Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii
Opinii/Comentarii
Toate / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008
 
Victor Chirilă : Relaţia cu SUA Este Ameninţată de Evoluţiile Negative din R.Moldova. Imedia. 30.06.2009. 30.06.2009
Victor Chirilă de la Asociaţia pentru Politică Externă a declarat IMEDIA că „mesajul lui Vladimir Voronin din interviul acordat postului de radio Vocea Americii trebuie analizat in context electoral”.
 
Louis O'Neill: Rusia îşi face jocurile în Moldova, pe când alţii ezită. Radio Europa Liberă. 29.06.2009 29.06.2009
“Băbacul” politicii democrate americane a anilor 1960 şi ‘70’, Jesse Unruh, avea o zicală perfectă în grosolonia ei despre rolul pe care-l joacă influenţa şi banii asupra guvernării: dacă nu eşti în stare să-i bei lobbyst-ului băutura, să-i iai banii, să te culci cu femeile lui şi cu toate acestea să votezi a doua zi împotriva sa, atunci n-ai ce căuta în politică.
 
George Dura: Un mesaj clar din partea UE. Valeriu Caţer, Radio Europa Liberă 16.06.2009
Uniunea Europeana a fost destul de consistenta in abordarea sa fata de Republica Moldova. Vedem ca, de cand a semnat Moldova Planul de actiuni in 2005, Uniunea Europeana a tot subliniat ca primeaza respectarea valorilor comune a Uniunii Europene, ca democratizarea Moldovei este o necesitate, ca trebuie sa se respecte drepturile omului s.a.m.d. Dar in ultimii ani Uniunea Europeana parca s-a lasat putin adormita de progresele Republicii Moldova, care erau mai mult pe hartie, dar existau anumite regrese in practica. Adica se adoptau legi si nu erau puse in practica sau erau chiar regrese.
 
Eugen Revenco: Europarlamentarele arată cât de mic este subiectul R. Moldova pe agenda europeană. Info-Prim Neo 09.06.2009
Europarlamentarele au avut un impact minor asupra R. Moldova şi cetăţenilor ei, fiind un eveniment, practic, nemediatizat. Solicitat de Info-Prim Neo, Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă (APE), consideră că, în special, lipsa politicienilor din România în spaţiul despre care se spune că este comunitatea cea mai mare de români de peste hotare ţării, arată cât de mic este subiectul R. Moldova pe agenda europeană, inclusiv a României.
 
Rusia nu mai este cea mai mare putere din spatiul post-sovietic. Ileana Racheru, Octavian Manea, Revista 22 - Politică Externă 26.05.2009
R. Moldova un stat mic, una dintre cele 15 republici post-sovietice, nesemnificativa în politica internationala dar cu o poziţie strategică importantă-intre UE si Rusia-a reaparut in aprilie 2009 in atentia opiniei publice de la Bucuresti sau din UE prin revoltele de la Chisinau. S-a vorbit si s-a scris mult in presa de la Bucuresti despre declaratiile belicoase si practicile nedemocratice ale regimului comunist al lui Vladimir Voronin. Au ramas si chestiuni neabordate. Pentru acestea am realizat trei interviuri scurte cu Nicu Popescu*, Vlad Lupan* si Stanislav Secrieru*, specialisti in relatiile internationale din R. Moldova.
 
Interviu cu Lilia Snegureac: „Cercul vicios din RM poate fi rupt doar de tineri”, Timpul 22.05.2009
Ar fi bine să valorificăm experienţa europeană şi nu să acceptăm doar ceea ce ne convine, să avem înţelepciunea să aplicăm recomandările ce pot conduce la transformarea în continuare a instituţiei respective în una publică. Cu siguranţă, se vor oferi oportunităţi care să ne ajute, iar încrederea europenilor în ceea ce priveşte formarea presei libere sperăm să nu dispară, mai ales că RM tinde să se integreze în UE, care acceptă unele state cu un anumit avans. La noi, însă, mai e încă mult de schimbat în toate sferele.
 
Interviu cu Iurie Leancă: „Integrarea europeană este un proiect eminamente geopolitic”. Sorina Ştefârţă, Timpul 15.05.2009
Există nenumărate cazuri când foarte multe idei formulate de această societate civilă, extrem de profesionistă, şi în domeniul politicii externe, şi în cele social sau economic, pur şi simplu au fost ignorate de Putere. Chiar dacă vor colabora comuniştii cu societatea civilă, cred că o vor face doar cu cea care le-a fost şi le este obedientă. De expertiză „critică” ei nu au nevoie.
 
