: Multimedia
 
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 716391
ultima actualizare: 23.11.2024