Victor Chirilă: Autorităţile moldovene sunt sortite să ţină cont de Rezoluţia Parlamentului European cu privire la Moldova. Info-Prim Neo 13.05.2009
La 7 mai, Parlamentul European a aprobat Rezoluţia cu privire la situaţia din Republica Moldova. Prin acest document Legislativul UE a condamnat cu fermitate campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului şi toate celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean în perioada de după alegerile parlamentare.
 
Igor Munteanu: "Europei îi pasă de ceea ce se întâmplă la Chişinău". Timpul, 11.05.2009 11.05.2009
Dacă analizăm cu atenţie elementele acestei rezoluţii, ar trebui să felicităm, pentru calitatea mesajului, întreaga societate, ori documentul este adresat anume societăţii din RM, iar beneficiile, aduse de el în timp, sunt legate de câteva straturi.
 
Moldova, o provocare sau povară pentru UE? Victor Chirilă. Timpul, 07.05.2009 07.05.2009
La 27 aprilie, reuniţi la Luxemburg, miniştrii de Externe ai UE au dezbătut şi situaţia din Moldova. Discuţiile despre evenimentele din 7 şi 8 aprilie s-au consumat în timpul prânzului de lucru avut de şefii diplomaţiilor europene în respectiva zi. În urma prânzului, miniştrii de Externe ai UE au (re)subliniat importanţa menţinerii unor relaţii strânse cu ţara noastră.
 
Dezbateri asupra situaţiei din Republica Moldova din Parlamentul European. IMEDIA 24.04.2009
Pe data de 23 aprilie, în cadrul Parlamentului European au avut loc dezbateri asupra situaţiei din Republica Moldova. Acestea au durat circa 42 minute. În sală au fost prezenţi şi liderii celor trei partide de opoziţie care au intrat în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor din 5 aprilie. Votul pe urma unor eventuale proiecte de rezoluţie în subiectul situaţiei din Republica Moldova ar urma să aibă loc la sesiunea următoare a Parlamentului European.
 
Cum evităm izolarea Moldovei? Nicu Popescu. Timpul, 23.04.2009 23.04.2009
În pofida unei detensionări superficiale la Chişinău, Moldova continuă să fie suspendată deasupra abisului. Pericolul izolării internaţionale a RM este real. Dacă situaţia curentă de restricţii împotriva libertăţilor politice, presiunile asupra Opoziţiei, mass-media şi societăţii civile vor continua, consecinţele se vor face resimţite destul de rapid, în special, pe direcţia europeană a politicii externe a RM.
 
"Semnând Declaraţia Trilaterală de la Moscova, Moldova îşi Subminează Propriile Sale Abordări vizavi de Reglementarea Conflictului" - Andrei POPOV, APE. 24.03.2009 26.03.2009
Chişinău, 24 martie ( INFOTAG ). "Rezultatele recentei întîlniri în formatul 2+1 de la Moscova ar trebui să convingă conducerea R.Moldova cît de riscant şi contraproductiv este pentru Moldova să se angajeze în discuţii netransparente directe cu Rusia şi Transnistria, în spatele altor parteneri din formatul 5+2". O declaraţie în acest sens a făcut pentru INFOTAG, Andrei Popov, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE).
 
"Moldova Riscă să Piardă Oportunităţile Oferite de Parteneriatul Estic" - Andrei Popov, 23.03.2009 25.03.2009
"R. Moldova riscă să piardă oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, deoarece nu demonstrează clar că este interesată de această ofertă a Uniunii Europene". O declaraţie în acest sens a făcut Andrei Popov, director executiv al Asociaţiei de politică externă (APE), în cadrul unei conferinţe de presă susţinut luni.
 
Trilaterala roşie. Arcadie Gherasim. Timpul, 19 Martie 2009 19.03.2009
În cadrul întâlnirii de ieri de la Moscova a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev şi Igor Smirnov, a fost semnată o declaraţie comună prin care cei trei îşi reconfirmă intenţia de a nu renunţa la formatul de negocieri „5+2”. Poziţia Rusiei rămâne cea de până la summitul de la Istanbul din 1999, iar întrunirea de la Moscova va avea repercusiuni grave asupra reglementării diferendului transnistrean, consideră experţii.
 
Vladimir Voronin face concesii considerabile. Radu Benea. Radio Europa Libera. 18.03.2009 18.03.2009
Presedintele Vladimir Voronin a facut trei cedari importante la Moscova, sugereaza expertul in probleme de securitate Vlad Lupan. In primul rind, prin declaratia pe care a semnat-o, Voronin ar recunoaste indirect Tiraspolul ca parte egala la negocieri. In al doilea rind, zice expertul, partenerii occidentali ai Moldovei din formatul de negocieri 5+2 pentru Transnistria vor fi pusi in fata unui fapt implinit si vor trebui sa accepte intelegerile de la Moscova. Si in rindul al treilea, spune Vlad Lupan, prin aceasta declaratie, presedintele Vladimir Voronin practic a acceptat pe termen nedeterminat prezenta militara ruseasca pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Declaraţia semnată la Moscova va avea repercusiuni grave asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Vlad Lupan. Info-Prim-Neo, 18.03.2009 18.03.2009
Declaraţia comună, semnată miercuri, 18 martie, la Moscova de preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar dacă în aparenţă are o conotaţie pozitivă. Soluţionarea
 
Kremlinul, convocând întâlnirea Medvedev-Voronin-Smirnov, încurajează menţinerea la putere a comuniştilor în Moldova. Interlic. 12.03.2009 12.03.2009
Diplomaţii ruşi recunosc că Kremlinul, convocând întrevederea dintre Voronin şi Smirnov, asistaţi de Medvedev înainte de alegerile parlamentare, încurajează menţinerea la putere a comuniştilor în Moldova, a relatat pentru Europa Liberă reporterul cotidianului moscovit Kommersant Vladimir Soloviov. Totodată, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Andrei Popov, a declarat pentru agenţia NewsIn că, atât conducerea de la Chişinău, cât şi Federaţia Rusă ar fi interesate de o întâlnire în formatul 2+1, dar din motive şi considerente diferite, chiar divergente.
 
"Pulsul reînnoit al relaţiilor internaţionale". Reflecţii pe marginea ultimei Conferinţe de Securitate de la Munchen. Denis Cenuşă. Timpul. 13.02.2009
Cea de-a 45-a Conferinţă de Securitate de la Munchen, desfăşurată săptămâna trecută, a dezvăluit mai multe aspecte importante legate de sfera relaţiilor internaţionale, evidenţiind noi posibilităţi pentru sistemul politic mondial…
 
Rusia va acorda „ajutor umanitar” Transnistriei şi în acest an. Comenteaza Evghenii Shevciuk, Nicu Popescu si Vladislav Kulminski. Imedia.md. 12.02.2009
CHIŞINĂU (Imedia) – Moscova va acorda Transnistriei ajutor umanitar şi în 2009, a anunţat, pe 10 februarie, in cadrul unei vizite la Tiraspol, deputatul rus Vladimir Medinski, membru al consiliului general al partidului “Edinnaia Rossia” (Rusia Unită – n.a.), la putere în Federaţia Rusă. Vladimir Medinski a spus că acest ajutor este destinat pentru majorarea pensiilor, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din grădiniţe şi din şcoli, dar şi pentru acordarea unor credite preferenţiale în agricultură.
 
Pagina
1234567891011121314
Prima / Opinii/Comentarii
Analize

Victor Chirila: La rece despre reuniunea 5+2 de la Berlin 13.06.2016
1) Moldova a evitat un mare dezastru la Berlin. În ciuda presiunii concertate exercitate asupra sa, Vicepremierul pentru reintegrare George Balan a reușit să negocieze un protocol de compromis care să nu dăuneze iremediabil pozițiile Republicii Moldova; 2) La reuniunea de la Berlin, moderatorii și observatorii au făcut ”front comun” în
Ion Schidu: Recomandări APE pentru consolidarea capacităților instituționale ale Autorităților Publice Locale în domeniu prevenirii și eliminării discriminării și asigurării egalității. APE/Ambasada Fimlandei in Moldova. 30.07.2015. 30.07.2015 // 154.193Kb

În perioada 1 septembrie 2014 – 1 iunie 2015, Asociația pentru Politica Externă (APE) din Moldova și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ambasada Finlandei în Republica Moldova au organizat 20 de seminare/cursuri de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării
Victor Chirila: De ce Moldova vrea, dar nu poate? APE. 22.07.2015 22.07.2015 // 44.5Kb

După 24 de ani de independență, R. Moldova a ajuns în impas, ea vrea, dar nu poate. Vrea să scape de sărăcie, dar nu poate. Vrea să combată corupția, dar nu poate. Vrea să se debaraseze de oligarhi, dar nu poate. Vrea o justiție imparțială, dar nu poate. Vrea pe
Detalii: Analize
 
Interviuri

Interviu cu Victor Chirilă: „Chișinăul a reușit să iasă într-o situație bună după Berlin”. Radio Europa Liberă. 14.06.2016 16.06.2016
ecenta reuniune a formatului „5+2” de la Berlin, format în care se negociază reglementarea transnistreană, pare să fi arătat cât de şubredă în anumite împrejurări poate fi poziţia Chişinăului la aceste negocieri. În orice caz, criticile şi îngrijorările exprimate dinspre comunitatea experţilor ridică mai multe semne de întrebare, inclusiv privind
Interviu cu Vladimir Socor: „Ucraina a devenit un scut pentru R. Moldova față de Rusia”. Radio Europa Libera. 24.05.2016. 26.05.2016
Ce ar trebui să facă R. Moldova pentru a contracara „politicile agresive rusești” în estul Europei? La ministeriala NATO de săptămâna trecută de pregătire a summitului de la Varșovia, Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a pomenit şi Republica Moldova printre provocările cu care se confruntă NATO în contracararea politicilor
Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016 07.04.2016
Ministrul moldovean de Externe Andrei Galbur s-a întâlnit la începutul săptămânii la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a pledat pentru un statut special pentru Transnistria. Un analist de la Chişinău ne-a explicat ce urmăreşte Rusia să obţină în prezent de la Republica Moldova. ”Moscova încearcă să-şi mărească prezenţa
Detalii: Interviuri
 
Documente

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, Fourth Report on the implementation by the Republic of Moldova of the Action Plan on Visa Liberalisation. 21.06.2013. 21.06.2013 // 215.386Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in 2012 Regional Report: Eastern Partnership, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 85 final 21.03.2013 // 341.864Kb


Implementation of the European Neighbourhood Policy in Republic of Moldova, Progress in 2012 and recommendations for action, Brussels, 20.3.2013, SWD(2013) 80 final 21.03.2013 // 203.862Kb


Detalii: Documente
 
Studii

Coordination of the EU Assistance at the National Level: Ukraine, Moldova, Georgia. Policy Paper 2016/06 26.06.2016
During the years of bilateral cooperation, the European Union became the strategic partner for Georgia, Moldova and Ukraine. Today it continues contributing to the democratization of system and institutional changes. EU assistance – in the form of sharing experiences and best practices, as well as significant financial support – became
Corneliu Ciurea: Situația social-politică din Republica Moldova: realități și perspective. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 207.247Kb

Ciocnirea dintre Rusia și Occident a dus și la o confruntare directă între noul guvern al Moldovei creat la mijlocul lunii ianuarie 2016 de către o majoritate parlamentară încropită de Partidul Democrat (PDM), pe de o parte, și o opoziție eterogenă, compusă din câteva formațiuni politice de dreapta aflate
Ion Guzun, Sorina Macrinici:Reforma justiției in Republica Moldova: progrese și impedimente. BST/GMF/APE 20.06.2016 // 257.257Kb

În 2016, efortul de implementare a Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM pentru anii 2015-2016 s-a dublat, în special prin lichidarea mai multor restanțe din anul 2015, totuși rata generală de realizare este relativ mică (sub pragul de 50%) . Restanţele au fost acumulate din cauza
Detalii: Studii
 
Multimedia

VIDEO. 'Moldova și Lumea': Cadrul legal și practic de implementare al Legii privind asigurarea egalității 17.12.2015
Asociația pentru Politica Externă (APE) în parteneriat cu portalul AGORA vă invită să urmăriți o nouă emisiune din ciclul „Moldova și Lumea”, o platformă de discuții ce își propune să analizeze subiecte de maximă importanță pentru politica externă și internă a Republicii Moldova.
(VIDEO) Andrew Wilson: UE, un subiect plictisitor. Radio Europa Liberă. 20.02.2012. 20.02.2012
Andrew Wilson, Cercetator Superior la Centru de Relatii Externe de la Londra s-a aflat la Chişinău la invitaţia APE în cadrul proiectului: Valorificarea expertizei şi experienţei regionale pentru dezvoltarea unei relaţii previzibile şi viabile cu Rusia, finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation.
(AUDIO) Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010. 24.06.2010

Detalii: Multimedia
 
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651142
ultima actualizare: 23.01.2018